Dit artikel wordt u aangeboden door La Financière de l’Échiquier.

La Financière de l'Echiquier: Ons antwoord op de klimaatuitdaging

Echiquier Climate Impact Europe is bestemd voor de financiering van de energietransitie in Europa.

En neemt een unieke positie in door biodiversiteit mee te nemen in zijn beleggingsproces.

Door Olivier de Berranger, adjunct-directeur-generaal, verantwoordelijk voor vermogensbeheer bij La Financière de l'Echiquier, en Luc Olivier, beheerder

Recordtemperaturen, een toename van het broeikaseffect, stijging van de zeespiegel enzovoort: de gevolgen van de klimaatopwarming worden steeds talrijker en hebben verreikende gevolgen voor de gezondheid van de mens en de samenleving. Het klimaatrisico is ondertussen meer dan louter een hypothese. De vraag is niet langer of we moeten ingrijpen, maar wel hoe. Er zijn tal van pertinente reacties, maar de uiteindelijke oplossing blijft altijd dezelfde: de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Als pionier op het vlak van impactbeleggingen in Frankrijk lanceert La Financière de l’Echiquier (LFDE) een tweede impactfonds, Echiquier Climate Impact Europe1. Het fonds wordt beheerd door Adrien Bommelaer, Luc Olivier en Paul Merle en wil de klimaattransitie naar een koolstofarme economie tegen 2050 ondersteunen door rekening te houden met klimaatgegevens, zoals de temperatuur van de portefeuille of het groene aandeel, en door de transitie-inspanning van bedrijven en de klimaatimpact te meten.

Een gedisciplineerd beleggingsproces in dienst van het klimaat
Echiquier Climate Impact Europe zal beleggen in Europese ondernemingen uit alle sectoren, volgens een eigen ESG-benadering die erkend wordt als een van de veeleisendste binnen de Parijse financiële gemeenschap. Om na te gaan in welke effecten het fonds kan beleggen, worden alle potentiële effecten eerst door de ESG-filter gehaald en vervolgens nog een klimaatfilter. De volgende stappen, de fundamentele analyse en ontmoetingen met het management, monden uiteindelijk uit in een geconcentreerde portefeuille van minder dan 50 aandelen.

Terwijl de meeste Europese fondsen die zich met klimaatkwesties bezighouden vooral "oplossingsgericht" zijn, omvat de aanpak van Echiquier Climate Impact Europe, die klimaatcriteria in elke fase van het investeringsproces integreert, drie dimensies:

  • Oplossingen: het fonds selecteert ondernemingen die een aanzienlijk deel van hun omzet genereren met producten en diensten die de CO2-uitstoot van hun klanten helpen te verminderen.
  • Pioniers: deze korf bestaat uit pioniers met een hoge klimaatmaturiteit, ambitieuze engagementen en klimaatdoelstellingen die zijn ingediend bij of goedgekeurd door het Science Based Targets Initiative.
  • Transitie: deze korf omvat ondernemingen die aan hun transitie beginnen en de klimaatuitdagingen integreren in hun strategie, en waarvoor er ons inziens nog ruimte is voor verbetering.

De veeleisende beleggingsstrategie steunt op een evoluerende, eigen methodologie, die wij 'Klimaatmaturiteit' noemen en bedoeld is om in te schatten in welke mate ondernemingen zich engageren en op basis daarvan een klimaatmaturiteitsscore toe te kennen.

Deze innovatieve methodologie werd ontwikkeld in samenwerking met I Care & Consult, een onafhankelijke expert op het gebied van klimaatengineering, en steunt op drie pijlers:

  • De klimaatgovernance (30% van de score voor klimaatmaturiteit) houdt rekening met het niveau van de hiërarchie die de klimaatstrategie aanstuurt, de integratie van klimaatcriteria in het loon van managers of de inachtneming van fysieke of transitierisico's.
  • Klimaatengagement (60%) beoordeelt de kwaliteit van het klimaatstappenplan, de integratie van biodiversiteit, de toeleveringsketen en het CO2-traject van het bedrijf in het verleden en voor de toekomst.
  • De Juiste Transitie (10%) kijkt naar de gevolgen van het klimaattraject van de onderneming voor de werkgelegenheid en de toegankelijkheid van producten.

 
Engagement, het DNA van het fonds

LFDE gaat al bijna dertig jaar in dialoog met ondernemingen en kijkt daarbij steeds naar de lange termijn. Met deze impactstrategie versterkt het zijn engagement bij ondernemingen nog, en in het bijzonder bij ondernemingen die in de beginfase van hun transitie zitten en waar het management meer ondersteuning zal krijgen.
Naast de dialoog met het management en samenwerkingsinitiatieven met andere beleggers komt er nog een derde, innovatieve vorm van engagement, waarbij alle stakeholders worden samengebracht in een dialoog tussen ondernemingen. Tijdens een jaarlijks klimaatseminar zullen de ondernemingen in de portefeuille, het beheerteam, de beleggers, de leden van de raad van bestuur van de sicav, samengesteld uit milieu- en impactfinancieringsexperts, en externe experts die worden uitgenodigd, worden samengebracht. Wat is het doel van dit unieke initiatief in de Parijse financiële wereld? Van verticaal engagement van belegger naar onderneming overschakelen op horizontaal engagement om de rivaliteit tussen ondernemingen te stimuleren door hen hun beste praktijken te laten uitwisselen.

Wij zijn ervan overtuigd dat ondernemingen die zich voorbereiden op de wereld van morgen met ambitieuze klimaatambities, kapitaal zullen aantrekken, en daarmee dus ook de middelen om hun positieve invloed op het klimaat te vergroten. Een bron van opportuniteiten en rendement voor beleggers, ondernemingen en de planeet ...

1Het fonds werd in België gelanceerd op 22 januari 2021. De voornaamste risico's zijn het risico van kapitaalverlies, het aandelenrisico, het valutarisico en het risico van discretionair beheer.