Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders: 3 redenen waarom Europese PE kan groeien in het komende decennium

Schroders ziet drie drijfveren voor de groei van private equity in Europa: de gevarieerde samenstelling, demografische ontwikkelingen en kwaliteit.

Schroders ziet drie drijfveren voor de groei van private equity in Europa: de gevarieerde samenstelling, demografische ontwikkelingen en kwaliteit.

De komende tien jaar worden beleggers met twee uitdagingen geconfronteerd. Enerzijds zal de economische groei wereldwijd sterk verschillen en sterk van de lokale dynamiek afhangen en anderzijds zet de trend van de-globalisering door, die begon met het handelsconflict tussen China en de VS en is versneld door de Covid-19 pandemie. Dat kan problemen geven voor een aantal traditionele strategieën. Maar private equity-beleggers in Europa bevinden zich in een goede positie. Schroders heeft daarvoor drie argumenten:

  • Fragmentatie van de private equity markt in Europa

  • Het aantal familiebedrijven en de kansen die ontstaan door een generatiewissel

  • De hoge kwaliteit van goederen en diensten in de regio

De Europese markt is meer een verzameling van markten en niet een homogene markt. Als groeiaanjagers steeds meer lokaal worden, is de versnippering van de Europese markt een aantrekkelijk kenmerk, dat zorgt voor geografische en sectorale diversiteit. Daarnaast zijn in Europa 60% van de ondernemingen familiebedrijven. Dat biedt ook kansen voor beleggers, met name als het bedrijf wordt overgedragen van de ene generatie op de andere. Bovendien zijn ze vaak met minder vreemd vermogen gefinancierd en vertonen ze operationele inefficiënties hebben. Tot slot, goederen die in Europa worden gemaakt, worden geassocieerd met kwaliteit en zelfs met de tendens tot de-globalisering zullen Europese exportproducten in trek blijven.

Fragmentatie van de markt

De Europese markt is op te splitsen in zes hoofdregio’s, waarmee 95% van de markt is afgedekt: het VK, Frankrijk, Scandinavische landen, Duitstalige landen, Benelux en Zuid-Europa (Spanje en Italië). Elke regio kent zijn eigen dynamiek en dat maakt toegang tot lokale managers wel belangrijk in een post-Covid wereld, waarin de-globalisering versnelt, regionale sectoren consolideren en consumptiepatronen veranderen door nieuwe technologieën. Daarnaast kenmerkt de Europese bedrijfssector zich door horizontale fragmentatie. Er zijn veel kleine bedrijven en er is weinig consolidatie. Private equity managers kunnen in Europa op zoek gaan naar kleine lokale kampioenen bedrijven en deze laten uitgroeien tot grotere regionale spelers. 

Demografie

Demografische ontwikkelingen zijn voorspelbaar. Europa kampt met een krimpende arbeidsbevolking. Gezien het grote aantal familiebedrijven in Europa, biedt de vergrijzing een kans, de oprichters verkopen hun bedrijf aan de volgende generatie. Hoewel de eerste keuze meestal is om een ander familielid als opvolger aan te stellen, is het mogelijk dat de nakomelingen, als die er zijn, niet geïnteresseerd (of gekwalificeerd) zijn om zo'n leidende functie in het familiebedrijf over te nemen. Een management buy uit met private equity kapitaal biedt dan uitkomst. Private equity zorgt voor kapitaal, verbetert structuren en processen, maar stimuleert ook managers om verder te groeien. Voor bedrijven met groeipotentieel wordt ingezet op stevige geografische uitbreiding, worden nieuwe distributiekanalen gebruikt en wordt kapitaal geïnvesteerd om de productiefaciliteiten te verbeteren en uit te breiden.

Europese kwaliteit

De lage groei in Europa dwingt private equity zich te oriënteren op exportbedrijven. Daar zijn veel goede bedrijven te vinden, tegen redelijke waarderingen en met een goede governance. In de Made-In-Country-Index noteren Europese bedrijven hoog. Europeanen kopen graag lokale producten, maar Schroders meent dat hoogwaardige Europese producten aantrekkelijk blijven voor de export, zelfs als de de-globalisering aanhoudt.

Zoals we eerder aangaven, speelde veel van de huidige dynamiek al voordat Covid-19 deze ontwikkelingen intensiveerde. Europa zit al langer in een lage groeispiraal en de Europese private equity heeft desondanks nog steeds goed gepresteerd. Veel bedrijfseigenaren hebben zich voorbereid op een terugval, vooral in Europa, gezien het lage groeiklimaat. Als gevolg daarvan meent Schroders dat Europese private equity beter in staat is om te profiteren van het huidige klimaat.

Lees ook Three drivers of European private equity growth for the next decade, door Schroders