Hamish Chamberlayne, portefeuillemanager van Hendersons wereldwijde duurzame aandelenstrategie, legt uit waarom klimaatverandering het grootste probleem voor de beleggingswereld is van deze tijd.
De vraag ‘In wat voor wereld wil je leven?’ is alleen relevant als er nog leven mogelijk is op onze snel opwarmende planeet. Sinds het begin van het industriële tijdperk is de temperatuur wereldwijd gemiddeld met zo'n 1,2 graden Celsius gestegen, smelten de poolkappen, stijgt het zeeniveau en zijn de oceanen een stuk zuurder geworden. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, omdat de atmosfeer warmer en natter wordt en de wereldwijde watercyclus verstoord is. De overweldigende wetenschappelijke consensus is dat de temperatuurstijging in de afgelopen eeuw het resultaat is van menselijke activiteit: het verbranden van fossiele brandstoffen en het sterk veranderde landgebruik.
Zwarte olifanten
Voorspellingen wijzen erop dat de temperatuur na 2030 nog zo'n 4-5 graden zal stijgen als we niks doen om de wereldwijde uitstoot van CO2 (het belangrijkste broeikasgas) tegen te gaan. Volgens experts is dat ‘onverenigbaar met een gestructureerde wereldwijde gemeenschap’. Als de ontkenners van klimaatverandering gelijk hebben, gaan we hooguit een toekomst tegemoet met een snelle overstap van fossiele brandstoffen naar duurzaamheid en een schoner milieu. Maar als ze geen gelijk hebben, worden de geopolitieke stabiliteit en de kwaliteit van leven een kritisch niveau nadert. In het ergste geval is klimaatverandering geen ‘black swan’-risico (willekeurig en onwaarschijnlijk), maar een ‘black elephant’-risico: bekend en angstaanjagend – een risico dat absoluut niet genegeerd moet worden.
Het einde van 'big oil'
Wij vinden dat de alarmbellen in de beleggingswereld moeten rinkelen over de aanhoudende steun aan de grote oliemaatschappijen (big oil). Feit is dat bedrijven die fossiele brandstoffen produceren al 3-5 keer zo veel CO2 hebben ontdektgewonnen als volgens het wereldwijde ‘CO2-budget’¹ verbrand mag worden.
Het is belangrijk dat beleggers volledig begrijpen welke gevolgen ‘onverbrandbaar CO2’ kan hebben voor hun beleggingen. Daarmee bedoelen we energiebronnen die in de grond blijven, ofwel vanwege een ‘teveel’ aan gewonnen reserves, ofwel omdat het niet rendabel is om deze te winnen. Zelfs bij $50 per vat wordt olie een steeds duurdere en niet-concurrerende energiebron. De snel dalende kosten voor alternatieven zorgen namelijk voor neerwaartse druk op de prijzen voor fossiele brandstoffen. Dankzij de aanhoudende technologische vooruitgang dalen de prijzen voor hernieuwbare energie. Hierdoor kunnen zonne-energie en windenergie in veel delen van de wereld qua kosten nu al concurreren met conventionele energieopwekking, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.
CO2-arm is de toekomst
Op basis van eigen onderzoek en berekeningen zien we dat tot maar liefst £5 biljoen aan marktkapitalisatie in de MSCI World Index risico loopt, omdat de wereldwijde economieën zeer sterk zijn blootgesteld aan de sector fossiele brandstoffen. Maar waar verliezers zijn, zijn ook winnaars. Zo zien we binnen verschillende thema’s aantrekkelijke beleggingskansen in de CO2-arme economie. Niet alleen op het gebied van elektrische auto's en technologieën voor energieopslag, maar ook in de vele bedrijven die producten en diensten aanbieden voor energie-efficiëntie en economische duurzaamheid.
¹ De maximale hoeveelheid CO2 die uitgestoten mag worden om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging deze eeuw ruim onder de twee graden te houden. Deze grens van twee graden is door 195 landen overeengekomen in het akkoord van Parijs.
Dit is een fragment uit een langer artikel dat is te vinden op onze website: Global warning: the case for low carbon investing, today