Zelfs beleggers die sceptisch zijn over het opnemen van ESG-factoren in beleggingen, moeten toegeven dat ESG de handel nu al aanzienlijk beïnvloedt.
Dat zegt Michael Baldinger, Hoofd duurzaamheid & impactbeleggen bij UBS Asset Management. Toch staan we volgens hem nog maar aan het begin van een trend. Beleggers moeten het krachtige effect begrijpen van ESG-factoren op kapitaalstromen, beleggingsrendementen en de herdefiniëring van economieën om hun portefeuilles hiervoor klaar te stomen.
De beleggingsteams van UBS Asset Management onderzoeken al meer dan 20 jaar hoe kwalitatieve ESG-factoren bedrijfsprestaties beïnvloeden. Dat onderzoek is, vooral wat betreft klimaatrisico, voor beleggers van vitaal belang. We werken immers toe naar een koolstofarme economie door de wereldwijde CO2-uitstoot significant te verminderen. Dit wordt duidelijk weerspiegeld in het gestaag groeiende aantal nieuwe beleggingen in ESG-gerichte fondsen.
Regelgevers, beleggers en bedrijven, allemaal met hetzelfde doel
Een van de drijvende krachten achter die stromen is de regelgeving. De Principles for Responsible Investment, afgestemd op de duurzame doelstellingen van de VN, leverden in de 50 grootste wereldeconomieën inmiddels meer dan 730 beleidsherzieningen op. Deze wijzigingen moeten beleggers ertoe aanzetten om rekening te houden met waardefactoren op lange termijn, waaronder ESG.
Inmiddels hebben meer dan 3.000 institutionele beleggers, samen goed voor USD 100 biljoen aan belegd vermogen, toegezegd de PRI-aanbevelingen over verantwoord beleggen te zullen volgen. Ook de Task Force in Climate-Related Financial Disclosures (TCFD), een organisatie die werkt aan consistente klimaat gerelateerde financiële risicovoorlichting voor bedrijven, wordt nu ondersteund door organisaties met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan USD 12,6 biljoen.
Klimaatverandering: risico’s en kansen
Klimaatverandering is zonder twijfel een van de belangrijkste, maar ook onbegrepen risico's waarmee we momenteel geconfronteerd worden. Deze risico's zijn tweeledig en behelzen zowel fysieke als transitierisico’s. Nu al voelen we de fysieke gevolgen van een warmere wereld: 2016 - 2018 waren de warmste jaren ooit. Extreme weersomstandigheden verdubbelden tussen 2001 en 2018, terwijl droogte en bosbranden exponentieel toenamen.
Ook de transitie naar een koolstofarme economie komt in een stroomversnelling. In 2015 sloten regeringen over de hele wereld zich aan bij het historische VN-Klimaatakkoord van Parijs. Hiermee verbinden ze zich ertoe om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om zo de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde tegen 2100 te beperken tot maximaal 2°C boven het pre-industriële niveau.
Regeringen komen hun overeenkomst na door steun te verlenen aan schonere energiealternatieven, waardoor de kapitaalintensieve overgang naar een koolstofarme economie wordt versneld. Om deze belofte waar te kunnen maken, is er op basis van de huidige overheidsprognoses en energieplannen, tegen 2050 USD 95 biljoen aan investeringen nodig. Deze transitie zal ongetwijfeld een enorme impact hebben op beleggingsportefeuilles. Dit brengt zowel risico's als kansen met zich mee, en verstandige beleggers weten dat ze hier nu al rekening mee moeten houden.
Druk om verduurzaming wordt opgevoerd
Beleggers hebben de impact van ESG op het beleggingsrendement steeds meer in het vizier. Uit onderzoek dat wij vorig jaar onder 600 institutionele beleggers uitvoerden, blijkt dat een meerderheid van de respondenten denkt dat milieufactoren voor bedrijfsprestaties de komende vijf jaar belangrijker worden dan traditionele financiële criteria.
Veel klanten hebben ons gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van manieren om hun portefeuilles hierop af te stemmen. Hiervoor hebben we een klimaatbewust beleggingsraamwerk ontwikkeld dat gebaseerd is op drie pijlers: het identificeren van bedrijven die producten en diensten aanbieden die deel uitmaken van een oplossing, koolstofintensieve bedrijven die hun bedrijfsmodel met succes aanpassen aan de transitie, en bedrijven die al aantoonbaar succesvol zijn bij het aanpakken van de risico's van klimaatverandering.
Dit is een complex proces dat diepgaande en brede expertise over de verschillende disciplines heen vereist. Via actief engagement peilen we voortdurend naar de reacties van de particuliere sector op overheidsbeleid. Die directe betrokkenheid helpt ons eveneens om inzicht te krijgen in hoe succesvol bedrijven zijn in het aanpassen van hun bedrijfsmodellen aan de energietransitie. Beleggers die sceptisch blijven, raden we aan om naar de cijfers te kijken. Er is inmiddels genoeg bewijs voorhanden over klimaatgerelateerde risico’s en de potentiële financiële gevolgen ervan.
Hier vindt u meer informatie over de duurzame beleggingsmogelijkheden van UBS Asset Management.
Michael Baldinger is Hoofd duurzaamheid & impactbeleggen bij UBS Asset Management