Beleggen op het gebied van ESG is een van de snelst groeiende trends op de financiële markten, waarbij de vraag van beleggers heeft geleid tot een groot aantal beleggingsproducten die variëren van de integratie van ESG-factoren in beleggingsprocessen tot het streven naar duurzame doelstellingen. Het is enigszins verbazingwekkend dat deze snelle groei in de categorie ESG-beleggingen zich heeft voorgedaan met beperkte regelgeving over wat een "ESG"- of "duurzaam" product is. Nog verbazingwekkender is dat dit ook is gebeurd zonder de beschikbaarheid van uitgebreide ESG-gegevens, aangezien de meeste emittenten geen gestandaardiseerde milieu- en sociale gegevens bekendmaken.
De Europese Unie (EU) was het eerste regelgevingsblok dat de regelgeving over duurzame financiering volledig ten uitvoer legde. Aan de basis van de regelgevingsagenda van de EU ligt de vaststelling van een reeks milieu- en sociale gegevens die bekend staan als de Principal Adverse Impact (PAI) indicatoren in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de EU Taxonomy Regulation (Taxonomy).
Deze gegevenssets zijn specifiek voor de EU-verordening en wijzen op een andere weg dan wat we hebben gezien van andere regelgevers, die zich hebben gegroepeerd rond de normen van de Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD).
Hoewel het EU-pakket over duurzame financiering bepaalt welke emittenten PAI-indicatoren en EU Taxonomy-metriek zullen bekendmaken, hebben vertragingen in specifieke onderdelen van het pakket ertoe geleid dat vermogensbeheerders en -eigenaars PAI- en Taxonomy-gegevens moeten bekendmaken voordat de onderliggende effecten in hun portefeuille dat moeten doen. Dit heeft geleid tot opmerkelijke problemen met de uitvoerbaarheid van gegevens in de eerste stadia van de tenuitvoerlegging van dit kader.
In deze paper wordt nader ingegaan op de nieuwe regelgeving van de EU en de gevolgen ervan voor beleggers, waarbij de focus is op de langetermijngevolgen en op enkele praktische kortetermijnoverwegingen die alle beleggers moeten begrijpen.