Hernieuwbare elektriciteit en de groei van elektrische auto’s gaan de olie-industrie ondermijnen naarmate de energietransitie vordert
Mark Lewis, Global Head of Sustainability bij BNP Paribas Asset Management, voorspelt de waarschijnlijke impact van de energietransitie op het bedrijfsmodel van de olie-industrie.
Elektriciteit uit hernieuwbare bronnen
- Heeft een marginale kostprijs op de korte termijn (SRMC) van nul
- Is veel schoner voor het milieu
- Is veel gemakkelijker te transporteren
- Zou gemakkelijk tot 40% van de mondiale olievraag kunnen vervangen als de productie de nodige schaal had.
Wat is de belangrijkste boodschap voor beleggers?
Voor het eerst heeft de olie-industrie te maken met concurrentie en veranderingen zullen sneller komen dan de meeste mensen denken. Dat is al gebeurd in de Europese energiesector. Wat dit zegt over de ontwrichtende kracht van hernieuwbare energie is belangrijk. De energietransitie is hier en duurzame energie wordt voor de olie- en gasindustrie een serieuze concurrent.
Welke risico 's brengt klimaatverandering voor beleggers met zich mee?
Er is sprake van transitierisico. Het vaststellen van doelstellingen voor hernieuwbare energie, het terugdringen van de uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie zijn signalen aan de particuliere sector - industriële bedrijven, de financiële sector - dat er kansen zijn om in deze gebieden te investeren.
In het begin trokken hoge subsidies voor wind- en zonne-energie aanzienlijk kapitaal aan. Als dat kapitaal eenmaal begint binnen te stromen, worden schaalvoordelen gecreëerd. Als de kosten omlaag gaan, zullen veel regeringen ambitieuzere doelen stellen en zo herhaalt de cyclus zich.
In de afgelopen twee jaar hebben twee factoren de snelheid van de feedback loop tussen beleid en technologie echt verhoogd: de voorkeuren van beleggers en het feit dat de samenleving zich nadrukkelijker bezighoudt met klimaatverandering, wat het overheidsbeleid beïnvloedt.