Bij het beleggen over markten heen is het belangrijk om het economische kapitaal van elk land te beoordelen en hoe overheden het beheren.
Bij het opbouwen van duurzame portefeuilles voor de lange termijn is een belangrijke variabele de groei van het bbp, absoluut en in verhouding tot andere economieën. Hoewel het niet de enige variabele is, is het belangrijk als een manier om economieën te vergelijken en hun relatieve potentieel te kwantificeren. Dit op zijn beurt kan de basis vormen voor de langetermijnallocatie aan markten.
Het is noodzakelijk dat overheden zorgen voor een zo min mogelijk gestoorde groei in hun markten. Op bedrijfsniveau moet worden bekeken hoe de kapitaal- en kredietstructuur en de verhouding tussen activa en verplichtingen onder druk veranderen. Zoals actuarissen van een verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld proberen te modelleren en kwantificeren in hoeverre ze in staat zijn vorderingen van de verzekeringnemer te betalen, en toch in de slechtste scenario’s liquide blijven: deze maatregel kan economisch kapitaal genoemd worden.
Wat is de economische kapitaalvereiste voor uw beoogde land en wat betekent dat?
Om deze vragen te beantwoorden moet u weten:
- Waar zit het fonds voor noodgevallen van het land - of in dit geval het pandemiegeld -?
- Hoe werd de grootte van het fonds berekend?
- Hoe werd of wordt het gebruikt tijdens de COVID-19 uitbraak?
- Waar was de chief risk officer op landenniveau om het leiderschap van de overheid uit te dragen?
- Bestaat zo'n functie of wordt het economische kapitaal ad hoc beheerd, zoals het voor veel bedrijven was voordat financiële chaos hervormingen veroorzaakte?
Hoe vertaalt zich dit naar investeringsallocaties?
Regeringen kunnen het zich niet langer veroorloven crises als de COVID-19 uitbraak tactisch aan te pakken. De grote financiële crisis van 2008 heeft de manier waarop we beleggingsstrategieën beoordelen veranderd. De COVID-19 pandemie moet en zal een vergelijkbare impact hebben. Het zal een verschuiving forceren in de manier waarop vermogensbeheerders de paraatheid van landen en de gevolgen van vergelijkbare crises beoordelen.