Hamish Chamberlayne belicht de belangrijkste duurzame verhalen van de afgelopen maanden.
Hamish Chamberlayne, portefeuillebeheerder en head of Global Sustainable Equities, belicht de belangrijkste duurzame verhalen voor het derde kwartaal van 2020.
Kernpunten:
- Zowel de Europese Unie (EU) als de Chinese regering hebben verdere stappen aangekondigd om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. De EU heeft aangegeven de koolstofuitstoot tegen 2030 met 55% te willen reduceren en China wil tegen 2060 CO2-neutraal zijn.
- In de loop van het kwartaal blonk de IT-sector uit in de MSCI World Index, terwijl de energiesector een duik nam van meer dan 15%.
- De digitale trends ontwikkelen zich snel en compenseren voor een deel de negatieve milieueffecten van de economische activiteit, maar toch moeten de investeringen in de transitie naar koolstofarme energie volgens ons dringend worden opgeschroefd.
Tijdens de lockdown was het soms moeilijk om te begrijpen welke enorme impact COVID-19 heeft gehad op de wereldeconomie door ons in een nooit gezien tempo binnen te houden en online te brengen. Hoewel digitalisering voor ons al enkele jaren een belangrijke beleggingstrend is, is ze door de pandemie overduidelijk een versnelling hoger geschakeld. Ons inziens wordt digitalisering het komende decennium zelfs een van de belangrijkste katalysatoren voor beleggingsrendement. Nauw verbonden met de digitalisering is de transitie naar koolstofarme energie. Die trend wordt dit jaar ook ondersteund door het engagement van de politiek om te investeren in hernieuwbare energie, elektrificatie van het transport, energie-efficiënte technologie en duurzame infrastructuur. Het was bemoedigend dat de fiscale steunmaatregelen van de overheden voornamelijk gericht zijn op groene projecten die aansluiten bij onze beleggingsfilosofie van duurzame ontwikkeling, innovatie en langetermijngroei.
Politieke stappen naar een koolstofarme wereld
De Europese Unie heeft 30% van haar relanceplan van 750 miljard euro voorbehouden voor duurzame projecten, waaronder hernieuwbare energie en opslag, duurzame gebouwen en openbaar vervoer. Ook goed voor de dynamiek was de nieuwe EU-voorzitter, die de ambitie uitsprak om de uitstoot tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen in plaats van de 40% die voordien werd vooropgesteld. Eveneens positief was de belofte van China om zijn koolstofuitstoot tegen 2030 te plafonneren en tegen 2060 koolstofneutraal te zijn. China is de op een na grootste economie in de wereld met de hoogste CO2-uitstoot, dus die aankondiging is een enorme stap in de richting van een duurzame wereldeconomie en wij hopen dan ook dat die doelstellingen snel kunnen worden behaald en overtroffen. We hebben ook gezien dat meer dan 20 landen een einddatum voor de verkoop van verbrandingsmotoren hebben opgelegd. Er ontstaat een algemene trend om het doel van een koolstofvrije economie te vervroegen van een vaag punt ergens halfweg deze eeuw naar een heel duidelijke streefdatum van 2030, waardoor we nu dus tegen een decennium vol innovatie aankijken.
In het derde kwartaal begon de economische activiteit wereldwijd te herleven doordat de regeringen een evenwicht moesten beginnen te zoeken om hun economie ondanks de coronacrisis toch te heropenen. Tegen die achtergrond klokten de wereldwijde aandelenmarkten het kwartaal hoger af: de MSCI World Index behaalde een totaal rendement van 7,9% in Amerikaanse dollar. De best presterende sectoren waren de IT, discretionaire consumentengoederen en industrie, terwijl energie, financiën sector en vastgoed ondermaats presteerden. De energiesector daalde met meer dan 15%.
Kan de digitalisering de milieuschade van de economische activiteit terugdringen?
De pogingen om overal in de wereld de lockdownbeperkingen te versoepelen, blijft invloed uitoefenen op die delen van de economie die afhankelijk zijn van plaatsen en gelegenheden waar mensen fysiek samenkomen. Aan de andere kant zien we dat de digitalisering versnelt. De coronacrisis heeft de digitale sector een flinke duw in de rug gegeven, maar we verwachten dat die trend hoe dan ook zal aanhouden door het gebruiksgemak, de hogere productiviteit en de efficiëntie van de digitalisering.
Ondanks de bemoedigende opmars van de digitale trends, die wij als een aanvulling zien op de vermindering van de negatieve milieueffecten van economische activiteiten, herinneren de toenemende frequentie en ernst van klimaatgerelateerde gebeurtenissen ons eraan dat we dringend meer moeten investeren in de transitie naar koolstofarme energie. Gelukkig lijkt de pandemie geen noemenswaardig negatief effect te hebben gehad. Achter die transitie ontstaat er een echte dynamiek, dankzij boeiende technologische innovaties in schone energie, gecombineerd met verregaande reglementaire steun van tal van overheden.
Nergens was die innovatie duidelijker dan in de recente mededeling van Tesla, waarin een duidelijk investeringsplan was uitgestippeld om het gebruik van elektrische voertuigen en schone energie te versnellen. Tegen 2030 wil Tesla meerdere terawatts aan batterijen produceren om jaarlijks 20 miljoen betaalbare elektrische voertuigen te kunnen produceren, evenals grootschalige energieopslagsystemen ter ondersteuning van hernieuwbare-energiesystemen. We verwachten dat de ambitieuze visie van Tesla de investeringen in de hele auto- en energiesector opnieuw een zetje zal geven.
2020 was een jaar vol uitdagingen, maar we zijn optimistisch dat de wereldeconomie veerkrachtiger en duurzamer uit deze pandemie zal komen dan ooit tevoren. In plaats van duurzaam beleggen te ondermijnen, hopen we dat deze crisis zal benadrukken hoe interessant deze benadering net is en hoe ze tot betere resultaten kan leiden, niet alleen voor beleggers, maar ook voor het milieu en de maatschappij.
Om meer te leren over onze Global Sustainable Equity Strategie, klik hier.
Dit zijn de visies van de auteur op het moment van publicatie en die kunnen afwijken van de visies van andere personen of teams bij Janus Henderson Investors. De genoemde effecten, fondsen, sectoren en indices in dit artikel vormen geen (deel van een) aanbod of verzoek om die effecten te kopen of te verkopen. Resultaten behaald in het verleden vormen geen garantie voor de toekomst. Alle performancegegevens omvatten inkomsten- en kapitaalwinsten of verliezen maar geen doorlopende kosten en andere fondsuitgaven. De informatie in dit artikel mag niet worden beschouwd als een beleggingsadvies. Voor promotiedoeleinden.