Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett en zijn compagnon Charly Munger, heeft in het eerste kwartaal van 2023 een winst geboekt van 35,5 miljard dollar. Tegen die achtergrond vind Buffett de aandelen van Berkshire ondergewaardeerd. Dat is voor de beleggingsmaatschappij reden om voor 4,4 miljard dollar aandelen in te kopen.
Buffett (92) en Munger (99) trokken maar liefst vijf uur uit om op het “Woodstock van het kapitalisme” in Omaha, Nebraska vragen van aandeelhouders te beantwoorden. Dat leverde, zoals ook in alle voorgaande edities, een aaneenschakeling van uitgesproken opvattingen op over de politiek, de markten en de kunst van beleggen.
Berkshire Hathaway bezit voor 328 miljard dollar aan aandelen, waarvan bijna de helft in Apple. Dat leverde een dividenduitkering van het techbedrijf voor Berkshire op van 823,5 miljoen dollar. De beleggingsmaatschappij kocht voor het eerst in 2016 stukken van Apple en bezit nu 5,6 procent van het totale aandelenkapitaal. Buffett zei dat hij meer aandelen van het bedrijf zou kunnen kopen, dat momenteel een groot aandeleninkoopprogramma uitvoert.
Hij verdedigde de omvang van Berkshire's investering in Apple door te zeggen dat consumenten minder geneigd zijn hun iPhones van 1.500 dollar af te stoten dan bijvoorbeeld hun tweede auto van 35.000 dollar.‘Apple is anders dan de andere bedrijven die we bezitten’ , zei Buffett. ‘Het is toevallig een beter bedrijf.’
Onder analisten zijn overigens stemmen te horen, die zeggen dat Berkshire risico's neemt nu de helft van de aandelen in de portefeuille naar Apple is gealloceerd. ‘De praktijk van portefeuillebeheer zou suggereren dat er zeker concentratierisico is met zoveel Apple in die portefeuille’, zei Cathy Seifert, vice-president bij CFRA Research.
Tegelijkertijd werd door Berkshire Hathaway voor 13,3 miljard dollar aan aandelen van andere bedrijven verkocht. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de S&P met 7 procent.
Buffett zei in de context van de sterke exposure naar aandelen Apple dat beleggers geen experts hoeven te zijn in technische aspecten van bedrijven als ze de grondbeginselen kunnen begrijpen en zich ertoe verbinden altijd bij te leren.
‘Wij zijn geïnteresseerd in het voor altijd bezitten van een prachtig bedrijf. ... We leren veel, terwijl we bezig zijn. ... We leren voortdurend hoe consumenten zich gedragen. Ik ben niet in staat om de technische aspecten van bedrijven te leren. Het zou leuk zijn als ik het wist, maar het is niet essentieel. ... We hebben een bedrijf als Apple ... Ik begrijp helemaal niets van de telefoon, maar wel van consumentengedrag. We leren voortdurend, van al onze bedrijven. ... We worden niet slimmer na verloop van tijd, we worden wel een beetje wijzer, door het te volgen na verloop van tijd’, verklaarde Buffett.
In het verleden zei de beleggingsgoeroe daarentegen vaak dat je niet moet beleggen in producten of diensten die je niet begrijpt.
Bankencrisis
Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire bekritiseerde Buffett de wijze waarop politici, toezichthouders en de pers de recente faillissementen van Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic Bank hebben aangepakt.
Hij zei dat hun "zeer slechte" berichtgeving de depositohouders onnodig bang heeft gemaakt. Hij sprak de vrees uit dat het recente tumult in de banksector en en de confrontatie over het schuldplafond "onrust” zou kunnen brengen in het financiële systeem.
‘Angst is besmettelijk’ , zei hij met verwijzing naar het gedrag van toezichthouders. 'Je kunt geen economie runnen’ als mensen zich zorgen maken of hun geld wel veilig is bij de banken.’ Buffett zei dat Berkshire voorzichtig is met banken en de afgelopen zes maanden enkele bankaandelen heeft verkocht.
Buffett stelde dat de toezichthouders gelijk hadden om de depositohouders van Silicon Valley Bank te garanderen, en zei dat het ‘catastrofaal zou zijn geweest' als zij dat niet hadden gedaan.
Hij voegde er ook aan toe dat aandeelhouders en leidinggevenden van banken de risico's van wanbeheer moeten dragen, waarbij Munger kritiek had op leidinggevenden die meer geïnteresseerd zijn in rijk worden dan in klanten.
‘Een aangestoken lucifer kan in een vuurzee veranderen of worden uitgeblazen’, zei Buffett. 'Je moet straf hebben voor mensen die verkeerde dingen doen.’
Buffett zei ook dat hij zich niet kan voorstellen dat politici of toezichthouders bereid zijn om ‘het financiële systeem van de wereld te ontwrichten’, ook als Washington er niet in slaagt de impasse te doorbreken over het verhogen van het schuldplafond, of hoeveel de overheid mag lenen.
Buffett waarschuwde tevens voor een groeiend “tribalisme” in Washington, waar partijdigheid ervoor zorgt dat mensen langs elkaar heen praten.
‘We moeten onze democratie op een bepaalde manier verfijnen. Maar als ik nog kon kiezen, zou ik in de Verenigde Staten geboren willen worden. Het is een betere wereld dan we ooit gehad hebben.’
Wat als opvolger niet kan?
Buffett, 's werelds zesde rijkste persoon, leidt sinds 1965 Berkshire, die beleggingen omvat in tientallen bedrijven, zoals Geico autoverzekeringen, de BNSF spoorweg en consumentennamen zoals Dairy Queen en Fruit of the Loom.
Op vragen uit de zaal verklaarde Buffett dat vice-voorzitter Greg Abel (60) hem zou opvolgen, maar dat hij geen plan had als Abel dat niet zou kunnen of willen.
"AVAILABLE FOR SALE"
Tijdens de aandeelhoudersovereenkomst van Berkshire Hathaway was er ook een rondje vragen ingeboekt over het Amerikaanse bankwezen. Daar op vooruitlopend kreeg Warren Buffett (92) de lachers op zijn hand toen hij twee bordjes plaatste voor zijn compagnon Charlie Munger (99) met de tekst: “AVAILABLE FOR SALE” en “HELD-TO-MATURITY” . Deze teksten verwezen naar de manier waarop kredietverstrekkers hun effecten verantwoorden, hetgeen een belangrijke bron van kritiek is in de Amerikaanse crisis die om omgevallen banken draait als First Republic. Munger liet zich andermaal niet uit het veld slaan: net als in voorgaande jaren consumeerde hij weer de nodige chocolaatjes van bedrijven uit de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway.