We zitten in de ergste energiecrisis sinds een halve eeuw. De kosten voor het verwarmen van onze huizen stijgen naar ongelofelijke hoogten, de prijs die we aan de pomp betalen is extreem en de stijging die dit tot gevolg heeft in de prijs van andere goederen en diensten, raakt iedereen.
Mark Lacey, fondsmanager, bij Schroders en Richard Nourse, oprichter van Greencoat Capital, bespreken de huidige energiecrisis in twee podcasts Energy crisis special part one & part two. Een uitwerking van de podcasts is als bijlage (PDF) meegestuurd.
De crisis heeft drie oorzaken: klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. De combinatie van deze problemen heeft geleid tot een enorme stijging van de energieprijzen. De impact op ons dagelijks leven is gigantisch, maar de oplossingen die op tafel liggen, lijken tot nu toe weinig effect te hebben gehad en niet te hebben geleid tot het oplossen van de energiecrisis.
"Op korte termijn is ‘de vraag’ het enige probleem dat moet worden opgelost", zegt fondsbeheerder Mark Lacey. "De vraag moet dalen als gevolg van de hoge prijzen. De kern van deze energiecrisis ligt niet alleen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het is een gebrek aan investeringen in de hele industrie.” Richard Nourse, oprichter van Greencoat Capital, denkt dat het niet alleen om investeringen draait: "Er is ook een verandering nodig in de manier waarop de markt werkt, zodat de lage kosten van duurzame energie tot uiting komen in de prijs die klanten betalen.” Volgens Lacey zijn hernieuwbare energiebronnen geen wondermiddel om de huidige energiecrisis op te lossen. “Helaas is er geen oplossing op de korte termijn. Het zal de ‘vernietiging’ van de vraag zijn die uiteindelijk de prijzen op korte termijn zal doen dalen.”
Alexander Monk, Portfolio Manager van Global Resource Equities, meent dat energiezekerheid niet langer vanzelfsprekend is. “We gebruiken allemaal meer elektriciteit dan ooit en we zullen er nog veel meer van nodig hebben, naarmate we vorderen met de overgang naar een schonere economie. Technologieën zoals warmtepompen, elektrisch rijden en zonnepanelen om ze aan te drijven, zullen onmisbaar zijn voor een soepele overgang naar een elektrische wereld. Maar is onze infrastructuur klaar om al deze spannende nieuwe toepassingen te ondersteunen? Ik ben soms bang dat we nog niet ver genoeg zijn voor een volledige overgang”, zegt Monk. ‘
Beluister de podcasts Energy crisis special part one - tackling the rising cost of energy en Energy crisis special part two - how do we ensure our energy security? waarin Mark Lacey, fondsmanager, bij Schroders en Richard Nourse, oprichter van Greencoat Capital, uitgebreid ingaan op de huidige energiecrisis en de gevolgen daarvan voor de economie, alsook mogelijke oplossingen bespreken. Een uitwerking van de podcasts is als bijlage (PDF) meegestuurd.