Op de enorme Chinese aandelenmarkt kunnen beleggers in het segment onder de megacaps nog verborgen juweeltjes vinden.
China blijft sterk ondervertegenwoordigd in de wereldwijde indices. Het land maakt slechts ongeveer 5% uit van de MSCI All Countries World Index, terwijl zijn economie maar liefst 17% van het totale wereldwijde bruto binnenlands product (BBP) vertegenwoordigt. Deze anomalie wordt echter kleiner. Irmak Surenkok, Portfolio Specialist, Emerging Markets bij T. Rowe Price, verwacht dat het gewicht van China in de wereldwijde indices de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.
Er zijn ook belangrijke inefficiënties inherent aan de Chinese markten waarvan met actieve aandelenselectie gebruik kan worden gemaakt om sterke alphakansen te vinden. De MSCI China Index bestaat bijvoorbeeld uit iets meer dan 700 aandelen met ongeveer 13% vertegenwoordiging van A-aandelen, maar het hele Chinese beleggingsuniversum omvat meer dan 5.200 aandelen met 65% daarvan in A-aandelen. De markt is ook sterk retail-gedreven, vooral de A-aandelenmarkt, wat betekent dat daar marktinefficiënties kunnen optreden. Momenteel is ongeveer 80% van de omzet op de A-aandelenmarkt afkomstig van kleine beleggers, waarbij de gemiddelde houdperiode slechts 17 dagen bedraagt. Dit heeft voor een grote snelheid en liquiditeit op de markt gezorgd, maar biedt fundamentele beleggers ook de gelegenheid om in potentieel verkeerd geprijsde activa te beleggen.
Veel buitenlandse beleggers denken dat het beleggingsuniversum van China zich beperkt tot de MSCI China Index of de A-aandelenmarkt, zoals weergegeven in de CSI 300 index, waar veel van de Chinese megacap bedrijven in zijn opgenomen. Maar er liggen ook enorme kansen voorbij deze large- en megacaps die beleggers wellicht over het hoofd zien. In feite is het belegbare universum in China de afgelopen 20 jaar vervijfvoudigd. Alleen al in de eerste drie maanden van 2021 vonden ongeveer 300 beursintroducties in China plaats. China heeft de VS op dat gebied ingehaald.