Net als klimaatverandering vormt sociale ongelijkheid een bedreiging voor de economie.
Het kan de lange termijngroei en beleggingen in gevaar brengen. Het sociale (on)vermogen van ondernemingen en overheden wordt een nieuwe prestatie-indicator voor beleggers.
Al voor de uitbraak van het Covid-19 virus nam de sociale en economische ongelijkheid toe in de wereld. Tussen 1980 en 2018 steeg het inkomen van de rijkste een procent van de wereldbevolking twee keer zo hard als dat van de armste vijftig procent. Als belangrijkste oorzaak geldt de verregaande globalisering. Door het Corona-virus zijn de sociale problemen in de wereld echter nog verder toegenomen. De sociale effecten variëren van scholen die kinderen geen gratis maaltijden meer geven tot miljoenen mensen die hun baan hebben verloren. Het wordt ook steeds duidelijker dat de economische en gezondheidsgevolgen onevenredig zwaar op de schouders van arme mensen terechtkomen.
Zijn daarmee ook de risico's voor beleggers flink gestegen? Frédéric Samama, Chief Responsible Investment Officer bij CPR Asset Management, een dochter van Amundi, denkt van wel. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat sociale ongelijkheid negatieve effecten heeft op de economie en de lange termijngroei. Het ligt aan de basis van de populistische politieke agenda's en sociale onrust, die negatieve gevolgen hebben voor financiële markten. Beleggers worden zich dankzij de Corona-crisis ook steeds beter bewust van de risico's, die verbonden zijn aan toenemende ongelijkheid. Het sociale (on)vermogen van bedrijven en overheden wordt daarmee net als het klimaatrisico een nieuwe performance indicator voor beleggingen.
Sociaalbewuste ondernemingen
Asset managers zoals Amundi en CPR Asset Management kunnen met investeringen in winstgevende, sociale ondernemingen met duurzame verdienmodellen meehelpen om de sociale problemen in de wereld aan te pakken. Bij beide asset managers is men ervan overtuigd dat vandaag beleggen in een sociale en solidaire economie in de toekomst een bron van winstgevendheid zal zijn. ‘Social impactbeleggen biedt de mogelijkheid de ongelijkheid in de wereld aan te pakken en biedt ook zicht op een potentieel hoger financieel rendement. Sociaal bewuste bedrijven zouden moeten floreren, aangezien zij eenvoudiger kapitaal, talent en consumenten aan zich binden en eerder goedkeuring krijgen van wet- en regelgevende instanties. Bedrijven die niet bijdragen aan het verminderen van ongelijkheden lopen mogelijk een hoger risico op het gebied van regelgeving, politiek en reputatieschade’, zegt Samama.
Amundi heeft vijf thema’s op het gebied van impactbeleggen geformuleerd, die grotendeels de 17 duurzame SDG’s bestrijken van de Verenigde Naties en de ‘S’ van Social hoog in het vaandel hebben staan: huisvesting, werkgelegenheid, gezondheid, milieu en internationale solidariteit. Bij Amundi houden vijf ESG-specialisten zich bezig met social impactbeleggen. De social impactfondsen van de Franse asset manager hebben in acht jaar tijd bijna 5.000 mensen van een betaalbare woning voorzien, bijna 33.000 banen gecreëerd en 27.000 mensen toegang tot de gezondheidszorg gegeven.
Social ratingsysteem
Eind vorig jaar hebben Amundi en CPR Asset Management na twee jaar arbeid een methodiek gelanceerd - het eerste in zijn soort – dat de sociale ongelijkheid van bedrijven en in landen in een score uitdrukt. Op basis van de sociale ratings wordt circa 60% van de bedrijven opgenomen in de MSCI ACWI index uitgesloten van het social impact universum. ‘Sociale ongelijkheid moet als geheel worden beoordeeld en niet worden beperkt tot inkomensongelijkheid. De sociale wetenschap leert ons dat ongelijkheden worden (gere)produceerd door een combinatie van verschillende factoren. Onze methode beoordeelt bedrijven en landen op basis van een uitvoerige en transparante benadering van ongelijkheid op basis van vijf pijlers’, zegt Samama over het ratingsysteem.
In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Amundi via dochteronderneming CPR Asset Management tevens het eerste aandelenfonds gelanceerd in de wereld, dat van het vraagstuk van de sociale ongelijkheid de hoeksteen van het beleggingsproces maakt. Het Social Impact-fonds belegt in een wereldwijd universum van ‘sociaal bewuste’ multinationals, die bijdragen aan de vermindering van de ongelijkheid in het land van herkomst.
Een politieke zaak?
Het aanpakken van sociale ongelijkheid is allereerst een zaak van de politiek. Welke bijdrage verwacht Samama van bedrijven? ‘De verwachtingen die mensen hebben van bedrijven veranderen. Burgers en consumenten willen dat ze een actieve rol spelen in de grote uitdagingen van onze tijd. Het milieu staat voorop in het consumentendenken, maar de sociale dimensie en met name sociale ongelijkheid wordt steeds belangrijker’, zegt hij. ‘Hoewel bedrijven regeringen niet kunnen vervangen, hebben zij een rol te spelen in het verkleinen van de ongelijkheden in de landen waar zij actief zijn: door eerlijke belastingen te betalen, een eerlijke loonschaal te hanteren en alle vormen van discriminatie te bestrijden.’
Daarnaast zijn Amundi en CPR Asset Management grote voorstanders van engagement en oefenen zij zeer actief hun stemrecht uit als aandeelhouder om bedrijven aan te zetten tot positieve veranderingen. In de dialoog met bedrijven staan sociale kwesties en het verminderen van ongelijkheid hoog op de agenda. Ook is de asset manager meerdere samenwerkingsverbanden aangegaan voor de bevordering van solidaire en sociale economie, zoals met IFC een zusterorganisatie van de Wereldbank, en het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD. ‘Als grootste Europese asset manager moeten we het goede voorbeeld geven’, vindt Samama. ‘Door het economisch herstel te bevorderen en tegelijkertijd met geavanceerde toepassingen op het gebied van ESG voor onze klanten en hun waarden te zorgen.’