De coronacrisis legt de ongelijke toegang tot geneesmiddelen bloot.
De coronacrisis legt de ongelijke toegang tot geneesmiddelen bloot. Hoewel de huidige coronacrisis in Europa meer dan 900 000 dodelijke slachtoffers heeft geëist , toont ze vooral de geweldige innovatiedynamiek van de medische wereld in zijn zoektocht naar oplossingen voor de pandemie. Bij Candriam gaan we voor onze beleggingen in het thema gezondheid op zoek naar de meest innovatieve bedrijven die in staat zijn om de oplossingen van de toekomst te bedenken en te produceren.
We mogen blij zijn met het innovatievermogen en de snelheid waarmee de belangrijkste vaccinproducenten hebben gereageerd, alsook met de commercialisering van 4 producten minder dan een jaar na het begin van de pandemie! Maar vandaag is slechts 6 % van de wereldbevolking ingeënt . We staan dus nog ver van de ambities die in mei 2020 werden geformuleerd door Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, en Shinzo Abe, de eerste minister van Japan, die vroegen om van het toekomstige coronavaccin een wereldwijd publiek goed te maken. De toeleveringsproblemen en laattijdige leveringen door de farmaceutische laboratoria onthullen in Europa een essentieel probleem waarmee miljoenen mensen in landen met een laag of gemiddeld inkomen dagelijks kampen, namelijk de toegang tot geneesmiddelen.
1. Gegevens per 20/03, bron: https://www.coronavirus-statistiques.com/statscontinent/coronavirus-nombre-de-cas-europe/
2. Gecumuleerd cijfer op basis van het aantal geïnjecteerde dosissen van het vaccin, per 24 maart 2021. https://ourworldindata.org/covid-vaccinations