Dit artikel wordt u aangeboden door BlackRock.

BlackRock: 7 fabels over beleggen in private markten

Er bestaan nogal wat misverstanden over private-marktenbeleggingen.

Zo denken sommige beleggers nog steeds dat deze beleggingen uitsluitend weggelegd zijn voor grote institutionele partijen. Maar in werkelijkheid omvat de term ‘private markten’ een brede waaier aan beleggingsmogelijkheden, waarvan een groeiend aandeel kan opgenomen worden in de portefeuille van de meeste langetermijnbeleggers. Zeven fabels én de feiten op een rij.

Fabel 1: Private-marktenbeleggingen zijn volatieler dan aandelen en obligaties
Feit: Hoewel sommige private-marktenbeleggingen op sommige momenten een hogere volatiliteit kunnen hebben dan traditionele aandelen en obligaties, zijn ze als categorie niet beweeglijker dan andere beleggingen.

Integendeel, private-marktenbeleggingen als infastructuurleningen, waarbij de kasstromen vaak contractueel zijn vastgelegd, leveren doorgaans stabiele rendementen op.

Fabel 2: Private-marktenbeleggingen zijn een homogene beleggingscategorie
Feit: Het begrip private-marktenbeleggingen omvat uiteenlopende strategieën die beleggen in een diversiteit aan markten en beleggingscategorieën, zoals vastgoed, infrastructuur en beleggingen in niet beurs-genoteerde bedrijven.

Een andere manier om dit type beleggingente bekijken, is onderscheid maken tussen de ‘inhoud’ – de activa of strategieën die bepalen hoe afzonderlijke beleggingen naar verwachting zullen renderen – en de ‘verpakking’, de fondsstructuur die bepalend is voor de transparantie en toegankelijkheid van het kapitaal.

Fabel 3: Beleggen in één private-marktenstrategie zorgt voor een goed gespreide portefeuille
Feit: Net zoals het toevoegen van één aandeel of obligatie heeft ook de opname van één private belegging niet veel effect. Beleggen in één categorie kan de spreiding wel iets verbeteren, maar ook tot risicoconcentratie leiden. Ongeacht het type belegging, blijft het dus belangrijk om voor een gepaste spreiding te zorgen over meerdere categorieën.

Daarnaast is het ook mogelijk om binnen een categorie voor voldoende spreiding te zorgen. Zo kan een Nederlandse belegger zijn vastgoedportefeuille diversifiëren naar stijl en geografie.

Fabel 4: Beleggers in private markten kunnen niet bij hun geld
Feit: De liquiditeit, ofwel verhandelbaarheid, van private-marktenbeleggingen hangt af van de belegging in kwestie. Private markten bieden inderdaad minder liquiditeit dan de meeste beursgenoteerde beleggingen, en zijn daarom meer geschikt voor langetermijnbeleggers.

Daar staat tegenover een meestal hoger rendementspotentieel. Het liquiditeitsprofiel varieert per type belegging. Zo lopen de meeste private bedrijfsleningen op korte of middellange termijn af, terwijl geavanceerde private strategieën beleggers de mogelijkheid bieden om strategisch op lange termijn te investeren.

Vele private beleggingen zorgen voor regelmatige kasstromen, na een initiële investeringsperiode, denk maar aan de coupons in private bedrijfsleningen of de contractueel vastgelegde inkomsten van een windmolenpark.

Diversificatie over verschillende looptijden en aanvangstjaren (‘vintages’) kan het liquiditeitsprofiel verder verbeteren. Voor bepaalde investeringen biedt de secundaire markt een extra mogelijkheid om tegoeden ten gelde te maken.

Fabel 5: Private markten zijn alleen weggelegd voor grote institutionele partijen en zeer vermogende particulieren
Feit: Dankzij innovatieve productstructuren hebben langetermijnbeleggers nu gemakkelijker toegang tot de snel groeiende private markten. Open-end beleggingsfondsen kennen bijvoorbeeld geen of lage toegangsbarrières. Voor andere structuren, zoals geregistreerde closed-end fondsen en niet-geregistreerde fondsen, gelden meer beperkingen.

Fabel 6: Private markten hebben beleggers tijdens koersdalingen niet kunnen beschermen
Feit: In perioden van grote spanning op de markten nemen de correlaties tussen vrijwel alle beleggingen toe. In het verleden is echter gebleken dat private markten daarbij doorgaans minder sterk terugvallen dan aandelen en de beleggers zo beschermen tegen de zwaardere verliezen. Het is wel belangrijk op te merken dat in bepaalde categorieën dit ook afhangt van de kwaliteit van de beheerder.

Fabel 7: Beleggen in private markten is te duur
Feit: De kosten van private-marktenbeleggingen verschillen en hangen af van de beleggingscategorie maar ook de structuur van het fonds.
De ‘verpakking’ van de private belegging kan een indicatie geven van de kosten die een belegger kan verwachten.

Beleggingsfondsen rekenen veelal alleen beheerkosten maar geen prestatievergoeding. Daarnaast weerspiegelt de vergoeding ook het rendementspotentieel en complexiteit van de desbetreffende beleggingscategorie.

 

Heb je een vraag of wil je meer lezen? Bezoek blackrock.nl of mail ons.

Margriet Looije
Relatiemanager
margriet.looije@blackrock.com