In de afgelopen maanden zijn markten geleidelijk gestegen. Maar onderhuids jeukt het en beginnen de spanningen toe te nemen.
Volgens Nikolaj Schmidt, internationaal econoom bij T. Rowe Price, worden de sterke prestaties van effecten geschraagd door twee belangrijke krachten. De eerste - en waarschijnlijk de belangrijkste - is het feit dat de economie nog vroeg in de "expansiefase" van de conjunctuurcyclus zit. Er is momenteel sprake van zowel een inhaalvraag (die een snelle economische groei in de hand werkt) als een slappe benutting van de middelen (wat betekent dat de centrale banken die groei graag accommoderen zonder het monetaire beleid te verkrappen). Met andere woorden, het huidige beleggingsklimaat is zeer gunstig voor risicovolle activa. De overgang naar de volgende fase van de conjunctuurcyclus zal niet abrupt plaatsvinden, maar naarmate de economieën weer volledig opengaan en de inhaalvraag geleidelijk losbreekt, zal hij waarschijnlijk beginnen. Op dat moment zal een vollere benutting van de middelen een krappere monetaire beleidskoers rechtvaardigen.
De tweede drijvende kracht achter de sterke prestaties van effecten is liquiditeit: In de afgelopen 16 maanden hebben de markten een ongekende liquiditeitsinjectie gekregen. In tegenstelling tot de conjunctuurcyclus, kan liquiditeit vrij snel veranderen en het lijkt Schmidt dan ook dat het kantelpunt is genaderd. In de afgelopen vijf maanden is er veel geld uit de Amerikaanse schatkist gevloeid en dit is gefinancierd door het historisch grote kassaldo bij de Federal Reserve op te nemen. Deze versnelling van QE heeft nu zijn hoogtepunt bereikt en zal volgens Schmidt in de komende maanden beginnen af te nemen. Aangezien beleggers onvoldoende aandacht hebben besteed aan de groei van QE (wellicht begrijpelijk, gezien de afleidingen), zal de ommekeer hen waarschijnlijk verrassen.