China heeft nog een lange weg te gaan in de strijd tegen klimaatverandering, maar boekt gestaag vooruitgang
China's snelle industrialisering en economische groei zijn uitzonderlijk geweest in de afgelopen decennia, maar de impact ervan op het milieu is fors: China is op dit moment verantwoordelijk voor meer dan 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Er is veel scepsis over China's ambitie om te veranderen en om het milieu boven de economie te plaatsen. De afwezigheid van president Xi Jinping op COP26 heeft alleen maar de mening versterkt van diegenen die vinden dat China steeds meer geïsoleerd raakt van de gecoördineerde wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken. Tijdens de klimaatconferentie in Edinburgh kondigden China en de VS echter wel plannen aan om samen te werken om de uitstoot van broeikasgassen de komende tien jaar terug te dringen. Hoewel sommigen ook hun twijfels hebben bij deze stap, was het voor velen toch een sterk signaal welke richting China op wil gaan.
Ondanks het feit dat hij niet aanwezig was, kan gesteld worden dat de regering van president Xi van milieubeleid een topprioriteit heeft gemaakt, wat hem ook zou moeten helpen om verdere economische en sociale doelstellingen te verwezenlijken. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN in 2020 heeft Xi twee belangrijke milieu-initiatieven aangekondigd. Ten eerste wil hij bereiken dat de CO2-uitstoot in 2030 zijn hoogtepunt heeft bereikt. Ten tweede wil hij China tegen 2060 koolstofneutraal maken. Deze doelstellingen vergen een ongekende meerjarige inzet en forse investeringen van de Chinese regering, bedrijven en de bevolking. Daarnaast zal het waarschijnlijk een hobbelige rit worden naar het bereiken van de doelstellingen. Maar nu al is aanzienlijke vooruitgang zichtbaar en meent T. Rowe Price dat de daarmee gepaard gaande initiatieven op het gebied van regelgeving en uitgaven beleggers mooie kansen zullen bieden.