Het afstemmen van multi-asset portefeuilles op netto-nul doelstellingen komt met unieke uitdagingen.
De opwarming van de aarde gaat veel sneller dan de 1,5 tot 2 graden Celsius, die landen in 2015 in Parijs met elkaar hebben afgesproken. Om de wereldeconomie voor een potentiele ramp te behoeden, moet deze in sneltreinvaart transformeren naar een duurzamer model, de ‘netto-nul economie’, die in 2050 een feit moet zijn.
Multi-assetfondsen bundelen meerdere beleggingen zoals aandelen, obligaties en cash, om tot een betere risicospreiding te komen. Doordat de klimaatimpact van deze beleggingen verschilt, is het CO2-neutraal maken van een dergelijke portefeuille een uitdaging, aldus het ‘A multi-asset approach to navigating net zero’ rapport van BlackRock. Zo hebben bedrijfsobligaties gemiddeld een lagere CO2-intensiteit dan aandelen en is het CO2-profiel van landen anders dan dat van bedrijven. En ook geografisch zijn er verschillen aan te merken.
Data als uitgangspunt
Door gebruik te maken van beschikbare data over CO2-emissies kunnen multi-assetbeleggers in theorie een klimaatneutrale portefeuille samenstellen. Dat heeft echter het breed uitsluiten van ernstige vervuilers tot gevolg. BlackRock vindt dat er geïnvesteerd moet blijven worden in kritische sectoren van de wereldeconomie omdat die veel veranderpotentieel bieden, en daarmee rendementskansen. BlackRock focust zich om die reden liever op het traject dat tot netto nul moet leiden.
Uitvoeringsplan opstellen
Een multi-assetportefeuille afstemmen op net zero is niet zoiets als een knop omzetten. Het is een continue reis die vraagt om een flexibel en duidelijk kader voor het combineren van beleggingen die aansluiten op het Klimaatakkoord van Parijs, met begrip van beschikbare data en de beperkingen ervan. Het kader moet kunnen worden aangepast aan nieuwe inzichten zoals klimaatdoelstellingen voor staatsobligaties of scenario-analyse om portefeuilletrajecten te stresstesten.
Meer weten over onze multi-asset aanpak voor netto nul? Lees verder op onze website.
***
Beleggingsrisico
De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt. In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie. Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.
Belangrijke informatie
Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie van de Britse Financial Conduct Authority en de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.
Dit is een marketinguiting
Uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies vormen geen beleggingsadvies en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.
© 2022 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK is een geregistreerde handelsnaam (trademark) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respectievelijke eigenaren.