Thema's

Jeremy Grantham: Koop een bos of een boerderij

Koop een bos of een boerderij - zo luidt het advies dat de legendarische belegger Jeremy Grantham zijn gehoor meegeeft.

De oprichter van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO stelt dat het kapitalisme goed gewerkt heeft om mensen meer rijkdom te laten vergaren na de Tweede Wereldoorlog, maar dat het in het licht van de huidige wereldomspannende problemen uitgewerkt lijkt.

Hij wijst erop dat voedselprijzen sterk stijgen, waardoor bij voorbeeld een land als Egypte zijn eigen bevolking amper nog kan voeden. De zelfverzorgingsgraad in het land is 55 procent, maar door de sterke bevolkingsgroei heeft het binnen afzienbare tijd geen voedsel meer voor grofweg 40 tot 50 miljoen mensen.

Kapitalisme
Grantham stelt dat het kapitalisme dergelijke problemen, zoals gebrek aan voedsel, water, akkerland en grondstoffen niet kan oplossen. Weliswaar neemt de groei van de wereldbevolking na 2040 weer af, maar tegen die tijd zijn de tekorten van grondstoffen en metalen al zeer manifest geworden. Eén van de grootste problemen ziet hij binnen afzienbare tijd met koper ontstaan, dat steeds moeilijker te exploiteren blijkt te zijn.

Grantham raadt in een interview met de Zwitserse krant Sonntag aan het vizier te richten op de langere termijn en voor je eigen pensioen of voor je kinderen een bos of een boerderij te kopen. Akkerland vruchtbaar maken, dat is een waarde voor de eeuwigheid, zegt Grantham. Hij voorspelt dat gewassen en landbouwgrond in de toekomst zeer aantrekkelijke beleggingen zullen zijn.

Boeren
De opvatting van Grantham sluit aan bij het vaak aangehaalde mantra van beleggingsgoeroe Jim Rogers. Hij stelt dat we aan de vooravond staan van een grote omwenteling, waarbij de boeren straks in Ferarri's rijden en de mensen uit de financiële wereld blij zijn als ze de tractor mogen besturen.'

Ook Asoka Wöhrmann, de chief investment officer van DWS, heeft recentelijk een stuk land gekocht. Hij verwacht op termijn stijgende inflatie en denkt dat landbouwgrond om die reden, en om de toenemende schaarste, zeer interessant zal worden. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws:
'Rogers: 'Oproer M-Oosten is nog maar begin'