Rolando Grandi, CFA, beheerder thematische aandelen
Overleven, leven, wonen, de drie doelstellingen van de Artemis-missie die streeft naar de terugkeer van de mens op de maan in 2025, zijn helder: ervoor zorgen dat de mens altijd aanwezig is op deze natuurlijke satelliet van de aarde. De Artemis-missie, een initiatief van NASA, zet de deur naar de ruimte weer open. In dit nieuwe tijdperk dat aanbreekt worden de maan en Mars plaatsen waar de mens zal verblijven.
Tot 2030 zijn er maar liefst 150 missies gepland om de maan te verkennen. De ontwikkeling van de economie tussen de aarde en de maan, de voorbode van de opkomst van een multiplanetaire mensheid, profiteert van de exponentiële kostendaling van toegang tot de ruimte, die vooral te danken is aan het hergebruik van raketten en ruimtevaartuigen. De kosten om de steeds kleinere en energie-efficiëntere satellieten de ruimte in te sturen, dalen drastisch en naar verwachting zullen in de komende 10 jaar ruim 33.000 satellieten worden gelanceerd. Volgens een recent rapport van Northern Sky Research worden missies voor het vervoer van astronauten, voorraden en infrastructuren waarschijnlijk de grootste aanjagers van de groei van de ruimtevaartindustrie en zullen in de komende tien jaar $ 216 miljard dollar genereren.Dit rapport belicht de omvang van de groei van de ruimtevaartindustrie, waarvan de markt tegen 2030 naar verwachting een waarde van $ 633 miljard dollar zal hebben.
Steeds meer gevestigde en opkomende spelers kijken naar nieuwe inkomstenmogelijkheden uit missies naar de maan en interplanetaire verkenningsmissies. In het kielzog van het ruimtestation Lunar Gateway, een springplank naar toekomstige bemande ruimtevluchten waaraan NASA, het Europees Ruimteagentschap en particuliere bedrijven bijdragen, is begonnen met het ontwerpen van particuliere ruimtestations. Sommige toepassingen bieden nu waarschijnlijk al groeimogelijkheden. Dat geldt voor het Canadese MDA, dat robotica en elektronische apparatuur voor ruimtemissies levert.
Voorbereidingen in volle gang
De eerste fase bestaat uit het organiseren van het verblijf van de mens op de maan en vervolgens op Mars, aangezien water, energie en voedselbronnen vervoerd moeten worden voordat ze ter plaatse geproduceerd en gerecycled kunnen worden. Voor dit 100% zelfvoorzienende leven zullen de water- en plasticrecyclingtechnologieën, die aan boord van het ISS worden ontwikkeld, van grote waarde zijn. Het tempo van de voorbereidingen wordt hoger. Zo ontwikkelt de Franse start-up Spartan Space opblaasbare ‘maanhabitats’ met technologieën voor zuurstof- en energieopslag, de recycling van grijs water, enz. Er wordt vooruitgang geboekt met de teelt van planten in ruimte-omstandigheden. Voor het eerst zijn onderzoekers van de University of Florida erin geslaagd planten te telen in monsters van maanaarde die tijdens de Apollo 11-missie in 1969 en latere missies waren verzameld.
Steeds meer mensen zullen in de ruimte gaan werken en produceren. Dankzij het Starship van SpaceX, dat Mars vanaf de maan wil bereiken, zullen dat er ongetwijfeld duizenden zijn. Vooruitlopend op de behoefte aan particuliere opleidingen zal Orbite, een start-up van Nicolas Gaume en Jason Andrew, oprichter van BlackSky, vanaf 2024 ruimteopleidingen op het hoogste niveau aanbieden.
Vele kansen...made on the moon
Door de afwezigheid van zwaartekracht kunnen ook voor de aarde producten met een zeer grote toegevoegde waarde ontwikkeld worden voor de sectoren landbouw, biologie, chemie en nieuwe materialen. Space Cargo Unlimited wil profiteren van de microzwaartekracht en wijnstokken kweken die beter bestand zijn tegen klimaatstress. Terug op aarde maken de wijnranken, die in 2019 naar het ISS gestuurd waren om aan microzwaartekracht te worden blootgesteld, al hun beloften waar. Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de Duitse universiteit van Erlangen.
We zijn ervan overtuigd dat het ruimte-avontuur concrete en bovenaardse oplossingen zal bieden voor de grote uitdagingen die de aarde het hoofd moet bieden.
Lees meer over La Financière de l'Echiquier, klik hier.