Beleggingsnieuws

Zien nerds het juist: is Pelosi de "Queen of Stocks"?

Nancy Pelosi, Huis van Afgevaardigden

Gamestop en Dogecoin zijn passé. De wereld van de internetmeme’s - 'snel verspreidende internetgrappen' - heeft een nieuw stokpaardje: Nancy Pelosi. De (ver)koop van aandelen door de “Queen of Stocks”, zoals de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wordt genoemd op financiële meme-pagina's en TikTok accounts, wordt door retailbeleggers nauwlettend in de gaten gehouden.

De reden daarvoor is het vermoeden dat Nancy Pelosi (en haar man) de heilige graal van succesvolle beleggingsstrategieën heeft gevonden. Maar klopt die aanname van jonge, actief handelende beleggers ook? 

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) blijkt dat er steeds meer jongere beleggers toetreden tot de kapitaalmarkt. Meer dan de helft van de startende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud, en de risicobereidheid neemt toe. F&C Investment Trust stelde vast dat een op de zes Britse 18 tot 23-jarigen voor het eerst heeft belegd in de twaalf maanden tot mei 2021.

Meer dan de helft van deze Gen Z-beleggers handelt in zogenoemde meme-stocks en volgt direct beleggingsadvies van sociale media zoals Reddit en TikTok. Op diezelfde media luidt nu het advies: ‘kopieer de beleggingen van Amerikaanse Congresleden.’ 

Echtpaar Pelosi 

Amerikaanse wetgeving, die parlementariërs dwingt om hun handelsactiviteiten en die van hun familie binnen 45 dagen openbaar te maken, heeft een reeks extreem succesvolle transacties blootgelegd van Nancy Pelosi. Maar vooral de handelsactiviteiten van Pelosi’s echtgenoot, venture capitalist Paul Pelosi lopen in het oog. Zijn trades kwamen in juli in het nieuws, toen hij pakweg 5,3 miljoen dollar verdiende door via callopties 4.000 aandelen van Google’s moederbedrijf Alphabet te kopen. 

Deze transactie was zeer controversieel, omdat deze plaatsvond vlak voordat de zogenaamde Judiciary Committee van het Huis van Afgevaardigden stemde over de antitrustwetgeving. Hoewel deze wet uiteindelijk geen grote bedreiging bleek te zijn voor de tech-giganten, wordt het koppel (met een geschat vermogen van 315 miljoen dollar) verweten dat het heeft gehandeld met voorkennis. Nancy Pelosi (foto) ontkent dat zij iets te maken heeft gehad met de door haar man geplaatste call-opties. 

Financiële sociale media apps, zoals bijvoorbeeld Iris, stellen beleggers in staat om de transactie meldingen van parlementariërs real-time te volgen. Zo investeert Iris-oprichter Chris Joseph ook persoonlijk als hij ziet welke aandelen worden uitgekozen. ‘Als je ze niet kunt verslaan, doe dan met ze mee’, vertelde Joseph recent in een interview met de Amerikaanse financiële nieuwssite NPR. ‘Als ik zie dat de handel aantrekt op aandelen die in het register vermeld staan, dan koop ik ze in de meeste gevallen.’ 

Politici zijn geen briljante beleggers

Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het volgen van parlementariërs in hun beleggingen een risicovolle strategie is. Voor de suggestie dat Amerikaanse politici de markt beter weten te timen op basis van voorkennis ontbreekt vooralsnog actueel wetenschappelijke bewijs. Uit onderzoek van het National Bureau of Economic Research (NBER) naar de rendementen van Amerikaanse senatoren in de aandelenhandel van 2012 tot maart 2020 blijkt dat aandelen gekocht door senatoren gemiddeld minder goed presteren dan aandelen in dezelfde sector en grootte (marktkapitalisatie), namelijk 11 basispunten, 28 basispunten en 17 basispunten op de tijdshorizon van respectievelijk 1, 3 en 6 maanden.

‘Wij vinden geen bewijs dat senatoren in staat zijn aandelen uit te zoeken voor een specifieke sector in verband met hun commissietaken. Republikeinse noch Democratische senatoren zijn bedreven in het uitkiezen van de juiste aandelen om te kopen.’ Ook verkochte aandelen laten een verwaarloosbare onderprestatie zien, volgens de onderzoekers van het NBER. ‘Wij vinden geen bewijs dat senatoren in staat zijn om aandelen uit te zoeken voor een specifieke sector in verband met hun commissietaken.’ 

Internet hypes zijn riskant 

Het effect van de door sociale media aangedreven handel is het afgelopen jaar meermaals duidelijk naar voren gekomen. Aandelen van meme's zoals GameStop schoten dit jaar omhoog door hun cultvolgers online, en cryptocurrencies als Dogecoin schommelen wild in reactie op tweets van invloedrijke figuren zoals miljardair Elon Musk. Financiële waakhonden wereldwijd, waaronder de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), zeggen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en waarschuwen beleggers voor de risico’s van hypes. 

Sommige critici geven influencers de schuld voor het aanwakkeren deze ongekende volatiliteit. In een recente toespraak zei Nikhil Rathi, de algemeen directeur van de Financial Conduct Authority - het britse equivalent van de Nederlandse AFM - dat de opkomst van cryptobeleggingen en het GameStop-incident suggereren dat ‘steeds meer beleggers investeren als entertainment zien en, aangemoedigd door anonieme influencers op sociale media, minder rationeel en meer emotioneel gaan handelen. 

Meer achtergronden op Fondsnieuws: