BlackRock: Obligatie-etf’s hebben een liquiditeitsvoordeel

Goede verhandelbaarheid trackers dankzij hoge dagelijkse beursomzetten. Nu de verhandelbaarheid op met name de bedrijfsobligatiemarkt is teruggelopen, zijn obligatie-etf’s een goed alternatief. Ze bieden vaak een betere liquiditeit dan de onderliggende holdings.

Ondanks de enorme groei van de bedrijfsobligatiemarkten is de liquiditeit sinds de financiële crisis sterk verminderd. Voor obligatiebeleggers is het aanmerkelijk lastiger geworden om grote orders te plaatsen zonder de prijs te beïnvloeden. Dit komt onder meer door de strengere regelgeving, waardoor banken veel minder actief zijn als tussenpersoon.

‘De banken mogen niet meer voor eigen rekening handelen en willen ook geen prijsrisico meer lopen’, zegt Vasiliki Pachatouridi, director en product strategist van BlackRock’s Fixed Income Portfolio Management Group. ‘Met de lage rente op staatsleningen zijn bedrijfsobligaties bovendien erg populair. Doordat de meeste institutionele beleggers een buy-and-hold aanpak hanteren, is de handel opgedroogd.’

Dagelijks verhandelbaar

Volgens Pachatouridi zijn obligatie-etf’s een goed alternatief voor een belegging in de onderliggende, illiquide bedrijfsobligaties, omdat ze vanwege hun dagelijkse verhandelbaarheid op de beurs een extra bron van liquiditeit bieden. ‘Zodra etf’s een bepaalde omvang bereiken, nemen de handelsvolumes sterk toe. De beheerders hoeven zodoende niet direct de onderliggende obligaties te kopen of te verkopen.’ Bij omvangrijke orders zal dat normaliter wel moeten gebeuren, maar grote etf’s kunnen er ook voor kiezen om alleen in de grootste en meest liquide onderliggende leningen te handelen. Zodoende blijven de transactiekosten en de ‘spreads’, ofwel het verschil tussen de bied- en laatkoersen, laag.

Stressmomenten

BlackRock maakt voor het beheer van zijn obligatie-etf’s meestal gebruik van deze optimalisatiestrategie en zoekt daarbij altijd naar een goede balans tussen de tracking error, liquiditeit en transactiekosten. De obligatietrackers van BlackRock hebben zich al diverse malen bewezen tijdens paniekmomenten in de markt, zoals gedurende de kredietcrisis in 2008 en de eurocrisis in 2010.