Algemeen wordt erkend dat de demografische opbouw en de lage inflatie ervoor zorgen dat de Japanse economie zeer beperkte groeivooruitzichten zal houden. De recente stijging van de Japanse yen is een additionele reden voor veel beleggers om Japan te negeren. Wij zijn van mening dat dit onterecht is.
Japan kent veel bedrijven van wereldklasse die, net als hun concurrenten uit Duitsland en Zwitserland, altijd te maken hebben gehad met een "sterke" valuta. Dit heeft deze bedrijven er niet van weerhouden om een stabiele winstgroei te realiseren. Daarnaast zijn er veel Japanse bedrijven die lokaal actief zijn en daar een niche voor zichzelf hebben gecreëerd die weinig gevoelig blijkt voor de economische tegenwind.
Bovendien ervaren wij de laatste jaren een steeds grotere behoefte binnen de Japanse bestuurskamers om in het belang van minderheidsaandeelhouders de nodige hervormingen door te voeren. Mede gestimuleerd door de overheid is het Japanse bedrijfsleven zich meer dan ooit doordrongen van de noodzaak om het rendement op het geïnvesteerd vermogen te verbeteren. De regering van Shinzo Abe laat zich ook niet onbetuigd door het hoge tarief op bedrijfswinsten verder te verlagen naar het meer acceptabele westerse niveau.
Comgest Growth Japan streeft ernaar om een beperkte selectie van bedrijven aan te houden die in staat zijn om een relatief stabiele omzet- en winstgroei te realiseren en die bovendien aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Ons lange termijn beleggingsbeleid werpt ook in Japan haar vruchten af.
Lees meer in de (Engelstalige) investment letter over Japan en Comgest Growth Japan.