Verhoog de kwaliteit of het rendement van de obligatieportefeuille met smart beta. Beleggers die traditionele obligatie-indices volgen lopen onnodig risico. Met een alternatieve benadering kunnen ze het risico verlagen of juist het rendement verhogen.
De meeste passieve obligatiebeleggers volgen marktwaarde gewogen indices. Maar die hebben nogal wat beperkingen, zegt obligatiespecialist Oliver Trienes van Deutsche Asset Management. Landen en bedrijven met de hoogste schuld, wegen immers het zwaarst. Dat leidt tot geconcentreerde posities en significante risico’s wanneer de kredietwaardigheid van de grootste schuldenaren verslechtert. ‘Door met alternatief gewogen indices te werken, kan je het risico van een obligatieportefeuille aanmerkelijk verlagen’, aldus Trienes.
Sterkste landen
Een voorbeeld is de etf op de iBoxx EUR Eurozone Sovereigns Quality Weighted Index, die Deutsche Asset Management in samenwerking met Markit heeft ontwikkeld. In deze index wegen staatsobligaties van landen met gunstige economische fundamentals zwaarder dan risicovolle landen. Het gewicht van ieder afzonderlijk land wordt bepaald aan de hand van diverse fundamentele indicatoren, zoals het werkloosheidspercentage, de inflatie, de economische groei, de hoogte van de staatsschuld en de wereldwijde concurrentiepositie.
Vergeleken met de benchmark is Duitsland duidelijk overwogen en zijn Italië en Spanje onderwogen. De rendementen en duration wijken niet wezenlijk af van de traditionele index, terwijl de volatiliteit en de maximale drawdown lager liggen. ‘In deze kwaliteitsgewogen index zou Portugal al met 51% zijn onderwogen toen het land in 2011 werd afgewaardeerd door de kredietbeoordelaars en uit de benchmark werd verwijderd. Dit zou voor onze etf tot een kleiner verlies hebben geleid’, zegt Trienes.
Hogere yield
Afhankelijk van de doelstellingen kan een obligatiebelegger zich ook juist richten op een hoger rendement in plaats van meer zekerheid. Zo belegt de db x-trackers iBoxx EUR Corporates Yield Plus etf in de hoogst renderende investment grade bedrijfsobligaties die in euro’s zijn uitgegeven. In de onderliggende index zitten maximaal 20% ‘fallen angels’: bedrijfsobligaties die zijn uitgegeven als investment grade maar daarna door kredietbeoordelaars zijn afgewaardeerd naar high yield.
Deze obligaties leiden vaak al maanden voordat ze uit de benchmark vallen een gevoelig koersverlies, omdat grote indexbeleggers gedwongen worden om uit te stappen. Eenmaal gedegradeerd, veren de koersen van de fallen angels echter weer regelmatig op. Hier profiteert de etf van, in tegenstelling tot beleggers die de traditionele benchmark volgen. De fallen angels blijven minimaal een jaar in de etf worden verkocht bij een volgende downgrade of wanneer er hoger renderende investment grade bedrijfsobligaties voor handen zijn. Volgens Trienes is de etf een goed alternatief voor een high yield belegging. ‘De Yield Plus strategie biedt aanzienlijk meer rendement dan de traditionele index bij een beperkt hoger risico en een vrijwel identieke duration.’ Het effectieve rendement ligt op 1,90%, vergeleken met slechts 1,26% voor de traditionele benchmark.