De prijzen van geneesmiddelen en de hervorming van de gezondheidszorg wordt weer bediscussieerd. Hoe is het politieke discours veranderd met Covid-19?
Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen, komt het debat over de prijzen van geneesmiddelen en de hervorming van de gezondheidszorg weer op gang. Dit jaar heeft de Covid-19-pandemie er bovendien voor gezorgd dat de gezondheidszorgsector in een positiever daglicht werd gesteld. In de volgende V&A legt portefeuillebeheerder Andy Acker uit hoe het politieke discours rond gezondheidszorg is verschoven, en hoe dat voordelig voor de sector kan uitpakken.
Kernpunten:
De hervorming van de gezondheidszorg blijft een politiek speerpunt, maar de Covid-19-pandemie benadrukte ook het belang van geavanceerde geneesmiddelen en de toegang tot zorg.
En hoewel het debat over de prijs van geneesmiddelen en de hervorming van de gezondheidszorg in de aanloop naar de verkiezingen in november kan toenemen en op korte termijn voor onzekerheid kan zorgen, verwachten we dat het toekomstige beleid gematigder uitvalt dan we nu denken.
Hervormingen die bijvoorbeeld de contante uitgaven voor patiënten verlagen in plaats van geneesmiddelenprijzen te bepalen, kunnen zowel innovatie bevorderen als de toegang tot zorg verbeteren. Naar onze mening is een dergelijke aanpak zowel gunstig voor consumenten als voor de sector.
V: Gezondheidszorg is meestal een heet hangijzer tijdens de Amerikaanse verkiezingen, en leidt vaak tot volatiliteit in de sector. Geldt dat ook voor de verkiezingen van 2020?
A: Dit jaar hebben Covid-19 en de dringende behoefte aan een behandeling tegen het virus de aandacht verlegd naar het innovatieve vermogen van de farmaceutische en biotech-industrie. Inmiddels zijn er meer dan 170 mogelijke vaccins tegen het nieuwe coronavirus in ontwikkeling. 31 daarvan bevinden zich in de klinische testfase, waarvan een handjevol in het cruciale laatste onderzoeksstadium.1 Op basis van de eerste positieve cijfers verwachten we dat er begin 2021 minstens één vaccin goedgekeurd zal worden, en dat er in de daaropvolgende maanden en jaren meer zullen volgen. Als je bedenkt dat het in het verleden meer dan tien jaar duurde om een vaccin te ontwikkelen - en Covid-19 stak pas iets meer dan acht maanden geleden de kop op - dan is de snelheid waarmee er nu vooruitgang wordt geboekt duizelingwekkend.
Dus hoewel de zorg een belangrijk campagne-onderwerp blijft, is het sentiment jegens de sector verbeterd. Daar hebben aandelen uit de sector, en dan vooral die van biotech-bedrijven, van geprofiteerd. Dit jaar leverde de Nasdaq Biotechnology-index tot half augustus een rendement op van 11%, dat is bijna twee keer zoveel als dat van de S&P 500 Index. Ter vergelijking: tijdens dezelfde periode voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2016, daalden zorgaandelen met 12,5% terwijl de S&P 500 met 8,6% steeg (zie grafiek).
Verkiezingsjaren: performance van gezondheidszorgaandelen
Verder lezen? Dat kan hier.