Het zijn opwindende tijden voor vastrentende impactbeleggers, gelet op de milieu en sociale vraagstukken, die de wereld in haar greep houden. Bedrijfsobligaties - ook die zonder een duurzaam label - bieden een vruchtbare bodem om die problemen aan te pakken.
‘Toen ik mij voor het eerst met impactobligaties ging bezighouden, was ik lichtelijk naïef. Het leek zo simpel. Je belegde in een obligatie waarvan de opbrengst werd aangewend voor een in het prospectus specifiek omschreven duurzaam of sociaal project. Wat in het prospectus staat en daadwerkelijk met het geld gebeurt, is echter niet altijd hetzelfde. Ook is dankzij de greenium de coupon van gelabelde duurzame obligaties vaak iets lager dan die van een niet-gelabelde obligatie van dezelfde emittent. Dat weten bedrijven ook, je moet dus heel kritisch naar deze obligaties kijken.’
Wat fixed income portfolio specialist Michael Ganske, medeverantwoordelijk voor de Global Impact Credit Strategy van T. Rowe Price, bedoelt te zeggen is dat voor hem impactbeleggen voorbij de labels gaat van green en social bonds, sustainability-linked bonds en sustainability bonds. Niet dat hij duurzaam gelabelde obligaties uitsluit van de Global Impact Credit Strategy; hij is alleen ervan overtuigd dat de mondiale bedrijfsobligatiemarkt vanwege haar breedte en diepte zich evengoed leent voor het maken van positieve impact. ‘Alleen beleggen in obligaties met een duurzaam label zou leiden tot een geconcentreerd belegbaar universum, terwijl obligatiebeleggers liever opteren voor een goed gediversifieerde impactstrategie.’
Drie impactpilaren
Aan de basis van het besluit of een emittent impact maakt, ligt een door T. Rowe Price zelf ontwikkeld impactraamwerk met drie pilaren: klimaat en natuurlijke hulpbronnen, sociale gelijkheid en kwaliteit van leven en duurzame innovatie en productiviteit. Daaraan zijn acht subpijlers en daarmee samenhangende activiteiten verbonden, die zijn afgestemd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dit impactraamwerk vormt ook de basis van het Impact Equity-aanbod van T. Rowe Price.
Bij klimaatimpact is een logische subpilaar bijvoorbeeld het terugdringen van CO2-emissies. De activiteiten die een bedrijf onderneemt om dat te realiseren zijn dan bijvoorbeeld zuiniger omgaan met energie en het Duurzame Ontwikkelingsdoel Klimaatactie. Bij sociale gelijkheid en kwaliteit van leven is een subpilaar het bevorderen van de kwaliteit van leven, terwijl het bevorderen van mentaal en fysiek welzijn een activiteit is die erbij hoort, gelieerd aan SDG 3: goede gezondheid en welzijn. Wanneer ‘Een bedrijf minimaal de helft van zijn omzet uit een subpilaar haalt, komt hij in aanmerking voor opname in ons impactuniversum. ‘Aangezien circa 30% van de emittenten in de wereldwijde bedrijfsobligatiemarkt op die manier impact maakt, betreft het een relatief groot universum om een portefeuille mee samen te stellen’, aldus Ganske.
In de Global Impact Credit Strategy worden labels van duurzame obligaties niet op voorhand voor waar aangenomen en weegt ESG zwaar mee. Bedrijven met controversiële activiteiten worden uitgesloten en lage ESG-scores zijn onacceptabel. Op basis van overtuiging worden 90 tot 120 emittenten geselecteerd, die met hun producten en diensten een positieve impact op het milieu en/of de maatschappij maken. Fundamentele analyse bepaalt de uiteindelijke samenstelling van de portefeuille, want alpha genereren en impact gaan hand in hand. ‘Het is een duaal mandaat, in de zin dat we op basis van overtuiging kansen zoeken die impact en rendement bundelen; we zetten impact echter altijd voorop’, zegt Ganske.
Geloofwaardig impactraamwerk
Het meten van en het rapporteren over de impact van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd op basis van key performance indicators is een belangrijk onderdeel van de Global Impact Credit strategie. Evenals engagement, dat in samenwerking gebeurt met de aandelenteams van T. Rowe Price om extra gewicht in de schaal te leggen. Ganske: ‘Wij beweren niet de enige juiste aanpak te hebben voor ESG en impactbeleggen. Het gaat om een dynamisch deel van de markt, dat meerdere standaarden en benaderingen kent. Wij zijn er wel van overtuigd dat onze aanpak en ons impactraamwerk geloofwaardig en consistent is.’
Risico's - de volgende risico's zijn van wezenlijk belang voor de portefeuille:
Kredietrisico - ontstaat wanneer de financiële gezondheid van een emittent verslechtert en/of wanneer deze zijn financiële verplichtingen aan het portefeuille niet nakomt.
Wanbetalingsrisico - kan optreden als de emittenten van bepaalde obligaties niet langer betalingen op hun obligaties kunnen of willen doen.
Opkomende markten - zijn minder gevestigd dan ontwikkelde markten en brengen daardoor hogere risico's met zich mee.
Renterisico - is de kans op verliezen op vastrentende beleggingen als gevolg van onverwachte rentewijzigingen.
Liquiditeitsrisico - kan ertoe leiden dat effecten moeilijk zijn te waarderen of dat het moeilijk is om ze binnen een gewenst tijdsbestek tegen een redelijke koers te verhandelen.
Algemene portefeuillerisico’s
Kapitaalrisico – de waarde van uw belegging zal variëren en is niet gegarandeerd. Zij zal worden beïnvloed door veranderingen in de wisselkoers tussen de basisvaluta van de portefeuille en de valuta waarin u hebt ingetekend, indien deze verschilt.
Aandelenrisico – Aandelen kunnen om diverse redenen snel waarde verliezen en lagen koersen kunnen voor onbepaalde tijd blijven voortbestaan.
ESG-risico – kunnen leiden tot een materieel negatief effect op de waarde van een belegging en het rendement van de portefeuille.
Geografisch concentratierisico – Risico van geografische concentratie kan ertoe leiden dat de prestaties sterker beïnvloed worden door maatschappelijke, politieke, economische, ecologische of marktomstandigheden die de landen of regio’s aantasten waarin de activa van het fonds geconcentreerd zijn.
Afdekkingsrisico – Afdekkingsmaatregelen brengen kosten met zich mee en kunnen onvoldoende resultaat hebben, soms niet mogelijk zijn, of helemaal niet werken.
Beleggingsportefeuillerisico – beleggen in portefeuilles brengt bepaalde risico’s met zich mee waarmee een belegger niet zou worden geconfronteerd als hij rechtstreeks in markten zou beleggen.
Beheerrisico – kan resulteren in mogelijke belangenconflicten met
betrekking tot de verplichtingen van de beleggingsbeheerder (hoewel in dergelijke gevallen alle portefeuilles billijk zullen worden behandeld).
Operationele risico’s – kunnen leiden tot verliezen ten gevolge van incidenten die worden veroorzaakt door mensen, systemen en/of processen.
EEA - This material is issued and approved by T. Rowe Price (Luxembourg) Management S.à r.l. 35 Boulevard du Prince Henri L-1724 Luxembourg which is authorised and regulated by the Luxembourg Commission de Surveillance du Secteur Financier. For Professional Clients only.
Alleen voor beleggingsprofessionals. Niet voor particuliere distributie.
Belangrijke informatie
Dit materiaal wordt uitsluitend verstrekt voor informatieve en/of marketingdoeleinden en vormt geen beleggingsadvies. Potentiële beleggers wordt aangeraden onafhankelijk juridisch, financieel en fiscaal advies in te winnen alvorens een beleggingsbeslissing te nemen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Risicokapitaal. De huidige Informatie en meningen kunnen afwijken van die van andere T. Rowe Price groepsmaatschappijen en/of geassocieerde ondernemingen.
EER - Dit materiaal is uitgegeven en goedgekeurd door T. Rowe Price (Luxemburg) Management S.à r.l. 35 Boulevard du Prince Henri L-1724 Luxemburg, dat is goedgekeurd en gereguleerd door de Luxemburgse Commission de Surveillance du Secteur Financier. Alleen voor professionele klanten.
202211 - 2583802