Voorkom teleurstelling bij orderuitvoering. De soms schijnbare gebrekkige liquiditeit van ETF’s hoeft een goede orderuitvoering niet in de weg te staan, althans als je een aantal regels opvolgt. Een viertal tips om ETF’s te verhandelen.
Een van de redenen waarom ETF’s zo populair zijn bij beleggers is liquiditeit, naast de lage kosten. Net als aandelen zijn ETF’s op de beurs doorlopend verhandelbaar. Maar de liquiditeit kan ook zomaar wegvallen, zo bleek vorig jaar tijdens de ‘flash crash’ op Wall Street. Door slecht nieuws uit China openden veel ETF’s toen 20% tot wel 45% lager en werd de handel in honderden ETF’s en aandelen tijdelijk opgeschort.
Voor market makers was het daardoor lastig om ETF’s te waarderen. Met als gevolg een stilgevallen handel en grote verschillen tussen de bied- en laatkoersen. Volgens Martijn Rozemuller van Think ETF’s hoeven beleggers in Europa zich echter geen zorgen te maken. Hier publiceren de beurzen continue een indicatie van de actuele netto vermogenswaarde (iNAV). Die biedt beleggers een goede referentiekoers. Om grote koersafwijkingen ten opzichte van de iNAV te voorkomen, hanteert Euronext bovendien een bandbreedte waarbinnen de koersen mogen fluctueren. Toch moeten beleggers volgens Rozemuller voor een goede orderuitvoering met een aantal zaken rekening houden.
1. Ordergrootte
De volumes in het orderboek zijn geen goede indicatie van de onderliggende liquiditeit van de ETF. De reden daarvan is dat market makers om hun risico te beperken slechts een fractie van de volumes weergeven die ze daadwerkelijk zouden kunnen verhandelen. Als er toch zorgen zijn over de liquiditeit neem dan contact op met uw broker. Grote orders kunnen ook via de primaire markt verlopen, waar market makers en andere bevoegde deelnemers ETF’s tegen de NAV creëren of aflossen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de liquiditeit van ETF’s vooral bepaald wordt door de verhandelbaarheid van de onderliggende effecten. Zo kunnen beleggers toch grote orders uitvoeren in kleine ogenschijnlijk slecht verhandelbare ETF’s zonder impact op de koers.
2. Limietorders
Hoewel voor ETF’s dezelfde ordertypes mogelijk zijn als voor aandelen, is het verstandig om alleen limietorders en stop limiet orders te gebruiken. Bij bestensorders drijven beleggers namelijk zelf de koers omhoog of omlaag, waardoor ze duurder uit zijn dan nodig. Een limietorder verkleint het risico dat de koers significant afwijkt van de NAV.
3. Handelsmomenten
Het is verstandig om niet in de eerste en de laatste vijftien minuten van de handelsdag te handelen. De liquiditeit is dan laag, waardoor het verschil tussen de bied- en laatprijzen mogelijk groter is.
4. Internationale beurzen
Bij wereldwijde ETF’s is het raadzaam om voor zover mogelijk alleen te handelen als de onderliggende markten ook open zijn. Verhandel bijvoorbeeld alleen een ETF op de S&P 500 wanneer Wall Street open is. Als dat niet het geval is, dan is het voor market makers moeilijker om de waarde te bepalen en kunnen de bied-laat spreads hoger zijn.
Download presentatie:
Think ETF's:De werking van verschillende vormen van liquiditeit in de ETF markt