Al voordat de pandemie de wereldeconomie tot stilstand bracht, worstelden portfoliomanagers met risicodiversificatie.
De studie ‘Asset allocation and trends within EMEA portfolios’ van Blackrock Portfolio Analysis and Solutions (BPAS) laat zien dat beleggingen in private markten soelaas kunnen bieden, maar niet altijd toegankelijk zijn.
Het is zeldzaam (de laatste keer is vijftig jaar geleden) als twee kalenderjaren op rij aandelen in waarde stijgen en obligaties juist waarde inleveren. Toch verwacht BlackRock dat dit scenario zich in 2022 voor zal doen. Dat zorgt voor hoofdbrekens onder portefeuillemanagers: hoe risico’s in beleggingsportefeuilles te diversifiëren, zonder rendement te verliezen?
Inzet van alternatieve beleggingen
Een deel van de oplossing kan volgens BlackRock liggen in het gebruik van alternatieve beleggingen, een verzamelnaam voor onder meer beleggingen in private markten, hedgefunds en grondstoffen. Afhankelijk van het risicoprofiel van uw strategie kan het aandeel alternatieve beleggingen in een portefeuille tussen de vijf en acht procent liggen.
ETF’s om performance drag te voorkomen
Volgens BlackRock houden beleggers op zoek naar diversificatie buiten vastrentende waarden, die (nog) geen toegang hebben tot private marken een veelal relatief grote cashpositie aan. De performance drag, als gevolg van onder andere inflatie en beheerkosten, vormt dan een rem op het rendement.
Meer over onze inzichten in portfolioconstructie leest u op BlackRock.nl.
© 2022 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden
Beleggingsrisico
De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt. In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie. Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.
Belangrijke informatie
Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie in de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.
Dit is een marketinguiting
Uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies vormen geen beleggingsadvies en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.
© 2022 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK is een geregistreerde handelsnaam (trademark) van BlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respectievelijke eigenaren.
MKTGH0222E/S-2044291