Dankzij hun transparantie en het uitgebreide aanbod worden duurzame obligatie-ETF’s steeds populairder bij beleggers, die de ESG-scores van hun vastrentende allocatie willen verbeteren.
Beleggingen op basis van ESG-criteria in obligaties blijven ver achter bij die in aandelen. De afgelopen twee jaar is echter onder invloed van de pandemie en de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering de belangstelling van vastrentende beleggers voor duurzaamheid toegenomen, evenals de vraag naar duurzame ETF's en indices.
Het feit dat ESG-principes traditioneel niet tot het domein van vastrentende beleggers behoren, laat zich eenvoudig verklaren. Als mede-eigenaren van ondernemingen, kunnen obligatiehouders in tegenstelling tot aandeelhouders, stemrecht en engagement gebruiken om het management aan te zetten tot positieve duurzaamheidsveranderingen. Doordat aandelen, in tegenstelling tot obligaties, openbaar worden verhandeld, zijn bovendien meer ESG-gegevens beschikbaar voor beleggers in aandelen. Het is niet verwonderlijk dat de eerste duurzame aandelenindex al in 1990 het licht zag en de eerste duurzame obligatie-index pas in 2013.
Stemrecht en engagement
Naast stemrecht zijn er andere manieren om invloed uit te oefenen op een onderneming. Obligatiehouders kunnen in gesprek gaan met het management om positieve veranderingen in gang te zetten. Veel bedrijven geven zowel aandelen als obligaties uit en willen beleggers in beide beleggingscategorieën van dezelfde ESG-informatie voorzien. Paul Syms, hoofd EMEA ETF fixed income product management bij Invesco, signaleert een duidelijke inhaalslag. 'ESG-data komen momenteel in hoog tempo beschikbaar voor obligatiehouders. Als gevolg daarvan neemt de transparantie aanzienlijk toe.’
Van artikel 8-obligatie-indices tot bedrijfs- en staatsobligatie-indices die bedrijven en landen uitfilteren, die betrokken zijn bij controversiële activiteiten; beleggers in duurzame obligatie-ETF's hebben uit vele schakeringen groen te kiezen. ‘Er is geen eenduidige definitie voor ESG. Daarom hebben we bij Invesco geen vastomlijnde visie over hoe ESG eruit moet zien bij obligatie-ETF's. In plaats daarvan bieden we beleggers liever een zo compleet mogelijke toolkit, zodat ze zelf de juiste tint groen kunnen kiezen. Het feit dat ETF's transparant zijn in hun indexmethodologie en de effecten waarin ze beleggen, helpt bij het maken van de juiste keuze’, aldus Syms.
Duurzame obligatie-indices
Hoe donkerder groen een ETF is gekleurd, hoe hoger de tracking error kan zijn ten opzichte van de oorspronkelijke benchmark, legt Syms uit. Dat het risico-rendementsprofiel van duurzame obligatie-indices niet per se hoeft af te wijken van dat van reguliere obligatie-indices, bewijst de Invesco USD High Yield Corporate Bond ESG UCITS ETF, die eind vorig jaar werd gelanceerd. Deze ETF volgt de Bloomberg MSCI USD High Yield Liquid Corporate ESG Weighted SRI Bond index, die in Amerikaanse dollars blootstelling biedt aan emittenten in ontwikkelde markten met een bovengemiddeld ESG-profiel.
Obligaties worden uit de index verwijderd als de MSCI ESG-rating lager is dan BB, als emittenten de afgelopen drie jaar duurzaamheidcontroverses hebben meegemaakt of actief zijn in controversiële sectoren, zoals wapens of gokken. Doordat emittenten maximaal vijf procent gewicht in de index hebben, is het concentratierisico beperkt. ‘Deze ETF kan geschikt zijn voor beleggers, die een positieve impuls willen geven aan het duurzaamheidsgehalte van hun beleggingsportefeuilles, zonder veel in te leveren op high yield-rendementen’, zegt Syms. 'De CO2-voetafdruk van de ETF was in oktober 2021 ongeveer 30% lager dan de reguliere benchmark.'
Investment grade bedrijfsobligaties
Om tegemoet te komen aan de behoeften van beleggers die de ESG-kwalificaties van hun vastrentende allocatie willen verbeteren, biedt Invesco ook een reeks duurzame ETF’s aan voor investment grade bedrijfsobligaties, die denomineren in Amerikaanse dollar, euro of pond sterling.
Belangrijke informatie
Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor professionele beleggers en adviseurs. De visie en opinie van Arnab Das is gebaseerd op de huidige marktomstandigheden en kunnen onderhevig zijn aan veranderingen zonder kennisgeving. Deze opinies kunnen afwijken van deze van andere Invesco professionals.
Dit document is niet bedoeld als aanbeveling om te beleggen in een bepaalde activaklasse, effecten of strategie. Regelgevingsvereisten die de onpartijdigheid van aanbevelingen voor investerings-/investeringsstrategieën vereisen, zijn derhalve niet van toepassing, evenmin als verbodsbepalingen inzake handel vóór publicatie..
Deze informatie is uitgegeven voor Nederland door Invesco Asset Management S.A. Dutch Branch, Vinoly Building, Claude Debussylaan 26, 1082 MD Amsterdam, The Netherlands.