Dit artikel wordt u aangeboden door La Financière de l’Échiquier.

LFDE: Vijf vragen over Echiquier Climate Impact Europe

Echiquier Climate Impact Europe wil bijdragen aan de koolstofneutraliteit van het Europese continent.

Door gebruik te maken van een innovatieve methodologie die het mogelijk maakt een klimaatscore voor bedrijven te bepalen.

Wat is het doel van Echiquier Climate Impact Europe?

Dit impactfonds richt zich op de klimaattransitie, een belangrijk thema voor La Financière de l'Echiquier. Als langetermijnbeleggers zijn wij ervan overtuigd dat de financiële sector een cruciale rol te spelen heeft in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is van groot belang om beleggers een oplossing te bieden om hierin zelf ook een bijdrage te kunnen leveren. Kortom, Echiquier Climate Impact Europe[1] streeft ernaar bij te dragen tot de koolstofneutraliteit van het Europese continent. Onze beheerfilosofie is dan ook in overeenstemming met het Akkoord van Parijs, dat als hoofddoelstelling heeft de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 °C in 2050. Deze ambitieuze en bewuste keuze biedt de mogelijkheid om in alle sectoren van de economie te beleggen.

Het doel van dit innovatieve fonds is tweeledig; hoewel de energietransitie een risicofactor is, vertegenwoordigt deze ook tal van interessante kansen die we willen benutten. Zo bedraagt de eerste stroom van overheidsfinanciering, die door de Europese en Amerikaanse green deals op gang is gebracht, ongeveer 4.000 miljard dollar.

Waarin verschilt Echiquier Climate Impact Europe van de traditionele klimaatfondsen?

De aanpak is even vernieuwend en pragmatisch als veeleisend. In tegenstelling tot andere fondsen die zich uitsluitend richten op bedrijven die oplossingen bieden voor klimaatverandering hebben wij een fonds opgezet dat representatief is voor de reële economie, uitgaand van de veronderstelling dat elke sector een rol speelt en moet spelen. We beleggen dus in bedrijven die bijdragen aan de klimaattransitie, in sectoren die vaak uitgesloten zijn uit of afwezig zijn in de traditionele fondsen. Wij waarderen en ondersteunen deze ondernemingen, of ze nu afkomstig zijn uit sectoren met een hoge uitstoot - zoals aardolie, vervoer, bouw, enz. - die met hun energietransitie beginnen, of uit sectoren die vaak over het hoofd worden gezien, zoals gezondheidszorg, financiën, vastgoed, enz. en waarvan de meest geëngageerde bedrijven best practices op klimaatgebied in hun ecosystemen kunnen implementeren. Onze positionering is volgens ons uniek en volledig in overeenstemming met de filosofie van het Akkoord van Parijs.

Ook proberen we in te spelen op het multidimensionale risico van de klimaatproblematiek, dat weer samenhangt met andere milieuvraagstukken en maatschappelijke kwesties. Zo houden we rekening met de knelpunten van de Just Transition, aangezien deze ervoor zorgt dat de overgang naar een klimaatneutraal Europa op een eerlijke en billijke manier verloopt, met name voor werknemers en consumenten. Onze aanpak behelst ook biodiversiteit, een andere essentiële vereiste. Voor zover wij weten is Echiquier Climate Impact Europe op dit moment het enige klimaatfonds dat biodiversiteitskwesties integreert. 

Kunt u kort iets over uw aanpak vertellen?

Het fonds bevat ongeveer veertig bedrijven waarvan we overtuigd zijn, van smallcap tot large cap en daar tussenin. Deze geconcentreerde portefeuille is het resultaat van onze selectieve aandelenselectie, die centraal staat in onze aanpak. De toegevoegde waarde van de portefeuille is te danken aan onze grondige kennis van ondernemingen en onze ESG-analyse die veel belang hecht aan goed ondernemingsbestuur, maar ook aan maatschappelijke- en milieukwesties. Onze aanpak is verder gebaseerd op een andere eigen methode, waarmee we de klimaatbewustzijnsscore van bedrijven kunnen bepalen. Feitelijk willen we beleggen in drie bedrijfsprofielen, die oplossingen bieden (ongeveer 30% van de portefeuille) in de vorm van producten en diensten die bijdragen tot de vermindering van de CO2-uitstoot van hun klanten. Dit is het geval voor ondernemingen in de sectoren duurzame energie, groene mobiliteit en energie-efficiëntie van industriële processen, en voor bedrijven als Soitec en Acciona.[2] We zijn ook op zoek naar pionierende bedrijven (ongeveer 45%) waarvan het ambitieuze klimaatbeleid systemische effecten kan hebben op hun leveranciers en concurrenten. Deze zeer geëngageerde bedrijven, zoals Kering in de luxesector, zijn vastbesloten om betere werkwijzen in hun bedrijfsecosystemen te implementeren. Ten slotte selecteren wij bedrijven die al met hun transitie zijn begonnen (ongeveer 25%), zoals Deutsche Post en de Finse raffinaderij Neste, die wij kunnen helpen om hun vooruitgang te versnellen. Deze categorie is van essentieel belang, omdat we niet tot de klimaattransitie kunnen bijdragen zonder alle spelers van de economie te integreren, ook die waarvan het bedrijfsmodel gevoelig is voor de eigen CO2-uitstoot. De energiesector vertegenwoordigt 40% van de wereldwijde uitstoot en de transportsector is goed voor 23%[3]. Beleggingen in deze sectoren, zoals geïllustreerd door de twee genoemde spelers, zijn volgens ons dan ook onmisbaar om een reële impact te krijgen op de grote behoefte aan CO2-reductie.

U heeft een innovatieve methodologie ontwikkeld, genaamd ‘Klimaatbewustwording’. In welk opzicht is deze veeleisend?

Met deze eigen methodologie, ontwikkeld in samenwerking met I-Care &Consult, een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in milieutechniek, kunnen we een klimaatbewustzijnsscore voor bedrijven bepalen. De score is gebaseerd op drie pijlers. Klimaatgovernance (30% van de eindscore) kijkt naar op welk niveau binnen bedrijven de klimaatstrategie wordt aangestuurd, naar de integratie van klimaatcriteria in de beloningsregeling voor leidinggevenden en de inachtneming van fysieke risico's of transitierisico's. Klimaatengagement (60%) beoordeelt de kwaliteit van de klimaatroutekaart, de integratie van biodiversiteit, de toeleveringsketen en het traject dat het bedrijf heeft afgelegd. Just Transition (10%) kijkt naar de gevolgen van het klimaattraject van het bedrijf voor de werkgelegenheid en de toegankelijkheid van producten. Het is dus een strak geleid en volledig beleggingsproces. De veeleisendheid van onze aanpak maakt deze ook uniek.

Hoe gaat u om met de bedrijven in uw portefeuille?

Als beleggers met dertig jaar ervaring geloven we in de kracht van de dialoog en het delen. Onze aandelenanalyse, die volledig intern wordt uitgevoerd, omvat voorafgaand aan elke belegging regelmatige ontmoetingen met managers. We begeleiden ze op de lange termijn door twee tot vijf ESG-vooruitgangspunten met hen te bespreken die als doelstellingen zijn vastgelegd. Elke twee jaar worden deze punten geëvalueerd. Als de doelstellingen niet zijn bereikt en de dialoog geen resultaat oplevert, kunnen we besluiten te desinvesteren, vooral als het ondernemingen betreft die zich in een overgangsfase bevinden en die we dus extra goed in het oog houden.

De mate van betrokkenheid is bij Echiquier Climate Impact Europe bijzonder sterk en we onderscheiden ons ook door een jaarlijks klimaatseminar te organiseren. Bij dit seminar komen alle belanghebbenden van het fonds bij elkaar, en natuurlijk ook ons beheerteam, onze cliënten en de bedrijven waarin we belegd zijn, de leden van de raad van bestuur van de SICAV waarin het fonds is ondergebracht, evenals deskundigen om de uitwisseling van best practices te stimuleren. Het eerste klimaatseminar staat komend najaar op het programma[4]!

Adrien Bommelaer, Luc Olivier, Paul Merle │mei 2021
[1]Het fonds is hoofdzakelijk blootgesteld aan het risico van kapitaalverlies, het aandelenrisico, het valutarisico, het risico van discretionair beheer en het risico van beleggingen in small- en midcapaandelen.
[2] De sectoren en waarden dienen als voorbeeld. Hun aanwezigheid in de portefeuille is niet gegarandeerd.
[3] AIE, 2020
[4] Voor meer informatie over het fonds kunt u terecht op de site www.lfde.com.