De wereld waarin we leven is fundamenteel aan het veranderen.
De wereld waarin we leven is fundamenteel aan het veranderen. Onder invloed van technologische innovatie, verstedelijking, klimaatverandering en de overgang naar schone energie gaan ons leven en de planeet zoals wij die kennen, er heel anders uitzien.
Tijdens het Schroders Global Transformation Seminar lieten experts de toehoorders zien hoe deze ontwikkelingen de verandering voortstuwen, en daarbij interessante beleggingskansen scheppen voor degenen die ze weten te vinden.
De omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht en staat in alle belangrijke regio's van de wereld hoog op de politieke agenda. "In Europa en China worden sterke initiatieven genomen," zegt Mark Lacey, Hoofd Grondstoffen bij Schroders, "en in de Verenigde Staten is er op federaal niveau wel veel tegenwind, maar gaan de afzonderlijke staten hun eigen weg om de doelstellingen die in 2015 op de klimaattop in Parijs (COP21) werden afgesproken, te halen."
Minder koolstof
Mark Lacey is ook portefeuillebeheerder van Schroder ISF[1] Global Energy Transition dat onlangs werd geïntroduceerd. "Het heeft twee volle jaren gekost om deze strategie te op te zetten, en de resultaten over de eerste drie maanden zijn veelbelovend." De thematische benadering wordt onderbouwd door de hoge investeringen die nodig zijn om de emissiedoelstellingen te realiseren. "Tot 2050 zal er in totaal 120 biljoen dollar aan investeringen in de verschillende sectoren nodig zijn, en sommige bedrijven zullen zeer sterk van deze geldstroom profiteren."
Ontkoling van de stroomopwekking
De strategie speelt in op drie belangrijke trends. De eerste is de ontkoling van de stroomopwekking en de verschuiving naar hernieuwbare energie, die in 2050 naar schatting goed zal zijn voor 85% van de mondiale stroomopwekking. Lacy: "Wind- en zonne-energie kunnen nu op kosten concurreren met kolen of olie; en kernenergie blijft erg duur als je rekening houdt met alle externe effecten." Volgens de "best case" scenario's kunnen fabrikanten van hernieuwbare energie-installaties een samengestelde jaarlijkse groei van 6% van hun inkomsten tegemoet zien.
Toch is het compartiment structureel onderwogen in de stroomopwekkingssector, omdat veel producenten nog steeds sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. "Op dit moment is het nog niet zo dat beleggers de boot gemist hebben, want de MSCI Global Alternative Energy Index blijft sinds 2013 achter op de rest van de markt, ook al zijn de EBIT-marges de afgelopen drie jaar gestegen." Bovendien is de sector nu veel minder afhankelijk van overheidssubsidies en zodoende stabieler dan vlak na de financiële crisis.
Elektrificatie
De tweede trend is de elektrificatie van het energiegebruik in allerlei aspecten van het dagelijks leven. Vooral het belang van de elektrische auto zal de komende decennia flink toenemen. "De traditionele automerken bieden steeds meer modellen aan, zodat de verwachting is dat veel consumenten vanaf volgend jaar overstappen op elektrisch rijden." Om te voldoen aan de groeiende behoefte aan elektriciteit die hierdoor ontstaat, zijn forse investeringen in opwekkingscapaciteit nodig. "De beheerders streven naar exposure in de gehele waardeketen, ook in energieopslag, wat een steeds betaalbaardere oplossing voor de consument wordt."
Energie-efficiëntie
De derde grote trend is energie-efficiëntie. Het is dringend noodzakelijk efficiënter om te gaan met de geproduceerde energie, zodat voorkomen wordt dat een groot deel ervan tijdens het transport naar de consument verloren gaat. "In de hele keten moeten maatregelen worden getroffen om energieverspilling te beperken. Daarom wordt ook belegd in bedrijven als ABB en Schneider, die helpen productiegebouwen aan te passen om hun energie-efficiëntie te verbeteren."
Concentratie
Tot slot moet worden vermeld dat veel sectoren waarin het compartiment belegt, oligopolies of zelfs duopolies zijn, een gegeven dat doorgaans resulteert in zeer interessante beleggingskansen. "De herlaadbare accu-sector wordt gedomineerd door twee leveranciers (LG Chem en Samsung), terwijl er voor windturbines slechts drie grote producenten zijn," aldus Lacey. "Dit geeft deze bedrijven een behoorlijk prijszettend vermogen, en past in onze strategie om te beleggen in winstgevende bedrijven die beleggers een goed rendement opleveren."
Wereldwijde transformatie bij Schroders
Voor meer informatie over de opvattingen van Schroders over belangrijke thema's die met deze mondiale transformatie samenhangen en zijn beleggingsaanpak op dit gebied, zie www.schroders.com/globaltransformation