De echte verrassing van de slechte economische cijfers die China deze maand heeft vrijgegeven is dat Peking ze niet heeft opgepoetst.
De cijfers voor januari-februari waren slecht en ongekend. Voor de twee maanden samen daalden de belangrijke macro-economische indicatoren met meer dan 15% op jaarbasis. De verkoop van vastgoed en auto's, waarschijnlijk de twee grootste economische sectoren, daalde met meer dan 40% op jaarbasis.
Het lijkt erop dat Peking de verleiding heeft weerstaan om met de gegevens te sjoemelen. In plaats daarvan rapporteerde ze cijfers die slecht genoeg waren om volledig plausibel te zijn.
Deze openheid is structureel positief voor de Chinese economische ontwikkeling en activamarkten. Het lijkt erop dat de autoriteiten de markt voorbereiden op een krimp in de groei van het eerste kwartaal. De A-aandelenmarkt verdisconteert dit nu.
Beleidsdoel buiten bereik?
Voor Q1-groei variëren de schattingen tussen 0% en -10% op jaarbasis. Als je het gemiddelde van de door de markt voorspelde bandbreedte neemt, zou een krimp van 5% op jaarbasis bijna garanderen dat de beleidsdoelstelling van Beijing om het reële bbp te verdubbelen ten opzichte van het niveau van 2010 buiten bereik zou zijn. Uitgaande van een groei van 6,9% op jaarbasis in Q2, 6,5% in Q3 en 6,5% in Q4, zou de groei in het volledige jaar 2020 uitkomen op 4,1% op jaarbasis.
De implicaties voor het beleid
Chinese functionarissen hebben het nog steeds over "het bereiken van de ontwikkelingsdoelen voor het volledige jaar". Maar als Beijing, tegen alle verwachtingen in, zijn groeidoelstelling zou versoepelen, zou er geen agressieve steun plaatsvinden en zou de bbp-groei meer dan verwacht mogen dalen.
We zullen de gedachten van Peking echter pas kennen als het Nationale Volkscongres die heeft aangekondigd. Dit is door de crisis rond het coronavirus tot nader order uitgesteld.
Lees meer over de visie van BNP Paribas Asset Management op groei in China op Investors' Corner blog