De Chinese aandelenmarkten schudden op hun grondvesten. De economie vertraagt en het aantal coronabesmettingen neemt toe. Ook de Russische invasie in Oekraïne, hoge grondstofprijzen, de wereldeconomie die de adem in houdt, de dreiging dat de VS in China gevestigde bedrijven van de beurs haalt en het begin van de renteverhogingen door de Fed maken beleggers knap nerveus. In het rapport ‘Can China’s policy shift turn things around?’, analyseren de experts van UBS Asset Management of China wel de juiste beleidsmaatregelen in huis heeft om dit sombere beeld te keren.
China rondde onlangs, gebukt onder allerlei binnenlandse en buitenlandse problemen, het jaarlijkse Nationale Volkscongres af. Tijdens deze bijeenkomst werden de langetermijnplannen voor het sociaal, economisch en milieubeleid uiteengezet. Economische stabiliteit werd bestempeld tot topprioriteit.
Met de aankondiging van een groeidoelstelling van 5,5% voor 2022 - hoger dan de marktverwachtingen – zullen Chinese beleidsmakers waarschijnlijk een monetaire-, begrotings- en financiële injectie in de economie en in de markten moeten zetten. En dit is ook hard nodig: Chinese beursfondsen gingen deze maand willekeurig onderuit, hoewel de meeste aandelen in de daaropvolgende rally ook weer opkrabbelden.
Wat tot deze hachelijke situatie heeft geleid, is de oorlog in Oekraïne en de nauwe banden van China met Moskou. Geruchten over China's betrokkenheid vieren hoogtij, ondanks het feit dat Peking Rusland en Oekraïne opriep om rond de tafel te gaan zitten en zelfs verklaarde als vredesduif te willen dienen. Toch zullen geruchten de markten op korte termijn blijven vertroebelen. De UBS AM-experts verwachten dat de Chinese economie de bodem in het eerste kwartaal bereikt en vanaf het tweede kwartaal de weg naar herstel inzet.
Verder komen in het rapport de vooruitzichten voor verschillende assetklassen aan bod:
- Constructief maar geduldig over Chinese aandelen
- Wanneer is de vastgoedellende voorbij?
- China’s yield-voordeel is onveranderd
- Diversificatie via een multi-assetbenadering
- Kansen voor China long/short
Voor meer informatie, neem contact op met UBS Asset Management.