Zorgvastgoed kent sterke fundamentals – met name een vergrijzende bevolking – die de basis kunnen zijn voor stabiel rendement op de lange termijn
De wereldwijde inhaalvraag naar zorgvastgoed en vooral seniorenwoningen wordt treffend geïllustreerd door twee artikelen die eind januari verschenen. De BBC kwam met een verhaal over Japanse gepensioneerden die bizar genoeg voor de misdaad kozen om op kosten van de staat achter slot en grendel van gratis huisvesting en gezondheidszorg te genieten. Tegelijkertijd publiceerde het Financieel Dagblad een verhaal over de fors toenemende beleggersvraag naar zorgvastgoed.
De wat vreemde anekdote van de BBC illustreert hoe structurele demografische veranderingen en een stijgende levensstandaard de vraag in het hele spectrum van de zorgbehoeften stuwen en welke impact dat op het vastgoedaanbod heeft.
Beide verhalen nodigen uit om dieper naar de vraag naar gezondheidszorg en de implicaties voor eigenaars van beursgenoteerd zorgvastgoed te kijken.
De behoeften van de vergrijzende bevolking onderbouwen de groei
In de VS is zorgvastgoed een grote sector in portefeuilles met beursgenoteerd vastgoed. Naar beurskapitalisatie gewogen vertegenwoordigt dit circa 13% van de real estate investment trust-sector. Ook in Europa en Azië is er groei. Naast sterke fundamentele vraag biedt de sector beleggers zowel in de publieke als private markten een stabiel langetermijnrendement dat doorgaans hoger is dan dat van de bredere markt voor beursgenoteerd vastgoed. Het wordt steeds duidelijker dat er een tekort is aan geschikt vastgoed om aan de zorgbehoeften van een vergrijzende bevolking te voldoen. Ook Nederlandse vastgoedbeleggers krijgen nu de smaak te pakken.
Een gediversifieerde en groeiende sector
Gezondheidszorg is één van de grootste sectoren in de economie, goed voor circa 10% van de uitgaven in Nederland en 17% van het Amerikaanse bbp. Wereldwijd zijn er 33 zorg-REITs met een totale beurskapitalisatie van meer dan 27 miljard USD, waarvan 90% in de VS.