Hoe beleggen in microfinanciering de positie van vrouwelijke ondernemers kan versterken en kan helpen de kredietkloof te dichten
Patrick Scheurle, CEO van BlueOrchard, legt uit waarom investeren in vrouwen zo belangrijk is, niet alleen om de ongelijkheid aan te pakken, maar ook om de economie en de kwaliteit van leven in de hele samenleving te versterken.
Ondanks alle inspanningen in de afgelopen jaren is genderongelijkheid nog steeds een hardnekkig probleem in de hedendaagse maatschappij. Geen toegang tot fatsoenlijk werk, loonverschillen en politieke ondervertegenwoordiging: er moet nog heel veel werk worden verzet voordat gendergelijkheid, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, is bereikt. Dit geldt zeker in ontwikkelingslanden, waar vrouwen vaak zijn uitgesloten van de arbeidsmarkt en waar 56% van de 1,7 miljard volwassenen die geen toegang hebben tot bankdiensten, vrouw zijn.
Voormalig Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan, zei ooit: "Er is geen effectiever instrument voor ontwikkeling dan empowerment van vrouwen." Streven naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid. Bewezen is dat versterking van de economische en sociale positie van vrouwen leidt tot sterkere economieën
en een betere levenskwaliteit, niet alleen voor vrouwen maar voor hun gezin, de gemeenschap waarin ze leven en uiteindelijk voor de hele maatschappij.
Er is ook overtuigend bewijs dat vrouwen vanuit beleggingsperspectief enkele voordelen bieden ten opzichte van mannen. Het belangrijkste is dat beleggen in vrouwelijke ondernemers vaak een grotere sociale impact heeft. Dit komt deels omdat vrouwen eerder geneigd zijn hun geld aan de behoeften van hun kinderen en de mensen om hen heen te besteden, zoals onderwijs, voedsel en gezondheidszorg, dan aan de aankoop van consumentengoederen. Ook brengt beleggen in bedrijven van vrouwen vaak minder financieel risico voor de belegger mee. Vrouwen zijn in het algemeen minder geneigd risico te nemen en voorzichtiger in hun financiële beslissingen; er is daarom minder kans dat ze een lening niet kunnen afbetalen.
Dit zijn slechts een paar van de redenen waarom BlueOrchard zich richt op empowerment van vrouwelijke ondernemers door te beleggen in microfinanciering. Bijna 75% van de ondernemers die via ons flagship microfinancieringsfonds krediet ontvangen, is vrouw. In 2016 hebben we bovendien een speciaal Women Empowerment Fund gelanceerd, gericht op armoedebestrijding en ondersteuning van bedrijven van vrouwen in Zuidoost-Azië. Meer dan 90% van de ondernemers die hieruit worden ondersteund, is vrouw, en de klantenkring van alle microfinancieringsinstellingen waarmee wij samenwerken, bestaat voornamelijk uit vrouwen.
Azië is in dit opzicht een zeer interessante regio waar het aandeel vrouwelijke micro-ondernemers gestaag toeneemt, vooral in landen als Myanmar, Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam. Als het zou lukken in 2020 de kredietkloof in slechts 15 landen in de ASEAN-regio te dichten, zou het inkomen per hoofd van de bevolking er in 2030 12% hoger kunnen liggen. Meer in het algemeen zou de economie van Zuidoost-Azië met USD 89 miljard per jaar kunnen groeien als vrouwen hun volledige economische potentieel zouden kunnen ontplooien.
Een onderneemster die heeft geprofiteerd van onze belegging in deze regio, is Daw Mya Mya Win in Myanmar. Daw Mya Mya woont in het dorp Pa Tauk Tan, waar zij een landbouwbedrijf heeft. Behalve dat ze het bedrijf runt, is ze ook moeder van drie kinderen die naar de basisschool gaan. Omdat ze in haar bedrijf wilde investeren, had ze goud verpand, maar dat betekende een hoge rente en een korte terugbetaalperiode. In 2017 vroeg Daw Mya Mya haar eerste landbouwlening aan bij een plaatselijke microfinancieringsinstelling. Deze verstrekte haar niet alleen een startkrediet van 500.000 kyat (USD 400), maar bood ook een cursus financiële basiskennis aan, zodat zij nu betere beslissingen over geldzaken kan nemen. Sindsdien heeft Daw Mya Mya haar bedrijf, met behulp van enkele aanvullende kleine leningen, steeds verder uitgebouwd. Ze heeft haar productie uitgebreid met meer seizoensgewassen en heeft het inkomen van haar gezin daarmee zodanig weten te verhogen dat ze zich geen zorgen meer hoeft te maken of ze het schoolgeld en de medische zorg voor haar kinderen kan betalen.