Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

Aandelen in ongewisse na kwartaalcijfers

 ECB voorzitter Mario Draghi bracht de markten vorige week in beroering met zijn belofte dat hij al het mogelijke zou doen om de euro veilig te stellen. Zijn uitspraak stuurde de Spaanse en Italiaanse obligatierente lager en was een oppepper voor de aandelenmarkten.

 

Zijn commentaar had vooral betrekking op de sterk gestegen rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties en niet zozeer op de verslechterende cijfers in de eurozone. De index van het economische sentiment daalde naar een niveau dat op recessie wijst. Dit raakte bekend nadat de inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie en andere voorlopende indicatoren bevestigden dat de Duitse groei vertraagt en dat Frankrijk misschien naar een recessie zal afglijden. Die zwakte blijkt ook uit het werkloosheidscijfer van 11,2% in juni, meteen het hoogste niveau sinds de introductie van de eenheidsmunt.

 

Met weinig of geen ruimte voor fiscale ondersteuning waren alle ogen op de ECB gericht. De opmerkingen van Draghi lijken de hoop op radicaal nieuwe maatregelen te hebben gevoed. Eén voor de hand liggende mogelijkheid is dat de ECB opnieuw Spaanse en Italiaanse obligaties inkoopt, misschien met het EFSF (het tijdelijke reddingsfonds van de eurozone). Gelet op de informele context waarin Draghi zijn toespraak gaf en het feit dat hij de markten wel eens eerder op het verkeerde been heeft gezet, sluiten wij niet uit dat het bij een kleine en tegenvallende stap blijft.

 

Uit recente cijfers blijkt dat de reële Amerikaanse consumptie voor het eerst sinds augustus vorig jaar is gedaald. Dit kan erop wijzen dat de groei van de consumptie in het derde kwartaal opnieuw een traag verloop zal kennen. Maar er zijn lichtpunten. Dalende olieprijzen, een verbeterende huizenmarkt en geen spanningen in de Amerikaanse financiële markten droegen wellicht bij aan de recente opvering van het consumentenvertrouwen. Nog belangrijker was dat het reële beschikbare inkomen is gestegen waardoor de consument de vinger van de knip kan blijven halen.

 

Maar de Amerikaanse orders van kapitaalgoederen exclusief defensie en vliegtuigen - de beste maatstaf voor de bedrijfsinvesteringen - daalde. De bedrijven investeerden fors in apparatuur en software in het tweede kwartaal, maar op basis van de ordercijfers plaatsen wij vraagtekens bij het duurzame karakter van die sterkte. De ISM-index van de verwerkende industrie bleef net onder de 50 wat op een bescheiden groei in de globale economie wijst. Voor het eerst sinds september 2011 gaven de bedrijven aan dat de orders zwakker waren dan de voorraden wat doorgaans niet veel goeds voorspelt voor de komende maanden.

 

De Japanse bbp-groei stagneerde de laatste tijd. De inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie daalde naar zijn laagste niveau sinds meer dan een jaar en de industriële productie daalde voor de derde maand op rij. Het netto-inkomen uit arbeid minderde vaart en de inflatie exclusief verse voedselproducten en energieprijzen daalde. De export nam sneller af dan de import. Een tienjarige obligatierente op 0,79% is zelfs naar Japanse normen laag (maar nog niet onder het recordniveau van 0,43% tijdens de Japanse recessie van 2002/03). Toch denken wij niet dat er snel een stijging komt.

 

In Zuid-Korea kelderden het producentenvertrouwen evenals de inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie. Het bbp en de industriële productie vertraagden er. Met een feitelijke inflatie onder het middelpunt van de door de Bank van Korea nagestreefde bandbreedte van 2 tot 4% sluiten wij verdere verlagingen van de beleidsrente niet uit. In Taiwan en India daalde de inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie, maar de laatste Chinese cijfers wijzen op een stabilisering in de verwerkende industrie naarmate de monetaire versoepeling effect lijkt te sorteren. Buiten China blijkt uit de cijfers dat de Aziatische groei nog altijd bescheiden is of zelfs verzwakt wat betekent dat de centrale banken hun monetair beleid wellicht verder zullen versoepelen.

 

De tweedekwartaalcijfers laten geen positief beeld zien. De Amerikaanse winstcijfers van de bedrijven waren 3% hoger dan verwacht. Dat is de zwakste prestatie sinds de recessie van 2008/09, ook al werden de verwachtingen voor de aanvang van de rapportage naar beneden bijgesteld. Slechts 40% van de bedrijven die tot dusver hun cijfers bekendmaakten slaagden erin om meevallende verkoopcijfers voor te leggen, wat buitengewoon weinig is. Wij denken dat de analisten hun winstprognoses verder naar beneden zullen bijstellen. De consensusverwachting gaat uit van 7% groei dit jaar en 12% volgend jaar. Vooral voor volgend jaar lijken de verwachtingen ons al te hoog gegrepen.

 

In Europa kwamen de bedrijven met betere verkoopcijfers: 51% versloeg de verwachtingen. Voor dit jaar gaat de consensus uit van een daling van de winstcijfers met 5%. Net als in de VS lijkt de groei van 12% voor volgend jaar ons vrij ambitieus.

 

Wij besluiten hieruit dat de winstcijfers vooralsnog niet bepaald gunstig zullen zijn voor Amerikaanse en Europese aandelen. In de opkomende markten verwachten wij niet dat de inflatie verder zal dalen, maar gezien het al lage niveau blijft er wel ruimte voor meer monetaire versoepeling. In een klimaat van risicoaversie denken wij echter niet dat aandelen uit de opkomende landen het goed zullen doen.

 

DISCLAIMER

 

Dit materiaal is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management S.A.S. (‘BNPP AM’)*, lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP)**.

 

Dit materiaal is uitsluitend ter informatie bedoeld en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen en mag niet gebruikt worden als basis voor enige overeenkomst of verbintenis. Het mag evenmin als beleggingsadvies worden beschouwd.

 

In dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM op het aangegeven tijdstip en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. BNPP AM is niet verplicht om enige in dit materiaal vervatte informatie of opinies bij te werken of te wijzigen. Beleggers moeten bij hun eigen juridische en beleggingsadviseurs advies inwinnen met betrekking tot wettelijke, belastings- of domiciliekwesties alvorens te investeren in het (de) Financiële Instrument(en) om een onafhankelijk oordeel te vellen over de geschiktheid en gevolgen van een belegging erin, indien toegestaan. Gelieve te noteren dat het risiconiveau varieert naargelang de verschillende types van beleggingen, indien opgenomen in dit materiaal, en dat er geen enkele garantie kan worden gegeven dat een belegging geschikt, gepast of rendabel zal zijn voor de beleggingsportefeuille van een klant of mogelijke klant.

 

Gelet op de economische en marktrisico’s kan geen enkele garantie worden gegeven dat de hierin aangehaalde beleggingsstrategie(ën) haar/hun beleggingsdoelstellingen zal/zullen verwezenlijken. De rendementen kunnen onder meer worden beïnvloed door beleggingsstrategieën of -doelstellingen van het (de) Financiële Instrument (en) en door materiële economische en marktomstandigheden, met inbegrip van rentetarieven, marktvoorwaarden en algemene marktomstandigheden. De diverse op de Financiële Instrumenten n toegepaste strategieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op de resultaten die in dit materiaal zijn weergegeven. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet recupereren.

 

In de gegevens over resultaten, indien weergegeven in dit materiaal, is geen rekening gehouden met de provisies en kosten die aan de uitgifte of terugkoop zijn verbonden noch met taksen.

 

* BNPP AM is een vermogensbeheerder geregistreerd bij de 'Autorité des marchés financiers' in Frankrijk onder nummer 96-02, een vereenvoudigde vennootschap op aandelen met een kapitaal van 64.931.168 euro en maatschappelijke zetel te 1, boulevard Haussmann 75009 Parijs, Frankrijk, Handelsregister Parijs 319 378 832. www.bnpparibas-am.com.