Guy Barnard en Tim Gibson, Co-Heads van het Janus Henderson Global Property Equities Team bespreken de consequenties van negatieve obligatierentes.
Op beursgenoteerd vastgoed en leggen uit hoe belangrijk actief beheer is in deze omstandigheden.
In de zomermaanden kunnen financiële markten vaak aanvoelen alsof ze in een limbo zitten, of anders gezegd, in onzekerheid verkeren, wanneer de transactievolumes lager zijn en iedereen richting strand vertrekt. Tot dusver in 2019 hebben we een ander soort onzekerheid gezien omdat de centrale banken wereldwijd de obligatierentes nog verder omlaag hebben geduwd. De meeste marktvoorspellers hebben hun prognoses van begin dit jaar in de prullenbak moeten gooien en verwachten nu wereldwijd verdere renteverlagingen en een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling in Europa.
Met 16 biljoen USD* aan schuld die aan beleggers zal moet worden terugbetaald voor minder dan de huidige waarde, is het nog moeilijker geworden om het huidige beleggingsklimaat te begrijpen en er goed mee om te gaan.
Hoe staat het met wereldwijde vastgoedaandelen in die negatieve renteomgeving?
We zeggen niet dat we beter zijn dan anderen in het voorspellen van de macro-economische factoren wereldwijd, maar we denken wel dat er zowel structurele als cyclische redenen zijn voor de lage groei en inflatie.
Ons Global Property Equities Team ziet dat als een belangrijke pijler die verdere steun biedt voor inkomstenproducerende activa, zoals vastgoed en beursgenoteerde vastgoedfondsen (REIT’s). Dat is een van de redenen waarom we nog steeds een sterke voorkeur hebben voor REIT’s als onderdeel van een evenwichtige portefeuille. Een recente analyse van portefeuille-optimalisatie toont aan dat een allocatie van 10% aan wereldwijde REIT’s een optimale Sharpe-ratio kan bieden (hoe hoger die ratio, hoe beter het voor risico gecorrigeerde rendement) binnen een typische gemengde portefeuille. **
Klik hier om verder te lezen.
*Bron: Bloomberg. Negatief rentende schuld in de Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, per 16 augustus 2019
**Bron: Janus Henderson Investors, per juni 2019. Op basis van een analyse van de weging per beleggingscategorie en risico/rendementskenmerken in een optimale portefeuille (maximale Sharpe-ratio), wanneer de FTSE EPRA Nareit Developed Index is inbegrepen/uitgesloten in of van een typische gemengde portefeuille.