Door de energietransitie is ESG meer mainstream geworden, maar goed onderzoek naar bedrijfsactiviteiten blijft cruciaal voor echt groen beleggen.
Naast de huidige activiteiten zijn de plannen voor de toekomst bepalend in de ESG-risico analyse. Voor de attente belegger is de aandacht die nu uitgaat naar klimaatrisico's geen verrassing geweest. "Zo manifesteren zich straks ook ineens andere risico's. Wees daar op voorbereid", zegt Paul Schofield, Head of Sustainable & Impact Equity van NN Investment Partners. Dat kunnen milieukwesties zijn, of issues als databescherming, maar Schofield kijkt bijvoorbeeld ook naar de sociale gevolgen van de pandemie. "De mentale gezondheid van de beroepsbevolking, daar moet nu oog voor zijn."
Duurzaam beleggen was tot een paar jaar geleden een niche, maar daar is geen sprake meer van. Ook al is duurzaamheid wellicht nog niet mainstream, het besef dat er meer beleggingscriteria zijn dan de financiële is niet meer weg te denken. Schofield, met meer dan twintig jaar ervaring in dit veld, droeg actief bij aan deze ontwikkeling. Bij NN IP is hij medeverantwoordelijk het beheren van de Europese duurzame aandelenstrategie. "Zo anders dan 'gewoon' beleggen is duurzaam beleggen niet", zegt hij. "We vullen het selectieproces alleen aan met extra criteria. Maar voor de rest zijn de beleggingsprincipes hetzelfde."
Dus is ook onderzoek de basis. NN IP ontwikkelde een eigen 'ESG-lens', een ratingsysteem dat wordt toegepast op het hele universum. Daar is trouwens wel eerst een aantal negatieve testen op uitgevoerd. Controversiële activiteiten - denk aan tabak, gokken en wapens - komen niet voor de duurzame fondsen van NNIP in aanmerking. Ook controversieel gedrag, zoals schendingen van mensenrechten, leidt tot uitsluiting. Maar vervolgens is het de ESG-lens die vaststelt hoe hoog de materiële risico's zijn die een onderneming loopt als het gaat om milieufactoren, sociale factoren en governance.
"Het risicomanagement van de onderneming zelf is dan cruciaal", aldus Schofield. "Daaraan zie je of ESG-beleid echt geïntegreerd is in hun strategie. Welke risico's onderkent men zelf? Welke beheersmaatregelen heeft men ontwikkeld? Hoe alert is men op nieuwe ontwikkelingen?"
Het gaat dus vooral om de mate waarin een bedrijf zelf bewust met ESG-risico's omgaat. "Het doel is het vergroenen en het verduurzamen van de economie. We selecteren daarom ook bedrijven die bijvoorbeeld nog vervuilend zijn, maar die wel een groot veranderpotentieel hebben. Daarin beleggen we omdat we daarmee een positie krijgen waarin we die veranderingen kunnen stimuleren."
Dit is voor NN IP een belangrijke reden belegd te blijven in een aantal energiebedrijven die nog sterk leunen op fossiele brandstoffen en bijvoorbeeld ook in staalbedrijven. "Natuurlijk ondersteunen we de energietransitie door te beleggen in innovatieve technologieën en in nieuwe duurzame oplossingen. Maar we verwijderen fossiel niet volledig uit het portfolio. De vraag naar olie zal afnemen, dat klopt, maar zal nooit naar nul gaan. Fossiele bronnen blijven een belangrijk onderdeel van de energiemix. Maar vervolgens is het wel van belang die bronnen zo schoon mogelijk te benutten en daar zijn ook heel veel initiatieven op gericht. Bijvoorbeeld het gebruik van waterstof in de staalindustrie. Deze nieuwe initiatieven willen wij ook ondersteunen."
De focus in duurzaam beleggen ligt nu op klimaatrisico's, maar Schofield wil benadrukken dat voor NN IP de S (uit ESG) geen ondergeschoven kindje mag worden. "Hoe we omgaan met elkaar, dat wordt nu wel eens naar de achtergrond gedreven, maar dat vind ik niet terecht. Kijk nu naar de sociale gevolgen van de pandemie: de mentale gezondheid van de beroepsbevolking is echt een zorgenpunt en ook zijn de ontwikkelingen rond sociale ongelijkheid de laatste tijd niet gunstig geweest. Dit is een voorbeeld van risico's die zich zomaar ineens kunnen manifesteren. Als belegger moet je daar alert op zijn en wij verwachten dan ook van ondernemingen dat zij ook op deze terreinen hun verantwoordelijkheid nemen."