Hoe groot is de impact van biotechnologie op mens en maatschappij?
Het Coronavirus laat zien in welke fundamentele behoefte de sector voorziet: de noodzaak om bijna acht miljard mensen in leven en gezond te houden.
Door de uitbraak van het coronavirus is de perceptie van beleggers van de biotechsector radicaal veranderd, zegt Lydia Haueter, de beheerder van de Pictet Biotech strategie. Sommige biotechbedrijven prijken nu bovenaan de kooplijstjes. Toch zou de portfoliomanager niet al haar geld zetten op het biotechbedrijf, dat de grootste kans maakt om een vaccin tegen Corona te ontwikkelen. Sommige biotechaandelen worden duidelijk gedreven door Corona-sentiment en niet door de financiële vooruitzichten van het bedrijf of resultaten van klinische testen. Zo maakte het Amerikaanse Gilead Sciences enkele malen een koerssprong nadat president Trump het medicijn Remdesivir aanbeval als effectieve behandeling tegen het Corona-virus.
Bovendien zal een Corona-vaccin geen melkkoe zijn. ‘Biotechbedrijven kunnen het zich niet veroorloven om straks woekerwinsten te maken op de verkoop van vaccins. Ze zullen zich verplicht voelen om prijzen zo laag mogelijk te houden, zodat ze - terecht - geen groot succes zijn wat bedrijfswinst betreft, ook al halen behandelingen van het coronavirus de krantenkoppen en geven ze het sentiment een boost.’
Nieuwe technologieën
Met een indrukwekkend arsenaal aan nieuwe technologieën en data gaat de biotechnologiesector voorop in de strijd tegen het coronavirus. Misschien wel de meest veelbelovende toepassing is mRNA, waarbij het lichaam als het ware wordt gebruikt als ‘bioreactor’ om een vaccin te produceren. Volgens dit procedé krijgen lichaamscellen het moleculaire sjabloon, dat nodig is om virale proteïnen op te bouwen. Deze proteïnen dienen als trigger voor de productie van antilichamen. Hoewel veelbelovend, is mRNA nog niet getest. De eerste hindernis is het opwekken van een voldoende krachtig antilichaamrespons. Dat wordt nu onderzocht in een onderzoek, dat een jaar in beslag zal nemen.
Een snellere, maar kleinschaligere, oplossing kan komen van therapeutica, zegt Haueter. Meerdere biotechbedrijven werken aan het maken van in het laboratorium gekweekte antilichamen tegen het virus. Die antilichamen zijn ontworpen om te neutraliseren, en klinken zich aan het oppervlak van het virus, zodat het zich niet kan binden aan cellen en zich niet kan verspreiden door het lichaam. Eenmaal ontwikkeld, kunnen ze preventief worden toegediend aan degenen die het grootste risico lopen. Ze kunnen zelfs worden gebruikt om patiënten met de ziekte te behandelen.
Andere uitdagingen
De biotechsector heeft, behalve Corona, momenteel ook andere uitdagingen te overwinnen. De sector kan niet op volle kracht werken vanwege de maatregelen om de pandemie in te dammen. Lockdowns bemoeilijken klinisch onderzoek bij mensen, waardoor veel testen vertraging oplopen. Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos kon bijvoorbeeld geen testpatiënten werven voor onder andere het veelbelovende reumamedicijn Filgotinib. Ook de commercialisering van nieuwe geneesmiddelen is vertraagd, doordat traditionele face-to-face marketing niet meer mogelijk is. De productie van sommige medicijnen werd bovendien getroffen door de sluiting van fabrieken en een tekort aan grondstoffen. ‘Bovendien zal de druk op de financiële markten het moeilijker maken om nieuw kapitaal aan te trekken, vooral voor jongere, minder gevestigde biotechbedrijven’, aldus Haueter.
De Pictet Biotech strategie focust op bedrijven die zich bezighouden met high-impact, essentiële therapieën voor de behandeling van onder andere zeldzame ziekten, oncologie en problemen met het centrale zenuwstelsel. De betaalbaarheid en toegankelijkheid (inclusief vergoeding door de verzekering) van een medicijn is een van vier criteria die het beleggingsteam hanteert bij het beoordelen van de aantrekkelijkheid van een biotechbedrijf. De andere drie zijn de medische noodzaak van een medicijn, de werkzaamheid ervan en of het een uniek geneesmiddel dan wel of er veel concurrentie is in de markt. Dat leidt tot een score. ‘Vervolgens tellen we alle scores van de afzonderlijke geneesmiddelen die een bedrijf op de markt brengt bij elkaar op. De bedrijven met de hoogste gewogen gemiddelde scores willen we in onze portefeuille’, legt Haueter uit.
Kracht in tijden van turbulentie
De biotechsector liet kracht zien tijdens de sell-off in februari en maart, zoals het historisch gezien ook goed heeft standgehouden in tijden van marktturbulentie en recessie (ook tijdens de financiële crisis in 2008-2009). Dat komt omdat de vraag naar geneesmiddelen niet wordt gedreven door economische cycli. Om de Corona-storm te doorstaan hebben in de afgelopen tijd de portfoliomanagers van de Pictet Biotech strategie de allocaties aan enkele large-cap, winstgevende bedrijven met ruime kasreserves verhoogd. Tegelijkertijd werd de exposure afgebouwd naar smallcap-bedrijven, die mogelijk meer afhankelijk zijn van de uitgifte van aandelen voor het ophalen van kapitaal. De aanpassing heeft zijn vruchten afgeworpen. De Biotech strategie staat dit jaar gemeten tot eind juni op een rendement van circa 15%, met dank aan het positieve Corona-effect.
Voor beleggers kaan de biotechsector volatiel zijn: de ontwikkeling van geneesmiddelen kan slagen of mislukken en patenten kunnen worden toegekend of verloren gaan. Meer dan 700 biotechbedrijven hebben een beursnotering, maar een deel heeft nog nauwelijks omzet of heeft de klinische testfase van een geneesmiddel nog niet bereikt. Uiteindelijk zullen slechts weinig bedrijven succesvol zijn, het is de kunst om de meest kansrijke ondernemingen te selecteren. Een belegger moet zeer bekend zijn met de materie, op zowel medisch als financieel gebied.
In bredere zin zijn de vooruitzichten voor de sector goed, onder andere door demografische factoren zoals vergrijzing en de groei van de wereldbevolking, stelt Haueter. Het adviesbureau Deloitte verwacht dat de uitgaven aan medicijnen tussen nu en 2024 jaarlijks met gemiddeld 7% groeien. Haueter sluit een rally niet uit door de lancering van potentiële blockbustermedicijnen, bijvoorbeeld op het gebied van gen- en sikkelceltherapie. ‘Wat ik nu zie gebeuren op bijvoorbeeld het gebied van gentherapie kan leiden tot een duurzame rally, die vergelijkbaar is met wat we tussen 2013 en 2015 zagen. Ook de instroom van de voorbije maanden in onze fondsen is vergelijkbaar met deze rally. We zijn zeer alert op nieuwe beleggingsmogelijkheden’, besluit Haueter.