De wereldeconomie is getroffen door verschillende schokken, die waarschijnlijk nog enige tijd - en in sommige gevallen misschien wel jaren - op de economische groei zullen drukken. De grootste daarvan is de monetaire schok die is veroorzaakt doordat de centrale banken hun strijd tegen de inflatie hebben opgevoerd. Het is bekend dat monetair beleid met lange en wisselende vertraging doorwerkt in de economie. Het kan daarom nog wel een paar kwartalen duren voordat het volledige economische effect van de monetaire verkrapping voelbaar is.
Tegelijkertijd zijn de grondstofprijzen sterk gestegen sinds de inval van Rusland in Oekraïne, wat de koopkracht van huishoudens en bedrijven heeft aangetast en centrale banken onder druk heeft gezet om het monetaire beleid aan te scherpen. Nog belangrijker is dat de beslissing van Rusland om de uitvoer van gas naar Europa te beperken, Europa zal dwingen om het energieverbruik te rantsoeneren. Het effect van de energierantsoenering zal het komende jaar het sterkst voelbaar zijn, maar waarschijnlijk zal Europa nog enkele jaren te maken krijgen met een verminderde beschikbaarheid van energie.
Geen energie betekent geen groei en dus zal Europa een volledige recessie doormaken, en aangezien de Europese Unie goed is voor ongeveer 17% van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP), zal dit wereldwijde gevolgen hebben. Bovendien is energierantsoenering een zeer complexe schok: als de productie wordt ingekrompen, ontstaan er opnieuw problemen in de toeleveringsketen, wat kan leiden tot ongunstige inflatie-uitkomsten.