Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: ‘Bazooka van de Fed is nog niet leeggeschoten’

Uitzonderlijke omstandigheden dwingen beleggers te leren denken in scenario's.

De verspreiding van het coronavirus buiten China, de instorting van de olieprijs, en de onzekere marktcondities als gevolg daarvan, brengen de wereldeconomie op de rand van een recessie. Deze uitzonderlijke omstandigheden dwingen beleggers wereldwijd te leren denken in scenario’s. Dat zegt hoofd assetallocatie van UBS Asset Management Evan Brown in zijn  ‘Macro Quarterly – Navigating the storm.

Het stilleggen van de economie is een ding, maar hoe langer dit duurt, hoe groter de kans op een niet-lineaire verslechtering voor huishoudens en bedrijven, zegt Brown.

“De bredere impact op de markt heeft inmiddels geleid tot aanzienlijk liquiditeitsverlies in belangrijke delen van de obligatiemarkt. Aandelen- en obligatie- ETF’s bleken de afgelopen weken een liquide middel om risico’s af te bouwen daar waar beleggers in de onderliggende markten moeite hebben om dit te doen.”

Een ander punt van zorg is volgens Brown de perceptie dat centrale banken geen munitie meer hebben voor bijkomende steunmaatregelen.

“Nu in ontwikkelde economieën het monetaire beleid zijn ondergrens bijna heeft bereikt, zijn de overheden aan zet. Toch betekent dit niet dat centrale banken nu uitgerangeerd zijn. Zij moeten de brug slaan totdat overheidsmaatregelen in werking treden. Maar als sterk leiderschap achterwege blijft, kunnen de markten zich agressief blijven opstellen.”

De bazooka van de Amerikaanse centrale bank is volgens Brown nog niet volledig leeggeschoten. De bank kan met toestemming van het ministerie van Financiën extra steunmaatregelen nemen, zegt Brown.

“De Asset-Backed Lending Facility (TALF) is de krachtigste stap die de Fed nu kan nemen. Dit stimuleringsprogramma werd in het leven geroepen voor de bestrijding van de kredietcrisis. Het voorziet in het verstrekken van niet-terugvorderbare leningen aan entiteiten die consumentenleningen als onderpand hebben. Met een dergelijk financieringsprogramma kunnen bedrijfsschulden worden verhandeld als onderpand, zonder dat der sprake is van margevereisten, wat een aanzienlijke verlichting betekent voor de financiering van banken en andere eigenaren van noodlijdende beleggingen.”

Toch ziet Brown in de beurscrash van de laatste dagen nog een klein lichtpuntje aan de horizon omdat de risicopremie op veel aandelen toeneemt. “Dit biedt kansen voor sommige risicovolle beleggingen en daar kunnen langetermijnbeleggers hun voordeel mee doen. Beleggers moeten wel weten dat markttiming momenteel zo goed als onmogelijk is. Daarom doen ze er goed aan om nog wat ‘risicopoeder’ droog te houden om te kunnen profiteren van mogelijke verdere prijsdislocaties op de korte termijn waarmee ze langetermijnrendementen veilig kunnen stellen.”

Assetallocatie

UBS Asset Management is wat betreft aandelen momenteel overwogen in China en Zuid-Korea omdat deze landen volgens de vermogensbeheerder dichter bij het einde van de coronacrisis zijn. Ook is hier volgens Brown het grootste pakket aan steunmaatregelen te zien.

Wat obligaties betreft geeft UBS AM de voorkeur aan Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd ten koste van de Duitse Bund, omdat er in de VS meer kans is op een daling van de langetermijnrente dan in Europa. Ook blijft de goedkope Japanse Yen een veilige haven die voor nuttige diversificatie in portefeuilles zorgt.

Klik hier voor het volledige rapport.