Stephen Dover, Chief Market Strategist, had onlangs een gesprek met Wylie Tollette, Head of Client Investment Solutions bij Franklin Templeton Investment Solutions, over de volatiele start van 2022. Dit zijn zijn aandachtspunten:
- De stijgende inflatieverwachtingen hebben de volatiliteit van vastrentende waarden naar een hoger niveau getild dan die voor aandelen. De laatste keer dat dit gebeurde was eind jaren 70, begin jaren 80 en valt daarmee buiten de ervaring van veel beleggers. Het was dan ook geen verrassing dat beleggers dramatisch reageerden.
- Diversificatie buiten aandelen en obligaties is noodzakelijk. Wylie beschouwt de kapitaalmarkten graag als een slinger die wordt beïnvloed door twee grote dingen: grondbeginselen en menselijk gedrag. De slinger zwaait verder in beide richtingen dan zou moeten vanwege het menselijke element. Nu inflatie en een vertraagde groei tegelijkertijd plaatsvinden, kunnen alternatieven die verder gaan dan traditionele aandelen en obligaties helpen om de portefeuilles te diversifiëren.
- Contant geld is een optie, maar pas op voor de impact van inflatie. Met een inflatie van meer dan 8% in de Verenigde Staten neemt de koopkracht van contant geld elke dag af. In het licht van volatiele markten is er echter enig comfort in een activa met een stabiele prijs.
- Reële activa zoals particulier onroerend goed kunnen een strategische afdekking bieden en grondstoffen een meer tactische afdekking. De meeste huurcontracten in commercieel onroerend goed zijn vaak gekoppeld aan inflatie - deze eigenschap creëert een natuurlijke inflatiehedge. Commercieel vastgoed kan een goede diversificatie zijn in een langetermijnportefeuille die andere bronnen van liquiditeit bevat. Grondstoffen kunnen op korte termijn ook enige inflatiebescherming bieden, maar omdat grondstoffen afhankelijk zijn van de volgende koper die een hogere prijs betaalt, in plaats van van een fundamentele economische drijfveer (zoals huur of winst), is het minder geschikt als een "buy and hold” activa voor de meeste beleggers.
- Pas op voor cryptocurrency als inflatiehedge. Net als grondstoffen rekenen veel van de bestaande digitale valuta op de volgende koper als de bron van de waarde, in plaats van op een onderliggende fundamentele economische drijfveer. Obligaties zijn bijvoorbeeld een contract om u rente te betalen. Aandelen beloven om op lange termijn winst te genereren. Cryptocurrency - zoals de meeste valuta's en goud - heeft deze "motoren" niet onder de motorkap. Totdat regeringen tussenbeide komen en enige steun bieden voor deze cryptocurrencies, blijft Wylie erg sceptisch.
- Focus op kwaliteit zolang de marktomgeving volatiel blijft. Kwaliteit wordt gedefinieerd als aandelen die winstgevend zijn, een goede cashflow hebben en een goede balans hebben. Deze kenmerken leiden over het algemeen tot outperformance in volatiele markten, en ze kunnen er ook voor zorgen dat kwaliteitsaandelen minder slecht reageren als er negatieve externe verrassingen zijn. De kwaliteit van vastrentende waarden hangt nauw samen met een hogere kredietkwaliteit. Evenzo bestaat kwaliteit in particulier onroerend goed uit volledig verhuurde en klasse A kantoren, industriële-, residentiële- en winkelpanden. Er zijn momenten waarop risicovollere activa of activa van lagere kwaliteit beter kunnen presteren, maar nu de inflatie hoog is en de groei vertraagt, is dit waarschijnlijk niet een van die tijden.
Op de hoogte blijven van de laatste marktontwikkelingen en vooruitzichten? Bezoek dan onze Insights hub! Want hoe zit het nu precies met het monetaire beleid van het Fed? En wat is de invloed van de extreme marktvolatiliteit op bepaalde vastrentende activaklassen? Dit en nog veel meer inzichten van onze verschillende experts verzamelen we hier.