“ESG als alpha-drijver in emerging markets” Ook in emerging markets portefeuilles zijn ESG-overwegingen sterk in opkomst.
Het toepassen van ESG-criteria (Environment, Social en Governance) in emerging markets is complexer dan in meer ontwikkelde markten. Dat heeft allereerst te maken met de schaarste aan goede en betrouwbare data, stelt Basak Yavuz, beheerder van emerging markets aandelenportefeuilles bij Goldman Sachs Asset Management. “De transparantie is een stuk minder dan in ontwikkelde markten. Dit maakt het belangrijk om expertise te hebben in lokale markten, om de winnaars van de verliezers te kunnen onderscheiden, om die bedrijven te vinden die daadwerkelijk ESG-criteria toepassen.”
De uitdaging van data-schaarste is tegelijkertijd ook een kans, stelt Yavuz. “Als je je werk goed doet, kun je de concurrentie voorblijven en outperformance voor beleggers genereren. ESG in opkomende markten blijft voortdurend in beweging.” Ze wijst er op dat er bij de vermogensbeheerder alleen al aan de aandelenkant 25 analisten op dit terrein actief zijn, met gemiddeld 17 jaar aan ervaring.
ESG en staatsobligaties
De verschillen in ESG-scores tussen landen en bedrijven zijn groot. Ook die divergentie maakt het mogelijk om met strenge ESG-criteria outperformance te genereren, stelt Kay Haigh, beheerder van fixed income portefeuilles in emerging markets. “Bij staatsobligaties lijkt dat wat lastiger dan bij individuele bedrijven en bedrijfsobligaties, maar ook hier heb je veel instrumenten. We kijken bijvoorbeeld naar het juridische systeem van een land, de onafhankelijkheid van de centrale bank, de inkomensverdeling en toegang tot de arbeidsmarkt. Ook kijken we naar sociale onrust. Dit zijn allemaal belangrijke variabelen die ons helpen om alpha te genereren”, aldus Haigh.
Daarbij gaat het volgens Haigh vooral om het momentum. “Veel ESG-scores zijn statisch en zijn terugblikkend. We kijken daarom niet zozeer naar de absolute ESG-score van een land, maar naar verbetering. Dat levert opwaarts potentieel qua rendement, maar het is ook een mogelijkheid om de duurzame of sociale ontwikkeling te stimuleren die je als belegger wilt. Dit vereist wel dat je ook in staat moet zijn om een vooruitblikkende analyse voor landen te kunnen maken.”
Ook voor een aantal bedrijven geldt dat het absolute niveau van de score minder belangrijk kan zijn dan het momentum, bevestigt Yavuz. Zij stelt dat er in emerging markets inmiddels veel bedrijven zijn te vinden met een zeer goede ESG-score. “Maar dat zie je in de waardering terug. Een bedrijf dat al een goede score heeft, maar daarin ook verdere vooruitgang boekt, biedt meer potentieel voor performance en in die bedrijven wil je zitten”, aldus Yavuz.
Engagement speelt hierbij volgens haar een belangrijke rol. “Bedrijven gaan graag met ons in gesprek, omdat we veel ESG-expertise hebben, onder andere dankzij onze ervaring in ontwikkelde markten. We willen wel een pad naar verbetering zien, zichtbaar via bijvoorbeeld milestones en daadwerkelijke investeringen. Anders trekken we ons terug”, stelt Yavuz.
Een dynamische risicobeheersing
Emerging markets bieden beleggers de kans om te beleggen in economieën die relatief snel groeien. De hogere volatiliteit nemen ze daarbij voor lief. ESG is daarbij niet alleen een manier om outperformance te genereren, maar kan ook een goed middel zijn om risico’s te beperken. Een slechte governance, onderbetaling van personeel of milieuvervuiling zijn immers uiteindelijk zaken die op de lange termijn sterk op de resultaten van een onderneming kunnen drukken. Het uitsluitingsbeleid zorgt ervoor dat aandelen en obligaties met een zeer slechte ESG-score niet in de portefeuilles worden opgenomen.
Verder is het volgens Haigh zaak om risico’s voor te zijn, door een inschatting te maken waar de volgende volatiliteitsgolf op markten vandaan komt. Een goede spreiding is hierbij evenzeer van belang. “We kijken bij staatsobligaties verder dan alleen de verdeling over circa 80 landen, maar hebben een gediversifieerde portefeuille gecreëerd waarbij het risico niet enkel van de landenverdeling afhangt. We maken bijvoorbeeld indelingen naar de staat van de fiscale huishouding, de gevoeligheid voor grondstoffenprijzen en de gevoeligheid voor de wereldhandel. Je wilt immers niet te veel blootstelling hebben aan één specifieke risicofactor.”
Covid heeft daarbij het aantal relevante risicofactoren stevig uitgebreid, zo stelt Haigh. “Factoren waar we vroeger weinig naar keken, werden heel snel van belang. Denk aan toerisme, gezondheidszorg en kapitaalstromen van emigranten naar hun land van oorsprong.” Tegelijkertijd gaf de pandemie nieuwe impulsen aan ESG, stelt Yavuz. “Het leerde mensen dat we geen complete controle hebben, maar dat we wel zaken kunnen verbeteren. De lockdown maakte bijvoorbeeld duidelijk dat we lucht- en waterkwaliteit wel degelijk kunnen verbeteren.”
Keep up to date with what’s happening in Emerging Markets with the latest insights from Goldman Sachs Asset Management.