Dit artikel wordt u aangeboden door La Financière de l’Échiquier.

La Financière de l'Echiquier: De kracht van impactbeleggen

Echiquier Positive Impact Europe heeft voor 2021 drie belangrijke trends in kaart gebracht: gezondheidszorg, digitalisering en klimaatverandering.

Door Adrien Bommelaer en Luc Olivier, beheerders van Echiquier Positive Impact Europe, La Financière de l'Echiquier

 

De huidige crisis heeft een van onze overtuigingen versterkt: de rol van impactbeleggen op beursgenoteerde markten is cruciaal voor het creëren van een duurzamer en veerkrachtiger ecosysteem. Naar onze mening is impactbeleggen onmisbaar om de door de Verenigde Naties vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) te financieren. Er is jaarlijks € 2,5 biljoen nodig om deze doelstellingen in 2030 te halen en we schatten dat 91% van dit bedrag alleen door de beursgenoteerde markten gefinancierd kan worden[1]. La Financière de l'Echiquier, pionier op het gebied van beursgenoteerd impactbeleggen in Frankrijk, heeft besloten zich nog meer in te zetten voor impact, een belegging die volgens ons zin en rendement combineert.

Echiquier Positive Impact Europe[2], dat het SRI-label van de Franse regering, het Belgische Towards Sustainability-label en het Duitse FNG-label heeft gekregen en waarvan de strategie sinds 2017 gebaseerd is op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), selecteert bedrijven die zich onderscheiden door hun goede werkwijzen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) en waarvan de activiteiten concrete oplossingen bieden voor vraagstukken op het gebied van duurzame ontwikkeling. Onze selectieve aanpak is ook transparant; dankzij een jaarlijks impactrapport weten onze klanten precies wat de draagwijdte van hun beleggingen is.
 

Uit ons beleggingsuniversum van bijna 200 Europese ondernemingen die wij regelmatig analyseren, selecteren wij ongeveer 40 aandelen op basis van onze uitsluitingscriteria, ESG3-analyse en bijdrage aan de SDG's, naast een strenge financiële analyse. Deze analysecriteria bieden een 360°-blik op de onderneming. Een fundamentele visie die financiële en niet-financiële aspecten integreert om waarde te creëren. Large caps zijn goed voor twee derde van onze portefeuille, die bestaat uit bijna 60% aan  groeiaandelen, 20% aan cyclische aandelen en 20% aan waardeaandelen, een verdeling die in de loop van de tijd kan veranderen.
 

Aangezien niet alle SDG's bedrijfsgericht zijn, concentreren we ons op twee elementen: de directe bijdrage van een bedrijf, via zijn producten en diensten, bij het bereiken van 9 bedrijfsgerichte van de 17 SDG's, en alle bijdragen van een bedrijf. Er is bijvoorbeeld geen enkel product dat rechtstreeks kan bijdragen tot SDG 5 ‘Gendergelijkheid', maar het personeelsbeleid van een bedrijf kan dat wel. Een van de SDG's die door bedrijven kunnen worden bereikt, is SDG 9 ‘Industrie, innovatie en infrastructuur’ waartoe bijvoorbeeld de Spaanse operator Cellnex[3] bijdraagt door het beheer van infrastructuur voor telecommunicatie. We analyseren ook de doelstellingen van elke SDG om ervoor te zorgen dat de bijdrage aan de SDG's van de bedrijven waarin wordt belegd zo helder mogelijk is. Cellnex draagt zo bij tot doelstelling 9.c van SDG 9 die de toegang tot informatie- en communicatietechnologieën wil verbeteren. Zijn model voor de aankoop van telecommunicatiemasten in Europa vermindert de kosten voor de telecomoperatoren en verhoogt tegelijk de efficiëntie en de kwaliteit van het netwerk.
 

De SDG's, scheppers van kansen

Financieel rendement wordt niet terzijde geschoven, integendeel. De SDG's creëren enorme financiële kansen. Ons doel is deze kansen te benutten, evenals de groei die gekoppeld is aan diepe langetermijntrends. In het rapport van de Europese Commissie genaamd Better Business, Better World wordt geschat dat ze alleen al op het gebied van voedsel en landbouw, duurzame steden en gemeenschappen, schone energie, en gezondheid en welzijn in 2030 12 biljoen dollar waard zullen zijn. SDG 12 ‘Verantwoorde consumptie en productie’ alleen al vertegenwoordigt een markt die op 2.400 miljard dollar wordt geschat, hoofdzakelijk door de strijd tegen voedselverspilling en de ontwikkeling van de circulaire economie. De markt voor SDG 3 ‘Goede gezondheid en welzijn’, die met name wordt gestimuleerd door de groei van de telegeneeskunde, wordt geraamd op 2.800 miljard dollar.


Drie veelbelovende trends

Drie trends kunnen zijn naar onze mening in 2021 prestatieaanjagers zijn, zoals de klimaatverandering, die een grote zorg blijft voor regeringen en particuliere beleggers. Bijna 30% van de portefeuille van Echiquier Positive Impact Europe is momenteel blootgesteld aan deze trends[4]. Bedrijven die oplossingen bieden om deze uitdaging het hoofd te bieden, zouden moeten kunnen profiteren van de maatregelen van de Green Deal, een bijzonder ambitieus beleid waarmee Europa in 2050 de eerste klimaatneutrale regio zou moeten worden. Dat geldt voor Covestro[5], dat producten ontwikkelt voor de thermische isolatie van gebouwen en ultralichte kunststoffen die toegepast worden bij de fabricage van elektrische voertuigen. Bovendien wil het Duitse bedrijf dat de circulaire economie in 2035 zijn belangrijkste werkwijze is.
 

Gezondheidszorg is een andere trend waarin op korte, middellange en lange termijn steeds meer belegd wordt. De blootstelling van ons fonds aan aandelen farmaceutische, diagnostische en medtech-bedrijven blijft hoog.  Digitalisering is een derde langetermijnovertuiging die terrein zal blijven winnen. Daarom zijn wij nog altijd geïnteresseerd in bedrijven die actief zijn op het gebied van cloud computing.
 

De bijdrage van regeringen aan de SDG's kan aanzienlijk zijn met de uitrol van stimuleringspakketten, waarvan sommige gericht zijn op klimaatvraagstukken en steun bevatten voor thermische renovatie of energietransitie. Europa loopt dus voorop in de energietransitie en vermindert het steenkoolgebruik drastisch om zijn doelstelling van koolstofneutraliteit in 2050 te halen.
 

Echiquier Positive Impact Europe is volgens ons een illustratie van de perfecte correlatie tussen de SDG's, uitblinken in verantwoord beleggen en financiële prestaties, zoals blijkt uit de performance van het fonds in 2020 van +16,1% tegenover -3,3% voor de benchmarkindex, de MSCI Europe NR, en van +158,4% sinds de oprichting van het fonds, versus +99,9% voor de index[6].


 

[1] LFDE, UNCTAD et GIIN.

[2]Het fonds is hoofdzakelijk blootgesteld aan het risico op kapitaalverlies en het aandelenrisico.

[3] Deze aandelen worden als voorbeeld gegeven; hun aanwezigheid in de portefeuille is niet altijd gegarandeerd.

[4] Deze verdeling kan in de loop van de tijd veranderen.

[5] Deze aandelen worden als voorbeeld gegeven; hun aanwezigheid in de portefeuille is niet altijd gegarandeerd.

[6] Gegevens per 31.12.2020 en 31.03.2021. Resultaten uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten en kunnen evolueren in de loop van de tijd.