Misschien zegt verantwoord beleggen u niets. Misschien heeft u er weleens iets over gelezen. Of misschien bent u warm voorstander. Welk uitgangspunt u ook heeft; verantwoord beleggen wordt de komende vijf jaar veel belangrijker in de financiële wereld. En dat is een goede ontwikkeling.
De aandacht voor verantwoord beleggen steeg enorm na de fameuze uitzending van Zembla over clustermunitie, inmiddels alweer tien jaar geleden. De ophef die vervolgens ontstond was zo groot dat een verbod op investeren in clustermunitie het gevolg was. Dat was een eerste, breed gevolgde stap op het gebied van verantwoord beleggen. Wij waren toen al verheugd, want als voorloper zie je graag dat je voorbeeld gevolgd wordt. Dat houdt je scherp. Recent deed onze toezichthouder opnieuw van zich horen. Door het Klimaatakkoord van Parijs en de verplichting die Nederland op zich heeft genomen, wil zij weten wat het belang van Nederlandse investeerders in fossiele brandstoffen en obligaties van landen met een grote afhankelijkheid van olie-inkomsten is. In Frankrijk is er zelfs al een wet die beleggers verplicht om de ‘carbonfootprint’ van hun investeringen inzichtelijk te maken en te publiceren. Vanuit de EU is tevreden gereageerd op dit initiatief en het is goed denkbaar dat er een vergelijkbare verplichting komt voor alle EU-landen. Eén interessante aanbeveling is om verantwoord beleggen een fiduciaire plicht te maken. Oftewel: je wordt niet meer aangeklaagd omdat je een lager rendement maakt (wat bij verantwoord beleggen overigens al lang niet meer zo is), je wordt nu aangeklaagd wanneer je NIET verantwoord belegt.
Hoe gaan we hieraan voldoen? Dit begint bij het objectief meetbaar maken. Hoeveel minder CO2 heeft een fonds uitgestoten? Hoeveel minder water is er verbruikt? Hoeveel mensen zijn er aan een baan geholpen? Het framework bij uitstek om dit inzichtelijk te maken zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s). Daarnaast helpen alle technologische ontwikkelingen enorm om verantwoord beleggen professioneler en inzichtelijker te maken. De KNMI heeft satellieten in de lucht geschoten om de carbonuitstoot van landen te zien; wij kunnen social media analyseren om een wetenschappelijke analyse te maken van de (verantwoorde) ontwikkelingen rondom een bedrijf; satellietbeelden om te zien of bedrijven bezig zijn met ontbossing; het gebruik van blockchain beleggen om door de hele keten te kunnen kijken; cyber security maakt dat bedrijven steeds beter beschermd zijn.
Kortom, wat uw uitgangspunt ook is; verantwoord beleggen komt meer en meer in zicht. Met de objectieve meetmethodes & inzet van nieuwe technologie kunnen intermediairs hun klant goed adviseren.