We staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie in de ruimte.
LFDE heeft net het allereerste Europese fonds voor de ruimte en zijn ecosysteem gelanceerd, Echiquier Space.
Voor de kust van Texas, dicht bij de Boca Chica-basis, dobberen Deimos en Phobos, twee ruimtehavens. Vanaf die twee tot drijvende havens omgebouwde olieplatformen zal een jong en nu al roemrucht bedrijf raketten lanceren naar de maan en Mars. Net zoals enkele andere privébedrijven bouwt SpaceX aan de toekomst en ontwikkelt het projecten die rechtstreeks uit een roman van Asimov lijken te komen. Al in 2022 zouden vanaf deze eerste ruimtehavens herbruikbare raketten gelanceerd worden. Welkom in het New Space!
Onder impuls van bekende en minder bekende visionaire ondernemers, die de verovering van de ruimte nieuw leven inblazen, betreden we een nieuwe, uiterst reële dimensie. Ruimtevaart, tot voor kort het alleenrecht van staten, wordt een activiteit van de privésector... ruimtevaart 2.0 of New Space. In het kielzog van de steile opmars van SpaceX en Blue Origin waagt een groeiend aantal spelers de sprong naar de beurs om geld op te halen en deel uit te maken van de komende revolutie. Nooit eerder waren nieuwe werelden (en hulpbronnen), waar de mens al sinds de oudheid naar lonkt, zo dichtbij.
De ruimtevaart is een complexe, maar boeiende wereld, waar disruptieve innovatie, opkomende hoogtechnologische sectoren en technische vooruitgang samenkomen – zoals in het concept van 'goedkope' herbruikbare of recycleerbare draagraketten, die een revolutie ontketenen in het ecosysteem van de ruimtevaart. Ruimtevaart effent het pad naar nieuwe kansen en nog niet verkende mogelijkheden met een ongezien, duizelingwekkend potentieel. De waarde van de sector, die vandaag op circa 400 miljard dollar wordt geraamd, zou tegen 2045 kunnen oplopen tot 2.700 miljard[1].
Die nieuwe revolutie wordt vandaag in de hand gewerkt door een gunstig gesternte. Satellieten bouwen en in een baan om de aarde brengen wordt goedkoper, data zijn bijna onbeperkt voorhanden... alle voorwaarden om private ruimte-initiatieven te laten bloeien zijn vandaag vervuld. Ruimtevaart 2.0 zal op alle sectoren een invloed hebben, van telecommunicatie tot precisielandbouw, van verzekeringen tot industrie. Een vermeldenswaardige groene scheut in die New Space is ROCKET LAB, dat als missie heeft de ruimte te gebruiken om het leven op aarde te verbeteren. Het bedrijf innoveert door gebruik te maken van 3D-printen om zijn raketten te bouwen of om elektrische pompen te vervaardigen voor de productie van hun motoren.
Sommigen vragen zich echter af waarom al die miljarden naar de ruimte moeten vloeien, terwijl hier op aarde de problemen zich opstapelen. Of het doel nu is om te exploreren, te investeren of winst te maken, de vraag of ruimtevaart 2.0 wel nut heeft en verantwoord is, dringt zich inderdaad op. Wij zijn ervan overtuigd dat de gegevens die satellieten verzamelen, van nut zijn voor de mens en zullen helpen om tal van vraagstukken op te lossen. Door bijvoorbeeld een vloot aan apparaten te lanceren om de aarde te observeren, kunnen we gegevens verzamelen die zullen helpen om problemen te voorkomen, risico's te beheren en grondstoffen beter te benutten, om de digitale kloof te dichten, de klimaatverandering te bestrijden of de biodiversiteit te vrijwaren… De toepassingen die aan de ruimtevaarttechnologie zullen ontspruiten, gaan ons leven veranderen.