De klimaatstrategie van La Financière de L'Echiquier is zowel ambitieus als pragmatisch en houdt rekening met biodiversiteitskwesties.
Door Bettina Ducat, algemeen directeur van La Financière de l’Echiquier en Stéphane Vidal, voorzitter van de raad van bestuur van La Financière de l’Echiquier
De wereldwijde CO2-uitstoot is sinds 1990 steeds blijven toenemen en ligt ondertussen 64% hoger. Dat brengt heel wat gevolgen met zich mee. Zo waren de ijskappen in de Noordelijke IJszee in oktober 2020 kleiner dan ooit, worden meer dan een miljoen diersoorten met uitsterven bedreigd, enzovoort. De cijfers inzake de opwarming van de aarde spreken boekdelen.
Het gedrag van de mens drijft de aarde voorbij haar natuurlijke grenzen en de stijgende uitstoot van broeikasgassen zorgt elk jaar opnieuw voor een wervelwind aan klimaatgebeurtenissen die onze ecosystemen en levens beïnvloeden.
La Financière de l'Echiquier (LFDE) is al dertig jaar actief als verantwoordelijk en betrokken vermogensbeheerder. We hebben klimaat- en biodiversiteitskwesties reeds specifiek aangekaart door in te zetten op samenwerkingsinitiatieven en door de lancering van een baanbrekende duurzame strategie die tot doel heeft de energietransitie van Europese bedrijven te bekostigen. Vanwege het hoge aantal vereisten heeft LFDE beslist om zijn klimaatambities uit te breiden door een specifieke bedrijfsstrategie op te stellen. Aangezien de tijd dringt, maakt LFDE een prioriteit van het klimaat door zowel die kwestie als klimaatrisico's te integreren in zijn bedrijfsstrategie. Onze acties zullen ook bijdragen aan oplossingen voor heel wat andere uitdagingen, vooral op sociaal en materieel vlak.
We willen concrete acties ondernemen en hebben daarom een klimaatstrategie opgesteld waarin verschillende mogelijkheden opgenomen werden, die beschrijft hoe we de belanghebbenden willen betrekken en het bewustzijn bij onze klanten en in onze sector willen verhogen. We zetten ook een koers uit om, op onze manier, bij te dragen aan een duurzamere economie waardoor we een gezonde planeet kunnen achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat hier niet om een onafwendbaar lot, we kunnen er iets aan doen. Het zijn onze beslissingen die de wereld van morgen vorm zullen geven, de wereld van onze kinderen, een duurzame wereld.
We zijn ervan overtuigd dat er voor de financiële sector, en vooral voor langetermijnbeleggers zoals LFDE, een belangrijke rol is weggelegd inzake de identificatie van de risico's en kansen die de toekomst zal brengen en om het gevecht tegen klimaatverandering te helpen bekostigen. Het stemt hoopvol dat er in 2020 voor de eerste keer in het postindustriële tijdperk wereldwijd meer werd geïnvesteerd in groene energie dan in fossiele brandstoffen. De klimaatstrategie van LFDE is zowel ambitieus als pragmatisch en heeft ook aandacht voor biodiversiteitskwesties, die we erg belangrijk vinden. LFDE behoort tot de Primonial Groep, waar het werkt aan de integratie van thema's inzake het klimaat, verantwoordelijk beleggen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
Er zijn oplossingen om klimaatrampen af te wenden, en ze liggen binnen handbereik. We zijn ervan overtuigd dat ook optimisme, een van de grondbeginselen van LFDE, doeltreffend is om verandering teweeg te brengen.