Dit artikel wordt u aangeboden door La Financière de l’Échiquier.

LFDE: Vallen financiën en biodiversiteit met elkaar te rijmen?

Daar zijn wij van overtuigd. De financiële wereld kan een cruciale rol spelen in het behoud van de biodiversiteit.

Door Luc OLIVIER, beheerder van impactfondsen, La Financière de l’Echiquier

Door kapitalen naar de ondernemingen te leiden die oplossingen ontwikkelen en door anderen op lange termijn te ondersteunen om hun afhankelijkheid of impact zo goed mogelijk te beheren. Hoewel de wereld zich steeds bewuster wordt van de financiële risico's van biodiversiteitsverlies, is het een probleem dat niet zo eenvoudig aan te pakken is. Daarom omringt La Financière de l'Echiquier (LFDE) zich met experts, leidt het zijn medewerkers op en verbindt het zich ertoe om, in het kader van de Finance for Biodiversity Pledge, biodiversiteitscriteria op te nemen in zijn analyses en de impact van zijn beleggingen tegen 2024 te publiceren. Aangezien het behoud van de biodiversiteit een manier is om ons te beschermen tegen de klimaatverandering, voeren wij de aandacht voor biodiversiteit op binnen Echiquier Climate Impact Europe, dat aan de klimaattransitie is gewijd.
De inzet is hoog. Heel wat sectoren hangen af van ecosysteemdiensten, van landbouw tot transport. Volgens het Economisch Wereldforum is in totaal 50% van het mondiale bbp afhankelijk van de biodiversiteit. Sinds 2021 publiceren wij de impact van onze belangrijkste fondsen op de biodiversiteit. Dat is een eerste stap om beheerders de mogelijkheid te bieden inzicht te krijgen in dat nog weinig bekende risico dat verband houdt met het klimaat en dat op middellange en lange termijn een aanzienlijke financiële impact zal hebben.

Evenwicht en pragmatisme
In Echiquier Climate Impact Europe steunt onze aandelenselectie, naast ESG en financiële criteria, op een eigen methodologie die de maturiteit van ondernemingen op het vlak van klimaat en biodiversiteit weergeeft. Na samenwerking met onze stakeholders uit de academische, de wetenschappelijke en de financiële wereld hebben we de criteria met betrekking tot biodiversiteit aangescherpt en hebben we twee duurzame ontwikkelingsdoelen (DOD's) met betrekking tot biodiversiteit geïntegreerd, DOD 14 Leven in het water en DOD 15 Leven op het land. Zij komen bovenop de DOD's die al zijn geïntegreerd op het vlak van klimaat, DOD 7 Betaalbare en duurzame energie en DOD 11 Duurzame steden en gemeenschappen.
Aan de hand van onze eigen matrix gaan wij na of de onderneming afhankelijk is van en/of een impact heeft op de biodiversiteit. Zo ja, dan bekijken wij het stappenplan van de onderneming en analyseren we de vier factoren die druk uitoefenen op de biodiversiteit: invasieve soorten, bodem-, zee- en luchtverontreiniging, vernietiging van natuurlijke habitats en overmatige exploitatie van grondstoffen, zoals ontbossing. De klimaatopwarming, de vijfde factor die druk uitoefent, wordt al geanalyseerd onder de noemer van het klimaat.
Een koolstofneutrale wereld die de biodiversiteit beschermt, is niet iets wat we van vandaag op morgen kunnen bereiken. Daarom is het belangrijk oplossingen te ondersteunen die aansluiten bij de behoeften van de reële economie. Zo beleggen wij in ondernemingen die concrete oplossingen leveren, zoals Aker Carbon Capture, de Noorse leider op het gebied van CO2-afvang, van ondernemingen die bijdragen aan de indijking van plasticvervuiling met vervangende technologieën zoals polymelkzuur, een biologisch afbreekbare kunststof op basis van suiker (Corbion), tot afvalbeheer, verticale landbouw waterzuivering op schepen of ballastwater (Alfa Laval).
Het fonds belegt ook in pioniers die met hun acties hun ecosysteem kunnen aanpakken. Dat geldt bijvoorbeeld voor Croda, een producent van hulpstoffen die in de landbouw en de gezondheidszorg worden gebruikt en die een vooruitstrevend klimaatbeleid voert met een SBT-verbintenis van 1,5 °C vanaf 2030. De onderneming heeft doelstellingen opgesteld om haar impact op de biodiversiteit op het land te evalueren en te verminderen door het aandeel natuurlijke ingrediënten op te schroeven, haar toeleveringsketen te analyseren om alle ontbossingsrisico's uit te sluiten en meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling voor haar zaadbeschermingsproducten. Ten slotte omvat onze aanpak ook ondernemingen die zich in een overgangsfase bevinden en hun praktijken moeten opvoeren, zoals Nestlé, dat de richting van regeneratieve landbouw uitgaat.

Begeleiden
Doordat de activa lang worden aangehouden, hebben de beheerders voldoende tijd om hun strategie haar werk te laten doen. Daarom sluiten wij bedrijven die controversiële grondstoffen zoals palmolie gebruiken, niet bij voorbaat uit, op voorwaarde dat zij een onafhankelijke certificatie (RSPO) hebben, en ondersteunen wij de vervanging ervan. Palmolieproducenten zijn daarentegen formeel uitgesloten, aangezien zij de transitie alleen maar kunnen maken door hun activiteit stop te zetten. Wij sluiten evenmin houtkap uit, aangezien er wereldwijd elke minuut 27 voetbalvelden aan bos verdwijnen. Zo beleggen wij en engageren wij ons in Svenska Cellulosa, de grootste eigenaar van bossen in Europa, waarvan de bossen zijn gecertificeerd volgens de twee belangrijkste normen in de wereld, PEFC en FSC, die voor elke gekapte boom minstens twee nieuwe bomen plant en die de kap beperkt in regio's waar bedreigde diersoorten hun habitat hebben.
Dat engagement bij ondernemingen staat centraal in de Klimaat- en biodiversiteitsontmoetingen van LFDE, een uniek initiatief in de financiële gemeenschap dat eind november ondernemingen, klanten en experts heeft samengebracht rond het beheerteam van Echiquier Climate Impact Europe om de uitwisseling van goede praktijken te bevorderen. Een primeur in Europa!

 

Disclaimers Het fonds is blootgesteld aan het risico op kapitaalverlies, het aandelenrisico, het risico van beleggingen in small- en midcaps, het valutarisico, het risico van discretionair beheer en het duurzaamheidsrisico. Hoewel het prospectus van het fonds niet voorschrijft dat het rekening moet houden met biodiversiteit, zit dat wel verankerd in zijn manier van werken.

De beslissing om in het gepromote fonds te beleggen mag niet alleen gebaseerd zijn op zijn niet-financiële aanpak en moet ook steunen op alle andere kenmerken van het fonds, zoals beschreven in het prospectus. We vestigen de aandacht van de beleggers op het feit dat hun belegging in het fonds geen directe gevolgen heeft voor het milieu en de samenleving, maar dat het fonds tracht te kiezen voor en te beleggen in ondernemingen die voldoen aan de precieze criteria die in de beheerstrategie zijn vastgelegd
Meer informatie over de kenmerken, de risico's en de kosten van dit fonds vindt u in de wettelijk verplichte documenten (het prospectus is beschikbaar in het Engels en het Frans en de EBI in de officiële talen van uw land) op onze website www.lfde.com
Beleggers of potentiële beleggers worden geïnformeerd dat zij een samenvatting van hun rechten kunnen krijgen en ook klacht indienen volgens de procedure die de beheermaatschappij heeft bepaald. Deze informatie is beschikbaar in de officiële taal van het land of in het Engels op de pagina ‘Informatie over regelgeving’ van de website van de beheermaatschappij www.lfde.com

De resultaten van de analyses in dit document zijn gebaseerd op de beste bronnen waarover wij beschikken en onze eigen methode voor de analyse van ecologische, sociale en governancecriteria. Bij de prestaties van een aandeel spelen ook nog andere criteria een rol. In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten en de resultaten zijn in de loop van de tijd niet constant.

We vestigen de aandacht van de beleggers op het feit dat hun belegging in het fonds geen directe gevolgen heeft voor het milieu en de samenleving, maar dat het fonds tracht te kiezen voor en te beleggen in ondernemingen die voldoen aan de precieze criteria die in de beheerstrategie zijn vastgelegd.

De aandelen worden als voorbeeld gegeven. Hun aanwezigheid in de portefeuille is niet gegarandeerd.

Lees meer over La Financière de l'Echiquier, klik hier.