Onderzoek van UBS Asset Management (UBS AM) uit 2019 toont aan dat 78% van de klanten ESG-factoren in hun beleggingsproces integreert.
Volgens de respondenten van de enquête van UBS AM zijn ESG-risico’s van wezenlijk belang en niet meer te negeren. De helft van hen associeert ESG tevens met hogere rendementen en betere financiële prestaties. Reden waarom asset owners ESG-integratie zien als een cruciaal onderdeel van hun fiduciaire plicht.
Regelgevers en beleidsmakers over de hele wereld stimuleren inmiddels verantwoord beleggen op lange termijn, met name door het opnemen van milieucriteria in beleggingsprocessen. Hierdoor verschuift het narratief van ESG-integratie: van uitleggen waarom je het wel doet, naar moeten rechtvaardigen waarom je het achterwege zou laten. Naarmate bedrijfs- en beleidsoverwegingen op het vlak van duurzaamheid steeds meer samenkomen, bieden internationale initiatieven zoals de Principles for Responsible Investing van de VN en de 17 Sustainable Development Goals (SDG's), een platform voor samenwerking en een routekaart voor de toekomst.
Maar de populariteit van duurzaamheid kan ook leiden tot ESG-washing. Het moeten doorspitten van het enorme scala aan duurzame beleggingsmogelijkheden op zoek naar de beste, meest impactvolle kansen, kan door beleggers zelfs als ontmoedigend worden ervaren. Een oplossing is volgens UBS AM om te beleggen in opkomende markten. Daar kunnen institutionele beleggers een wezenlijke bijdrage leveren aan de duurzame groei van zich ontwikkelende economieën en dat in een omgeving met een relatief hoog rendement.
De markt kampt nog wel met enige ‘kinderziekten’. Een belangrijke factor daarin is dat de problemen rond het verkrijgen van de juiste duurzaamheidsdata, waar beleggers in ontwikkelde markten ook nog steeds last van hebben, in opkomende markten nog veel groter zijn. Om bedrijven te identificeren die dankzij hun concurrentievoordeel het best kunnen profiteren van de duurzame transitie in opkomende markten, is lokale aanwezigheid en inspraak noodzakelijk om het kaf van het koren te kunnen scheiden.
Thematische trends benutten
‘UBS Emerging Markets Equity Sustainable Leaders’ is een actieve beleggingsstrategie die ernaar streeft om de sectorleiders van structurele trends in opkomende markten te identificeren, zegt Jie Song, aandelenspecialist bij UBS AM. "De strategie valt onder artikel 8 van de Europese SFDR-regelgeving (Sustainable Finance Disclosures Regulation). Er wordt belegd in 30 tot 60 kwalitatief hoogwaardige aandelen, voornamelijk binnen de thema's klimaatverandering en milieu, gezondheidszorg, consumenten en financiële inclusie, digitale transformatie en de opkomst van AI, en de deglobalisering en herconfiguratie van toeleveringsketens." De thematische focus valt samen met een aantal van de SDG's, waaronder SDG3 (Goede gezondheid en welzijn), SDG12 (Verantwoorde consumptie en productie) en SDG13 (Klimaatactie).
Volgens Song maakt de thematische focus van de strategie het mogelijk om opkomende en sector overschrijdende trends te benutten. "Technologische innovatie in combinatie met een goed regelgevend kader zorgen binnen deze strategie voor kansen in energie-efficiëntie, slimme mobiliteit, energieopslagsystemen en hernieuwbare energie. We zoeken naar bedrijven die in staat zijn om deze technologieën en nieuwe regelgeving te combineren." De trend wordt gevoed door de opkomst van elektrisch vervoer, een van de belangrijkste thema's die UBS AM ziet voor 2021. Volgens de vermogensbeheerder wordt die visie ondersteund door de vraag vanuit zowel ontwikkelde als opkomende markten.
Stijgende zorgkosten
Ondertussen wijzen demografische trends op een toename van chronische ziekten in opkomende markten, zegt Song. "Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, neurologische problemen, oncologie en obesitas. We zien echt een opruk van deze ziekten, waardoor wordt verwacht dat opkomende landen tegen 2040 24,4% meer zullen uitgeven aan gezondheidszorg dan de 9,8% die ontwikkelde landen tegen die tijd uit zullen geven."
Tegelijkertijd zal de stijging van het gezinsinkomen ertoe leiden dat consumenten in opkomende markten steeds meer premiumproducten met hogere marges willen kopen. Volgens Song vormt financiële inclusie een essentieel onderdeel van deze verandering. "Momenteel heeft 31% van de wereldbevolking, vooral in opkomende en frontiermarkten, nog steeds geen bankrekening."
Top-down inzichten
Op marktniveau houdt UBS AM rekening met zo’n 20 macro-economische variabelen. Deze hebben onder andere betrekking op het risico van wanbetaling door overheden, op inflatierisico en zowel op financiële systeemrisico’s als politieke risico’s. Deze indicatoren zorgen voor een bijtijdse waarschuwing wanneer die risico’s op voorhand vastgestelde grenzen overschrijden. Op deze manier kunnen de specifieke risico’s per land worden beheerst, zegt Song
Volgens de expert past, naast de positieve thematische focus, de strategie ook sectorale uitsluitingen toe. "Het beleggingsteam neemt de MSCI Emerging Market Index als uitgangspunt. Bedrijven die blootgesteld zijn aan sectoren als controversiële wapens, tabak, alcohol, ‘adult entertainment’ en fossiele brandstoffen worden uitgesloten."
Lokale aanwezigheid
Het team bestaat uit 24 analisten, specialisten en portefeuillebeheerders in Singapore, Zürich, Hongkong en Sjanghai met een lange staat van dienst binnen Emerging Market Equities. Song: "Die ervaring gaat terug tot de lancering van onze Emerging Equity Asia-strategie in 1993. De wereldwijde reikwijdte van het team zorgt voor fundamenteel onderzoek en ESG-engagement dat kan worden ingezet om de juiste bedrijven te identificeren die waarschijnlijk zullen profiteren van bovengenoemde thematische trends."
Volgens Song is dit vooral belangrijk in opkomende economieën, omdat bedrijven daar volgens de traditionele maatstaven doorgaans een lage ESG-score hebben. "Dit komt voor een groot deel doordat er minder openbare informatie in het Engels wordt gegeven. Onderzoek ter plaatse en regelmatige ontmoetingen met het management zorgen voor een gefundeerde kijk op de duurzaamheidspraktijken van bedrijven. De industrieleiders die wij identificeren zijn duidelijke winnaars op lange termijn. Bedrijven zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) of MercadoLibre, presteren allemaal beter dan hun benchmarkindex."
De ESG-beoordeling
Als onderdeel van het beleggingsproces moeten de analisten van de strategie voor elk bedrijf een strenge checklist voor kwaliteitsbeoordeling invullen met ruim dertig vragen verdeeld over drie brede categorieën: "Sectorstructuur en concurrentiepositie", "winstgevendheid en duurzaamheid" en "ESG-praktijken".
Bij de ESG-beoordeling ligt de nadruk op de integratie van interne, eigen inzichten en externe gegevens van externe leveranciers zoals MSCI, Sustainalytics of Institutional Shareholder Services (ISS), zegt Song. "Deze interne en externe input is noodzakelijk voor de strategie. De data worden voor analyse ingevoerd in UBS AM’s eigen ESG Risk Dashboard. Als het duurzame beleggingsteam oordeelt dat een bedrijf vanuit ESG-perspectief te risicovol is, komt het aandeel niet meer in aanmerking om in te beleggen."
Volgens Song is het lokaal inzetten van specialisten in opkomende markten van cruciaal belang om ESG-risico’s goed te kunnen identificeren en beoordelen, en om aan de hand daarvan beslissingen te nemen. "Op die manier helpt de strategie deze bedrijven om competitieve rendementen te kunnen leveren."
Kansen identificeren
"Ons team stuitte bijvoorbeeld op een verzekeringsmaatschappij met de nodige bestuursproblemen. Een en dezelfde persoon bleek al dertig jaar lang zowel voorzitter als CEO en het ontbrak dus aan een lead independent director in de raad van bestuur. Dit was een uitgelezen kans om waarde te creëren door middel van betere governance, transparantie en ESG-informatie verstrekking", aldus Song.
De inspanningen van het team richtten zich op verbeteringen in de samenstelling van het bestuur en de informatieverschaffing over de beloningsstructuur en risicobeheersystemen, legt Song uit. "Uiteindelijk leidde dit tot 80% meer onafhankelijkheid op commissieniveau in de Audit-, Benoemings- en Remuneratiecommissies, een zinvolle herschikking van niet-uitvoerende bestuurders, het terugtreden van de voorzitter uit de rol van CEO en de benoeming van drie co-CEO's. Daarnaast begon het bedrijf met de publicatie van een duurzaamheidsrapport en werd het geselecteerd voor de Dow Jones Sustainability Emerging Markets Index."
Betrokkenheid bij duurzaamheidspraktijken
"Een andere keer wees het ESG Risk Dashboard op een gebrek aan ESG-informatie van een voedingsproducent waardoor risico's op het vlak van voedselkwaliteit en -veiligheid en wanbeheer aan het licht kwamen. Maar via engagement kwamen we erachter dat het bedrijf er toch goede duurzaamheidspraktijken op nahield", herinnert Song zich.
"De aanhoudende groei van het marktaandeel, de gunstige consolidatie in de sector en de verminderde concurrentie pleitten onweerlegbaar voor het bedrijf. Ons betrokken beleggingsteam richtte zich op het evalueren van zijn ESG-risicobeheerpraktijken en het aanmoedigen van meer transparantie. Dit heeft geleid tot een verbetering van het profiel van de onderneming in de Coller FAIRR Protein Producer Index, een benchmark voor de beoordeling van ESG-risico's voor vlees-, zuivel- en visproducenten. We blijven samen met het bedrijf werken aan betere informatieverstrekking, uitbreiding van de CO2- en waterreductiedoelstellingen naar de toeleveringsketen en onafhankelijkheid en diversiteit van de raad van bestuur."
Volgens Song biedt het beleggingsproces van de UBS Emerging Markets Equity Sustainable Leaders-strategie een transparant en proactief plan voor beleggers om ontwikkelingslanden op een goede manier te ondersteunen. "Door onze aanpak weten we alfa te genereren en risico’s te beperken. Tegelijkertijd benutten we als grote, gediversifieerde vermogensbeheerder onze kracht om positieve verandering te stimuleren."
Voor meer informatie over duurzaam beleggen in opkomende markten kunt u contact opnemen met UBS Asset Management in Nederland.