Dit artikel wordt u aangeboden door BNP Paribas Asset Management.

Overweging opkomende markten naar neutraal

De afgelopen week tekende zich een mogelijke verlegging af in de aandacht voor de begrotings- en groeiproblemen in Europa: de markten richtten zich op het laatste nieuws van de Amerikaanse Fed. Fed-voorzitter Ben Bernanke sloeg in zijn halfjaarlijkse toespraak voor de Amerikaanse Senaat een voorzichtige toon aan. Door zijn aarzeling over de noodzaak van verdere stimuleringen en zijn terughoudendheid over de groei bleef de obligatierente in de buurt van het laagste niveau ooit en wankelde de aandelenmarkt even. Het zien wij op dit moment als voor de aandelenmarkten in grote lijnen neutraal.

Wij hebben onze overweging van aandelen uit de opkomende landen beëindigd: het 'stop loss'-niveau was bijna bereikt en wij kozen voor een neutrale positie. Onze verwachting was dat de dalende inflatie en monetaire versoepeling als tegenwicht voor de groeivertraging in de Verenigde Staten en de recessie in de eurozone zouden fungeren. Dat bleek echter niet het geval. De tragere groei toonde zich veel hardnekkiger en breder; nu de inflatie in veel opkomende markten is gedaald, zien we dat niet meer als puur positief. Verdere monetaire versoepeling lijkt voor vele landen waarschijnlijk, maar biedt volgens ons geen volledige compensatie voor de relatief negatieve economische ontwikkelingen.

 

We zijn in aandelen uit de ontwikkelde landen gestapt. Wel handhaven we de overweging van aandelen als categorie. Die onderweging wordt nog altijd vooral ingegeven door de negatieve marktomgeving als gevolg van de begrotings- en bankproblemen in de eurozone. De afgelopen week verliep relatief rustig: de obligatierente in Spanje en Italië bleef binnen de bandbreedte. Wel is die rente veel te hoog: circa 6,5% in Spanje en 6% in Italië. We vinden het economische klimaat ook voor aandelen niet gunstig.

 

Bernanke meldde dat het Amerikaanse herstel het eerste halfjaar was vertraagd en herhaalde dat de werkgelegenheid frustrerend traag daalt. Als neerwaartse risico's voor de toch al sombere vooruitzichten noemde hij de crisis in de eurozone, de Amerikaanse begrotingssituatie en de nog altijd krappe kredietverleningsomstandigheden voor sommige bedrijven en huishoudens. De Fed zou klaar staan voor verdere actie om een sterker herstel en duurzame ontwikkeling van de arbeidsmarktomstandigheden te stimuleren.

 

De aankondiging van verdere stimuleringsmaatregelen (QE3) zou in onze optiek gunstig zijn voor aandelen. De cijfers zijn echter nog niet zwak genoeg. Wel deed de Amerikaanse consument een stapje terug: het consumentenvertrouwen is ondanks de dalende benzineprijs nog verder gedaald. We zien de vertraging van de arbeidsmarkt als de belangrijkste boosdoener, al spelen krantenkoppen over de ‘klif in de begroting’ aan het eind van het jaar mogelijk ook een rol.

 

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn voor de derde achtereenvolgende maand gedaald. De consumptiegroei kwam hiermee het tweede kwartaal naar schatting uit op 1,5% op kwartaalbasis, in vergelijking met 2,7% over het eerste kwartaal. Andere recente cijfers zijn minder negatief. De industriële productie veerde op, het sentiment in de woningbouw steeg sterk en de inflatie was ongewijzigd.

 

We volgen de ontwikkelingen op de voet. Bernanke zou net als vorig jaar de jaarlijkse Fed-conferentie eind augustus in Jackson Hole kunnen aangrijpen om nieuwe maatregelen te signaleren. Van de beleidsbijeenkomst van de FOMC (de Federal Open Markets Committee, het monetaire orgaan van de Amerikaanse Federal Reserve) eind deze maand verwachten wij niet veel, maar die van 12 en 13 september zou belangrijker kunnen blijken: nieuwe economische vooruitzichten en een persconferentie met Bernanke.

 

Cijfers in de eurozone bleven zwak. De industriële productie daalde op jaarbasis en uit de Duitse ZEW-index valt op dit moment geen verbetering af te lezen. De bbp-groei in China ontwikkelt zich inmiddels in het traagste tempo sinds het tweede kwartaal van 2009. Toch lijken de detailhandelsverkopen en de groei van de industriële productie op een stabilisatie te wijzen. Na de verlaging van de officiële rente en van de minimumeisen voor kasreserves zijn de nieuwe bankleningen versneld. Dit bevestigt onze inschatting dat de Chinese autoriteiten er alles aan willen doen om een harde landing van de economie te voorkomen. Wij achten de kans op verdere monetaire of begrotingsstimuleringsmaatregelen reëel.

 

DISCLAIMER

 

Dit materiaal is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management S.A.S. (‘BNPP AM’)*, lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP)**.

 

Dit materiaal is uitsluitend ter informatie bedoeld en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen en mag niet gebruikt worden als basis voor enige overeenkomst of verbintenis. Het mag evenmin als beleggingsadvies worden beschouwd.

 

In dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM op het aangegeven tijdstip en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen. BNPP AM is niet verplicht om enige in dit materiaal vervatte informatie of opinies bij te werken of te wijzigen. Beleggers moeten bij hun eigen juridische en beleggingsadviseurs advies inwinnen met betrekking tot wettelijke, belastings- of domiciliekwesties alvorens te investeren in het (de) Financiële Instrument(en) om een onafhankelijk oordeel te vellen over de geschiktheid en gevolgen van een belegging erin, indien toegestaan. Gelieve te noteren dat het risiconiveau varieert naargelang de verschillende types van beleggingen, indien opgenomen in dit materiaal, en dat er geen enkele garantie kan worden gegeven dat een belegging geschikt, gepast of rendabel zal zijn voor de beleggingsportefeuille van een klant of mogelijke klant.

 

Gelet op de economische en marktrisico’s kan geen enkele garantie worden gegeven dat de hierin aangehaalde beleggingsstrategie(ën) haar/hun beleggingsdoelstellingen zal/zullen verwezenlijken. De rendementen kunnen onder meer worden beïnvloed door beleggingsstrategieën of -doelstellingen van het (de) Financiële Instrument (en) en door materiële economische en marktomstandigheden, met inbegrip van rentetarieven, marktvoorwaarden en algemene marktomstandigheden. De diverse op de Financiële Instrumenten n toegepaste strategieën kunnen een aanzienlijke impact hebben op de resultaten die in dit materiaal zijn weergegeven. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk belegde bedrag niet recupereren.

 

In de gegevens over resultaten, indien weergegeven in dit materiaal, is geen rekening gehouden met de provisies en kosten die aan de uitgifte of terugkoop zijn verbonden noch met taksen.

 

* BNPP AM is een vermogensbeheerder geregistreerd bij de 'Autorité des marchés financiers' in Frankrijk onder nummer 96-02, een vereenvoudigde vennootschap op aandelen met een kapitaal van 64.931.168 euro en maatschappelijke zetel te 1, boulevard Haussmann 75009 Parijs, Frankrijk, Handelsregister Parijs 319 378 832. www.bnpparibas-am.com.