UBS AM: Waarom institutionele beleggers rekening houden met de ESG-criteria
De meeste institutionele beleggers houden rekening met ESG-criteria, ook al maken ze dat niet bekend. Hun belangrijkste reden om duurzaam te beleggen zijn de risico’s die ze lopen als ze dit niet zouden doen.
Door Tim van Duren, Head of Institutional Business, Benelux & Denmark bij UBS AM
Of het nu gaat om het klimaatakkoord van Parijs, de ambities van de expertengroep van de EU voor duurzame financiering of de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's), één ding is zeker: de kapitaalinbreng van institutionele beleggers is onmisbaar om deze doelen te bereiken.
Het goede nieuws is dat veel pensioenfondsen en andere institutionele beleggers al hebben aangegeven dat ze duurzaam beleggen- door de Principles for Responsible Investment (PRI) van de VN te ondertekenen.
De PRI is inmiddels ondertekend door 443 institutionele beleggers, waaronder UBS, maar dit aantal blijft bescheiden gezien het totale aantal institutionele beleggers. Er is vrijwel geen informatie beschikbaar over hoe de niet-ondertekenaars tegen de duurzaamheidsagenda voor de lange termijn aankijken.
Studie bij 613 institutionele beleggers
Om dat uit te zoeken hebben Responsible Investor en UBS een gezamenlijke studie uitgevoerd. Aan de enquête deden in totaal 613 institutionele beleggers mee uit 46 landen, samen goed zijn aan 19.000 miljard euro aan activa. Opvallend is dat 63% van de respondenten de PRI niet had ondertekend.
Toch viel 78% van de respondenten onder het label 'doeners' (82% van de Europese beleggers), die ESG-factoren reeds in hun beleggingen integreren. Nog eens 17% was geïnteresseerd in het onderwerp (15% in Europa) en overwoog rekening te houden met ESG-factoren. Slechts 5% van de respondenten was niet geïnteresseerd in het onderwerp (3% in Europa).
Redenen voor ESG-integratie
De drie belangrijkste redenen voor ESG-integratie waren wereldwijd steeds dezelfde: als ze geen rekening houden met ESG-factoren, lopen de beleggers extra risico’s; de integratie van ESG-factoren is consistent met de fiduciaire plichten; en omdat ESG-integratie positieve gevolgen heeft voor de financiële prestaties.
Een belangrijke ondersteunende factor voor ESG-integratie binnen de organisatie, blijkt een interne buy-in en ondersteuning op het hoogste niveau. Ook lieten vooral Europese beleggers weten dat de druk om duurzaam te beleggen is toegenomen. Zo antwoordde een Nederlands bedrijfspensioenfonds: "We stelden onze deelnemers twee vragen: Moeten we rekening houden met ESG-factoren en moeten we dit ook doen als dat minder rendement oplevert? De antwoorden waren duidelijk: 70% antwoordde ja op de eerste vraag en 60% op nummer twee.”
Merkwaardig genoeg scoorde het grotere demografische belang van millennials als potentiële aanjagers van ESG-integratie laag bij alle respondenten. Vaak wordt immers geschreven dat jonge mensen in alle aspecten van hun leven duurzaamheid nastreven, en dus ook in hun beleggingen.
Belemmeringen voor ESG
Wat belemmerde de respondenten die nog geen ESG-criteria integreren in hun beleggingen? “Veel beleggers zien alleen het nadeel van verantwoord beleggen: ze moeten tijd, geld en moeite investeren om het uit te proberen en het proces op te zetten. Als het geen resultaten oplevert, zit je met een probleem”, antwoordde bijvoorbeeld een Brits bedrijfspensioenfonds.
Het ontbreken van een speciaal 'ESG-team', of de middelen om ESG als relatief nieuw beleggingsthema te verkennen, kan inderdaad een cruciale drempel zijn. Dat is zeker zo bij kleinere pensioenfondsen waar de bestuurders mogelijk ondeskundige vrijwilligers zijn, of waar de raad van bestuur slechts een keer in de drie maanden om de tafel zit en voor advies sterk afhankelijk is van consultants.
Daarnaast veroorzaakt de overvloed aan afkortingen en terminologie op het gebied van duurzaam beleggen heel wat verwarring. Er zijn dringend duidelijker omschrijvingen nodig van duurzaam beleggen.
De derde meest genoemde barrière was de vrees dat ESG-factoren de financiële prestaties zouden schaden, zelfs al toont het vele wetenschappelijke onderzoek aan dat ESG het rendement helemaal niet negatief beïnvloedt, in tegendeel zelfs. Zo was bijvoorbeeld bijna de helft van de respondenten al overtuigd van de positieve invloed van ESG-integratie op de financiële prestaties.
Risico’s en asset-allocatie
Als belangrijke ESG-factor voor hun beleggingen wezen Europese asset owners vooral systemische milieufactoren aan, zoals klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, op de voet gevolgd door meer traditionele financiële en sociale factoren, zoals diversiteit en inkomensongelijkheid. Het minste vrees hebben Europese beleggers voor specifieke milieufactoren, zoals vervuiling van de oceanen of luchtverontreiniging.
Ten slotte geven de respondenten aan vooral kapitaal te willen alloceren naar actieve duurzame aandelenstrategieën, evenals in duurzame alternatieve beleggingen en in impactbeleggen via aandelen.
Aangezien alleen al de aandelenmarkten wereldwijd goed zijn voor meer dan 69.000 miljard dollar, zijn institutionele beleggers in staat via de integratie van ESG-factoren om een groot deel van het kapitaal in te zetten dat nodig is om de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te realiseren.